Yeni İran yaptırımlarına saatler kaldı: ABD neyi hedefliyor?

ABD'nin İran'a yönelik yeni yaptırımları yarın sabah devreye girecek. Amerikalı yetkililer Trump yönetiminin hedeflerini bir basın toplantısıyla duyurdu.

Yeni İran yaptırımlarına saatler kaldı: ABD neyi hedefliyor?
Donald Trump yönetiminin İran’la nükleer anlaşmadan çekildikten sonra açıkladığı yeni yaptırımların ilk dilimi, yarın (7 Ağustos Salı)  TSİ 07.01’de yürürlüğe giriyor. Üst düzey Amerikalı yetkililer, telekonferans yoluyla bir basın toplantısı düzenleyip, Washington’ın yeni yaptırımlarla neyi hedeflediğini anlattı.


Amerikalı yetkililer, ‘İran’da rejim değişikliği hedeflemediklerini’ savunarak yeni yaptırımlarla ‘İran hükümetinin tavrının değişmesini beklediklerini’ belirtti. Basın toplantısında, “Bu mali yaptırımların İran ekonomisi üzerinde önemli mali baskı yaratmaya devam edeceği kesin” ifadeleri kullanıldı. Amerikalı yetkililer, İran’la ‘yeni ve kapsamlı bir nükleer anlaşma yapmayı istediklerini’ vurguladı. Trump’ın bu amaçla İranlı yetkililerle ‘herhangi bir zamanda görüşmeye hazır olduğu’ da belirtildi.

İran ekonomisine en çok zararı vermesi beklenen petrol yaptırımlarının ise kasım ayından önce devreye girmesi beklenmiyor. Ancak bir yetkili, ABD’nin İran’dan petrol alan ülkelerin sayısını sıfıra indirmeye çalışacağını söyledi.

Şu ana dek 100’den fazla şirketin İran pazarından çıkmayı kabul ettiği belirtilirken, yaptırımlardan muaf olmak isteyen ülke ve şirketlerle ayrı ayrı görüşmeler yapılacağı da açıklandı. (Dış Haberler)

Güncelleme Tarihi: 07 Ağustos 2018, 10:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER