Süryani papaz: 36. yılında PKK Ortadoğu'nun umudu oldu

PKK'nin 36'ncı kuruluş yıl dönümü Almanya'nın Herne kentinde yapılan bir etkinlikle kutlandı. Yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı etkinlikte konuşan Süryani Papaz Samuel Gümüş, PKK'nin Ortadoğu halklarının umudu olduğunu söyledi.

Süryani papaz: 36. yılında PKK Ortadoğu'nun umudu oldu

Kürdistan İşçi Partisi'nin (PKK) 36'ncı kuruluş yıl dönümü dünyanın bir çok yerinde yapılan etkinliklerle kutlanmaya devam ediliyor. Bu çerçevede, Almanya'nın Herne kentinde de yapılan bir etkinlik ile Essen, Bochum ve Gelsenkirchen kentlerinde yaşayan Kürtler, PKK'nin kuruluşunu kutladı. Yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı gece Emperial düğün salonunda gerçekleşti. “36. salvegera PKK ê Pîroz be” pankartının olduğu solonda, PKK lideri Abdullah Öcalan, Kobanê'de yaşamını yitiren Arîn Mîrxan, PKK'nin öncü kadrolarının yanı sıra PKK, PYD, YPG PJAK flamaları asıldı. Sık sık “Bijî PKK“, Bijî Berxwedan'a Kobanê“ ve “Serok Apo“ sloganlarının atıldığı geceye KNK adına Maşalalh Öztürk, MLKD adına Av. Roland Meister, NRW Ruhr Bölgesi Süryani Kilisesinin papazı Samuel Gümüş ile Kürt kurum temsilcileri hazır bulundu.

'PKK'NİN KURULUŞU KUTLU OLSUN'

Etkinlikte, PKK'nin 36. kuruluş yılı dolayısıyla KCK Eşbaşkanı Cemil Bayık tarafından yayınlanan mesaj sinevizyon ile yayınladı. Bayık, mesajında PKK'nin 36'ncı yılını Kürt halkına kutlayarak, mücadeleyi yükstmeye çağrısında bulundu. Ardından etkinliğe Süryani heyetiyle birlikte katılan papaz Samuel Gümüş, PKK'nin 36'ncı kuruluş yıl dönümü kutlayarak, DAİŞ çetelerine karşı savaşan YPG ve YPJ militanlarını selamladı. Gümüş Abdullah Öcalan'ın öncülüğündeki PKK'nin Ortadoğu'da halkların umudunu olduğunu belirterek, “ 2015 yılı Seyfo Soykırım'ın 100'ncü yılıdır. Daha bu soykırım uluslararası alanda tanınmada Süryani'lerinin üzerine ikinci bir Seyfo katliamı gerçekleşiyor. Dünya buna karşı sessiz. Ancak Kürt ve Süryani gençleri, bugün bu çetelere karşı savaşıyor. Halkların özgürlüğü için mücadele ediyor. Herkes bu gençlerin mücadelesini desteklemeli. Özgürlüğümüz bu mücadeleye bağlı“dedi. Konuşması boyunca sık sık Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'dan övgüyle bahseden Süryani papaz Gümüş, “ Nelson Mandela ne ise Abdullah Öcalan'da odur. Cezaevinden çıkması için dua ediyorum“diye konuştu. Papaz Samuel Gümüş, Bethnahrin ve Mezopatamya'nın kadim halkına yönelik tarih boyunca devam eden soykırımın devam ettiğini dünyanın da buna karşı sessiz kaldığını belirterek, sert eleştirilerde bulundu.

'PKK'NİN ÜZERİNDEKİ YASAK KALDIRILMALI'

KNK adına konuşan Maşallah Öztürk ise Kürt halkının tarihte silindiği bir dönemde PKK'nin ortaya çıktığını belirterek, şunları söyledi:“ PKK, Kürtlerin yok sayıldığı, bir dönemde ortaya çıkıp, mücadele ile bu kaderi değiştirdi. Kuşkusuz bunun içinde binlerce bedel ödenmiştir. Bugün Rovava'da ortaya çıkan değerler de bu mücadele ve bedelinin sonucundadır. 36 yıl önce 5 gencin çabasıyla ortaya kurulan PKK, bugün bölge halklarının umudu haline gelmiştir.“

MLPD adına Avukat Roland Meister de 36 yılında, PKK'nin üzerindeki yasağı eleştirdi. Av. Meister, PKK'nin Almanya'da terör listesinden çıkartılması gerektiğini belirterek,“ Kürt halkı ve PKK üzerindeki baskıya son verilmeli. Bunun için PKK yasağına sonlandırılmalıdır. Çünkü PKK bugün Ortadoğu'da insanlık ve demokrasi mücadelesini veriyor” diye konuştu.

Konuşmaların ardından etkinlik sanatçı, Xelîl Xemgîn, Zozan, Hozan Cömert, Serhad Carnewa, Fevzi Kılıç ve Koma Botan'ın söylediği stranlarla devam etti. Gençler, sanatçıların söylediği stranlar eşliğinde geç saatlere kadar halay çekerek, PKK'nin kuruluşunu kutladı. / Firatnews

Güncelleme Tarihi: 15 Aralık 2014, 09:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER