Rusya'dan Türkiye'ye İdlib uyarısı: Anlaşma tam olarak uygulanmıyor

Rusya'dan Türkiye'ye İdlib uyarısı: Anlaşma tam olarak uygulanmıyor Rusya: İdlib'de Türkiye ile yapılan anlaşma tam olarak uygulanmadı. Moskova ve Şam endişeli.

Rusya'dan Türkiye'ye İdlib uyarısı: Anlaşma tam olarak uygulanmıyor
Suriye iç savaşında Türkiye’de gözler Fırat’ın doğusuna olası bir harekâta çevrilmişken, Rusya’dan İdlib konusunda bir uyarı daha geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “İdlib’de Türkiye ile yapılan anlaşmalar tam olarak uygulanmadı” dedi.


Rossiya-1 televizyonuna konuşan Peskov,”İdlib’le ilgili anlaşmalar anlaşmalar tam olarak uygulanmıyor. (Rusya ile Türkiye liderleri arasındaki) Basın toplantısında da Rusya tarafından belli problemlere dikkat çekilmişti” dedi. Bölgedeki durumun hem Moskova hem de Şam için endişe verici olduğunu belirten Peskov, “Türk partnerlerimiz dikkatlerini sürekli İdlib’in üzerinde olduğunu, çalışmaların sürdüğünü belirtiyor” ifadelerini kullandı.

Moskova geçen hafta da, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüşmesinden hemen önce “İdlib’de durum hızla kötüleşiyor” açıklaması yapmıştı.

Peskov, Türkiye’nin Suriye sınırındaki eylemlerinin ‘ülkenin toprak bütünlüğünü tehdit etmemesi gerektiğini’ de söyledi. 1998’de Ankara-Şam arasında imzalanan Adana Mutabakatı’na dikkat çeken Kremlin sözcüsü “Önemli olan bu uygulamanın hiçbir şekilde sınırda devlet dışı bölgesel oluşumların meydana gelmesine yol açmaması ve böylece Suriye’nin toprak ve siyasal bütünlüğünü tehdit etmemesi” dedi.

İDLİB’DE NE OLDU?

Türkiye ile Rusya arasında Eylül 2018’de İdlib konusunda yapılan anlaşma, Suriye ordusunun bu bölgeye askeri harekâttan vazgeçmesi karşılığında bir güvenli bölge oluşturulmasını ve militanların buradan çekilmesini öngörüyordu. Rusya Suriye ordusuna, Türkiye de silahlı militanlara garantör olmuştu.

Ancak 2019’un ilk günlerinde, cihatçı El Nusra ile bölgedeki Türkiye yanlısı silahlı gruplar arasında çatışma çıkmış, bir haftadan uzun süre devam eden çatışmalar sonrasında Türkiye yanlısı gruplar İdlib’de kontrolü El Nusra’ya devretmişti. (Dış Haberler)

Güncelleme Tarihi: 28 Ocak 2019, 15:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER