Zelenskiy'den 8 Mayıs videosu: Bir daha asla

Ukrayna lideri Zelenskiy, İkinci Dünya Savaşı'nda faşizme karşı zaferin yıl dönümü olarak 8 Mayıs'ta kutlanan tarihi gün için video yayınladı. Rusya'yla ilgili 9 Mayıs spekülasyonları ise sürüyor.

Zelenskiy'den 8 Mayıs videosu: Bir daha asla

İkinci Dünya Savaşı'nda Nazilerin bozguna uğratılmasının yıl dönümü Avrupa'nın farklı kentlerinde kutlanırken Ukrayna'da 8 Mayıs'ta "Anma ve Uzlaşma Günü" olarak anılan tarihi gün bu yıl savaşın ortasında gerçekleşiyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, 8 Mayıs'ın yıl dönümü için hazırladığı videoda "Bir daha asla" mesajı verdi.

Here is the second half of the video. Zelensky says that “never again” — the promise after the Second World War to not allow fascism to return — is now just “again,” and evil has returned. He says some people have forgotten the promise. Ukraine is the frontline in the fight now. pic.twitter.com/SzSzIWzbDN

— Christopher Miller (@ChristopherJM) May 8, 2022

ABD merkezli yayın Politico'nun Rusya-Ukrayna savaşını izleyen dünya ve ulusal güvenlik muhabiri Christopher Miller, Ukrayna lideri Zelenskiy'in 8 Mayıs videosunun görüntülerini yayınladı.

Borodyanka'da kaydedildiği belirtilen videoda Zelenskiy'in saldırılar sonucu viraneye dönüşen binaların önünde ve siren seslerinin altında konuşma yaptığı görüldü. Ukrayna liderinin, Nazi Almanyası'nın İkinci Dünya Savaşı'ndaki katliamları ve Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarıyla ilgili teşbihlerde bulunması dikkat çekti.

Zelenskiy, "İki yıllık işgal sırasında Naziler burada 10 bin sivili öldürdü. İki aylık işgalde Rusya 20 bin kişiyi öldürdü. İkinci Dünya Savaşı'ndan on yıllar sonra, karanlık Ukrayna'ya geri döndü. Ve tekrar siyah beyaz oldu. Tekrar! Kötülük geri döndü. Tekrar! Farklı bir üniforma içinde, farklı sloganlar altında ama aynı amaç için" ifadelerini kullandı. 

9 MAYIS SPEKÜLASYONLARI SÜRÜYOR

Rusya ise Sovyetler Birliği'nin Nazi Almanyası'na karşı zaferini 9 Mayıs Zafer Günü olarak kutluyor. Moskova'da Kızıl Meydan'da her yıl devasa askeri geçit törenleriyle kutlanan tarihi gün, bu yıl Ukrayna savaşı nedeniyle farklı spekülasyonlara konu olmuş durumda.

Rusya'nın 9 Mayıs'a "hazırlandığı", Ukrayna'ya savaş ilan edeceği, bazı nokta atışı saldırılar gerçekleştireceği, hatta "nükleer saldırı" düzenleyeceği yönünde spekülasyonlar kamuoyunda ilgi görmesi nedeniyle Batı basınında sıkça ve geniş yer bulurken Rusya bu iddiaların tamamını reddediyor. Ancak Ukrayna'nın doğusunda başta Mariupol olmak üzere ele geçirilen bazı bölgelerde Rus ordusunun kızıl bayraklarla askeri geçit törenleri düzenlemesine olası gözle bakılıyor.

8 MAYIS NEDEN ÖNEMLİ?

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar da 8 Mayıs'la ilgili dün açıklama yayınlamıştı. Bodnar, açıklamasında şunları söylemişti: "8 Mayıs, Ukrayna tarihinde en önemli günlerden biridir. Çünkü İkinci Dünya Savaşı zamanında Ukrayna fiilen çatışma bölgesindeydi ve o zaman 8 milyon Ukraynalı hayatını kaybetti. Eski Sovyet topraklarında faşizme karşı savaşan Kızıl Ordu’nun yüzde 20’si Ukraynalılardan oluşuyordu ve bu insanlar Avrupa’yı da Nazilerden kurtardı. Bu da bizim için bir anma günü ve biz onları saygıyla anıyoruz. Bizim bu zafere katkımız gerçekten çok büyük ve değerli oldu. O yüzden biz herkesten çok barışı istiyoruz." 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER