Suudi Arabistan'da yolsuzluk operasyonu: 11 prens gözaltında

Suudi Arabistan'da 11 prens, 4 bakan, çok sayıda eski bakan ve onlarca işadamı ile bazı güvenlik yetkilileri yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Twitter ve Citibank'ın ortağı Prens El-Velid bin Talal'ın da olduğu belirtiliyor. El konulan servetin boyutunun 500 milyar olduğu da iddialar arasında. Gözaltıların ardında ise başkanlığını Veliaht Prens Muhammed bin Salman’ın yaptığı Rüşvet ve Yolsuzluklara Karşı Mücadele Komisyonu bulunuyor. Gözaltıların hemen öncesinde Yemen'den atılan balistik füze, Arabistan'ın başkenti Riyad'da havalimanını hedef aldı.

Suudi Arabistan'da yolsuzluk operasyonu: 11 prens gözaltında
Suudi Arabistan'da 11 prens, 4 bakan, çok sayıda eski bakan ve onlarca işadamı ile bazı güvenlik yetkilileri yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Twitter ve Citibank'ın ortağı Prens  El-Velid bin Talal'ın da olduğu belirtiliyor. El konulan servetin boyutunun 500 milyar olduğu da iddialar arasında. Gözaltıların ardında ise başkanlığını Veliaht Prens Muhammed bin Salman’ın yaptığı Rüşvet ve Yolsuzluklara Karşı Mücadele Komisyonu bulunuyor. Gözaltıların hemen öncesinde Yemen'den atılan balistik füze, Arabistan'ın başkenti Riyad'da havalimanını hedef aldı.

Yemen’den Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a cumartesi günü Türkiye saatiyle 20.00 sıralarında balistik füze saldırısı gerçekleştirildi.
 Al Arabiya televizyonunda yer alan habere göre, füze saldırısı savunma sistemleriyle engellendi. Ancak yerel kaynaklar, füzenin başkent Riyad’daki uluslararası havalimanını vurduğunu duyurdu. Füzeden kaynaklı patlama sesi de Riyad’ın bir bölümünden duyulurken, halk panik yaşadı. Yemen’den balistik füzenin atıldığı saatlerde, Suudi Arabistan tarihinin en büyük gözaltı dalgasını başlattı.


Bu saldırının hemen sonrasında Ulusal Muhafızlar Bakanı ile Deniz Kuvvetleri Komutanı görevlerinden alındı. İstihbarat yetkilileri dahil güvenlik bürokrasisindeki önemli görevden almaların ardından ajanslara bazı Suudi prens, eski bakan ve iş adamlarının da gözaltına alındığı haberleri düşmeye başladı. 11 prens, dört bakan ve onlarca eski bakanın da bulunduğu çok sayıda kişinin gözaltına alındığı bildiriliyor.

Gözaltı dalgası, Salman’ın “Ilımlı İslam’a dönüyoruz” açıklamasından kısa süre sonra başladı.

Gözaltıların ardında ise başkanlığını Veliaht Prens Muhammed bin Salman’ın yaptığı Rüşvet ve Yolsuzluklara Karşı Mücadele Komisyonu bulunuyor. Veliaht Prens Salman, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği ve tüm dünyanın ilgisini çeken ‘Ilımlı İslam’a dönüyoruz’ açıklamasıyla gündeme gelmişti.

ÖZEL UÇUŞLAR DURDURULDU

Al Arabiya haber kanalı da ülkede tutuklamaların başladığı yönündeki haberi son dakika olarak okurlarına duyurdu. Kanala göre veliaht prensin komisyona verdiği yazılı liste sonrasında ülkede onlarca prens ve eski bakan gözaltına alındı.

Kanal ayrıca haberinde başkent Riyad’ta endişenin hakim olduğu yönündeki yorumlara yer verdi. Al Arabiya’nın önemli bir diğer iddiasına göre de, ülkede güvenlik önlemleri yoğunlaşırken havalimanlarında da kontroller üst düzeye çıkarıldı, özel uçuşlar durduruldu. Bu önlemlerle olası kaçışların önüne geçilmeye çalışıldığı ifade ediliyor.

500 MİLYAR DOLARLIK OPERASYON

Gözaltına alınanlar arasında 19 milyar dolarlık kişisel servetiyle dünyanın en zengin 50’inci kişisi olan Prens  El-Velid bin Talal yer alıyor. Talal, Twitter’in hisselerinin yüzde 34’ünü 300 milyon dolara almıştı. Bodrum’da yaptığı tatillerle bilinen Talal ayrıca Citibank’ın da ortağı. Gözaltına alınan ve servetlerine el konulacağı öne sürülen işadamlarının mal varlığının 500 milyar doları bulduğu belirtiliyor.

TRUMP’TAN ARAMCO TALEBİ

ABD Başkanı Donald Trump da Suudi Arabistan’ın devlete ait olan petrol şirketi ARAMCO’nun New York Borsası’na dahil olması için ricacı olmuştu. Trump dün konuyla ilgili attığı tweette, “Suudi Arabistan ARAMCO’daki hissesini New york Borsası’nda arz ederse minnettar oluruz. Bu ABD için çok önemli” demişti.

Gözaltına alınan diğer isimler ise şöyle: Muteib Bin Abdullah (Ulusal Muhafızlar Şefi), Türk Bin Abdullah (Riyad Belediye Başkanı), Türk Bin Nasır, Alwaleed Al Ibrahim (Ortadoğu Yayıncılığı Şefi), Khaled Al Tuwaijri (Kraliyet Mahkemesi Başkanı),  Adel Fakeih (eski Cidde belediye başkanı), Amr Al Dabbagh (İşadamı), İbrahim Al Assaf (eski Maliye Bakanı), Bin Ladin, Al Tobaishi, Saud Al Dawish (eski Suudi Telekom CEO’su), Khaled Al Molhem (Suudi Havayollarının eski başkanı. /DHA

Güncelleme Tarihi: 06 Kasım 2017, 07:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER