Syriza parlamentodan uzlaşma yetkisi aldı

Yunanistan Parlamentosu, Syriza hükümetine Eurogroup ile müzakere etme yetkisini verdi.

Syriza parlamentodan uzlaşma yetkisi aldı
Başkentte akşam saatlerinde toplanan sol gruplar taviz verilmemesini isterken, finans kuruluşlarının Syriza hükümetinin sunduğu programı olumlu değerlendirdikleri bildiriliyor.


Parlamento’da dün gece boyunca süren tartışmalar sonunda yapılan oylamada hükümete müzakere yetkisi tanındı. Oylamaya katılan milletvekillerinin çoğunluğunun desteğini alan Syriza hükümetinin AB Maliye Bakanları zirvesi ve finans kuruluşlarına sunduğu programına da onay çıkmış oldu. Başbakan Aleksis Çipras’ın AB ve diğer kuruluşlarla uzlaşmaya varmasının önündeki bir engel de kalkmış oldu.

Oylamanın yapılmasından önce akşam saatlerinde Atina’da bir araya gelen binlerce kişi ise uzlaşmaya karşı protesto gösterileri düzenledi. Aralarında Syriza üyelerinin de bulunduğu göstericiler, hükümetin AB ve IMF’ye sunduğu yeni reform programına karşı çıkıyorlar.

Eylemciler, geçtiğimiz hafta referandumla reddedilen Eurogroup programında yer alan önerilerin bir kısmının Syriza’nın Perşembe günü sunduğu program ile meşrulaştırıldığını savunuyorlar.

Öte yandan, Syriza’nın sunduğu reform programının Eurogroup, IMF ve Avrupa Merkez Bankası çevrelerince ‘olumlu’ bulunduğu bildiriliyor.

Yunanistan Maliye Bakanlığı görevinden istifa eden Yanis Varufakis ise, ülkesine yönelik Almanya’nın uyguladığı baskının bir diğer hedefinin Fransa olduğunu savundu. Guardian gazaetesine yazan Varufakis, Alman Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble’ye yönelik olarak, “(Schäuble) Yunanistan’ın Euro’dan ayrılmasında çıkarı var, zira bununla finans siyasetinde Fransa’yı terbiye etmeyi amaçlıyor” yorumunu yaptı.

Güncelleme Tarihi: 11 Temmuz 2015, 21:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER