Taliban sözcüsü: Partnerimiz Çin, Türkiye ve Katar da havalimanı için çalışıyor

Taliban sözcüsü Mücahid, en önemli partnerinin Çin olduğunu, Türkiye ve Katar'ın da Kabil Havalimanı için çalıştığını açıkladı. Mücahid, kadınların hükümette asistan olarak çalışabileceğini söyledi.

Taliban sözcüsü: Partnerimiz Çin, Türkiye ve Katar da havalimanı için çalışıyor

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, İtalya’da yayımlanan La Repubblica gazetesine verdiği söyleşide, Afgan ekonomisini kalkındırmak ve ülkeyi yeniden inşa edebilmek için uluslararası ilişkilerini düzeltmeye ve tüm dünya hükümetlerince tanınmaya ihtiyaç duyduklarını söyledi.

BBC Türkçe'den Övgü Pınar'ın haberine göre Zabihullah Mücahid, "İtalya’nın İslam devletimizi tanımasını ve büyükelçiliğini yakında yeniden açmasını umuyorum. Ülkeniz kültürü ve felsefe tarihiyle bizim için çok önemli” dedi.

'ÇİN EN ÖNEMLİ PARTNERİMİZ'

Mücahid, diğer ülkelerle ilişkilerinden bahsederken, "Çin en önemli partnerimiz, ülkemize yatırım yapmaya ve yeniden inşayı desteklemeye istekli olduğu için bizim için temel önemde ve olağanüstü bir fırsat teşkil ediyor” diye konuştu.

Çin’in "Yeni İpek Yolu" olarak anılan "Bir kuşak, bir yol" projesine çok önem verdiklerini kaydeden Mücahid, “Ayrıca çok zengin bakır madenlerimiz var, bunlar Çinliler tarafından modernize edilebilir ve yeniden canlanabilir. Çin, tüm dünya pazarlarına girişimiz için bir geçiş belgesi temsil ediyor” ifadelerini kullandı.

Mücahid, Rusya ile ilişkileri hakkında ise "Rusya gibi bölgede ağırlığı olan, önemli bir partnerle iyi ilişkileri sürdürüyoruz. Moskova ile ilişkilerimiz esas olarak siyasi ve ekonomik. Rusya uluslararası barış koşullarını yaratmak amacıyla bizim için aracılık etmeye devam ediyor" dedi.

'KATAR VE TÜRKİYE HAVALİMANINI İŞLER HALE GETİRMEK İÇİN ÇALIŞIYOR'

Kabil Havalimanı’nın ne zaman açılacağını da değerlendiren Mücahid, "Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı ciddi şekilde hasar almış durumda. Şu anda büyük teknik sorunlar var, ama nihayet güvenlik bizim İslami güvenlik güçlerimizin elinde. Fakat büyük lojistik sorunlar devam ediyor. Katar ve Türkiye, havalimanını yeniden işler hale getirmek için çalışıyor. 3 gün içinde her şey temizlenmiş olacak ve kısa sürede de yeniden inşa edilecek. Eylül ayı içinde havalimanının tekrar faaliyete geçmesini umuyorum" diye konuştu.

'KADINLAR HÜKÜMETTE BAKAN OLARAK DEĞİL AMA ASİSTAN OLARAK ÇALIŞABİLİR'

İlk aşamada bakanlıkların yarısı ile yalın bir hükümet kurmayı planladıklarını söyleyen Mücahid, "Yeni Taliban hükümetinde bir kadının bakan olacağını düşünebilir miyiz?”" sorusuna ise "Bakan olarak değil, ama Kuran’ın emirleri ve şeriat yasaları doğrultusunda kadınlar örneğin bakanlıklarda, polis gücünde ya da mesela yargı mercilerinde asistan olarak çalışabilirler" diye yanıt verdi.

Mücahid, kız öğrencilerin de üniversiteye gidebileceğini belirterek "Afganistan’ı dünya çapında gururlandıran çok sayıda parlak kız öğrencimizin olmasını umuyoruz” diye konuştu. (BBC Türkçe)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER