Trump kaybetti, Temsilciler Meclisi'nde çoğunluk Demokratlarda

ABD'de kritik öneme sahip ara seçimlerde Başkan Donald Trump büyük darbe aldı. Demokratlar sekiz yıl sonra Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu kazandı. Trump, seçim sonuçlarına ilişkin ilk tweetinde "Bu gece muhteşem bir başarıydı. Hepinize teşekkürler!" dedi.

Trump kaybetti, Temsilciler Meclisi'nde çoğunluk Demokratlarda
ABD’de Başkan Donald Trump’ın kutuplaştırıcı politikaları konusunda bir referanduma dönüşen kritik ara seçimler yapıldı. Resmi olmayan ilk sonuçlara göre, Temsilciler Meclisi’ndeki çoğunluk sekiz yıl sonra ilk kez Demokratlara geçti.


Seçmenler Senato’daki 35 sandalye ile Temsilciler Meclisi’ndeki 435 sandalyenin tamamı için sandık başına gitti. Resmi olmayan ilk sonuçlara göre, Cumhuriyetçi Parti, 100 sandalyeli Senato’da 50 sandalyeye ulaştı; ABD’deki sistem gereği Başkan Yardımcısı Mike Pence’in Senato Başkanı sayılması nedeniyle Cumhuriyetçiler Senato’da 51 sandalyeyle çoğunluğu sürdürdü.

Ancak Temsilciler Meclisi’nde sekiz yıl aradan sonra Demokratlar kazandı.

Seçim öncesinde hem Senato hem de Temsilciler Meclisi’nde çoğunluk Cumhuriyetçilerin elindeydi.

Son duruma göre Senato’da Cumhuriyetçiler 51, Demokratlar 42 sandalyeye sahip. Temsilciler Meclisi’nde ise Cumhuriyetçiler 169, Demokratlar 179 sandalyenin sahibi. Temsilciler Meclisi’nde Demokratların 229, Cumhuriyetçiler’in de 206 sandalyeye sahip olacağı tahmin ediliyor.

Seçimlerde Temsilciler Meclisi’nin 435 üyesinin tümü, her bir eyaletten 2 senatör olmak üzere toplam 100 senatörden oluşan ABD Senatosu’nun da 35 üyesi belli olacak.


Ayrıca 36 eyalette seçmenler vali seçimi için de oy kullanacak. Bazı eyaletlerde farklı yasal düzenlemeler de referanduma sunuluyor.

Başkan Trump ve Cumhuriyetçi Parti için son derece önem taşıyan ara seçimlerde ayrıca 50 eyaletten 36’sının valileri de belirleniyor.

Öte yandan Michigan ve Minnesota eyaletlerinden Demokrat Parti listesinden seçimlere katılan Filistin asıllı Rashida Tlaib ve Somali asıllı Ilhan Omar, yarışı kazanarak Temsilciler Meclisi’ne giren ilk Müslüman kadın üyeler oldu.

Ilhan Omar, Temsilciler Meclisi’nin aynı zamanda ilk başörtülü üyesi oldu...

.
Türk Amerikan toplumundan Lauren Arıkan ise Maryland’da Eyalet Meclisine seçildi. İlk kez bir Türk-Amerikalı ABD’de eyalet meclisine milletvekili olarak girmiş oldu.

BEYAZ SARAY’DAN AÇIKLAMA

Seçimlerin devam ettiği sırada Beyaz Saray’dan bir açıklama geldi. Beyaz Saray sözcüsü Sanders, “Sonuçlar Trump’ın politikalarında değişikliğe neden olmaz” dedi.

PELOSI’DEN ZAFER KONUŞMASI

Öte yandan Kaliforniya eyaletinden Temsilciler Meclisine tekrar seçilen ve Temsilciler Meclisinin mevcut azınlık lideri Demokrat Nancy Pelosi, Washington’da Demokratların zaferini ilan etti.

“Yarın Amerika’da yeni bir gün olacak” diyen Pelosi “ABD yeterince ayrılığa düştü, artık bir araya gelme zamanı. Bu, Demokrat ve Cumhuriyetçi meselesi değil ABD’de Trump yönetimine karşı Anayasayı tekrar yerine getirme meselesidir” diye konuştu.

Diğer taraftan ABD Başkanı Donald Trump’ın da Pelosi’yi telefonla arayarak Demokratların Temsilciler Meclisi’nde üstünlük elde etmesinden dolayı tebrik ettiği bildirildi. (DIŞ HABERLER)

Güncelleme Tarihi: 07 Kasım 2018, 10:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER