Boğaziçi Üniversitesi'nin atanmış rektörü Melih Bulu görevden alındı

Akademisyen ve öğrencilerin aylardır protesto ettiği Boğaziçi Üniversitesi'nin atanmış rektörü Melih Bulu görevden alındı. Rektörlüğe vekaleten Naci İnci atandı.

Boğaziçi Üniversitesi'nin atanmış rektörü Melih Bulu görevden alındı

Boğaziçi Üniversitesi'ne 12 Eylül askeri darbesinden sonra dışarıdan atanan ilk rektör olan Melih Bulu, 195 gün sonra görevden alındı. Melih Bulu, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanan 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ve 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi gereğince görevinden alındı. Melih Bulu döneminde rektör yardımcısı olarak atanan Naci İnci ise vekaleten rektör olarak atandı.

Boğaziçili akademisyenler ve öğrenciler tarafından aylardır protesto edilen Melih Bulu, hakkındaki eleştirilere verdiği yanıtlarla da çok eleştirilmişti. Bulu hakkındaki intihal suçlamalarını "Bütün dert tırnak içine almamış olmam. Bizim önümüzde böyle yapılacak diye bir format da yoktu" sözleriyle savunmuştu. Bulu'nun öğrencilere sempatik görünmek için Metallica dinlediğini söylemesi de sosyal medyada çokça konuşulmuştu. Melih Bulu son olarak üniversitedeki bazı akademisyenlerin derslerine son vermesi ve üniversiteye girişlerine engelleme getirmesiyle gündeme gelmişti.

SEÇİMLE DEĞİL, ATAMAYLA GELMİŞTİ

Melih Bulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2 Ocak 2021 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan kararnamesiyle Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü'ne atanmıştı. Bu gelişme üzerine rektörün üniversite bileşenleri arasından seçimle belirlenmesini isteyen akademisyen ve öğrenciler eylem süreci başlatmıştı.

UNUTULMAZ FOTOĞRAF: ÜNİVERSİTE KAPISINA KELEPÇE

Protestolar sırasında öğrencilerin kampüse girmesine engellemek için üniversitesinin kapısına kelepçe vurulması büyük tepki çekmişti. Melih Bulu, üniversiteye vurulan kelepçe için 'pratik çözüm' ifadesini kullanmış ve "Orada çok pratik bir şey var. Çünkü kapı kırıkmış. Çok fazla şey olduğu için, kapıyı tutturmak için kelepçe takmışlar. Polis amirinin çözümüymüş. Tabii ki Boğaziçili olmayan öğrencilerin güney kampüse girmeleri, 150 yıllık binalara zarar verebilir, bunu kontrol edemeyiz" demişti.

EVLERİ BASILAN ÖĞRENCİLERE ELEKTRONİK KELEPÇE

Protestolara katıldıkları gerekçesiyle yüzlerce üniversite öğrenci gözaltına alınmış, çok sayıda öğrencinin evine de gece polis baskınları yapılmıştı. Öğrencilerden bir bölümü, elektronik kelepçe kararıyla serbest bırakılmış, bu görüntü tepkileri daha da büyütmüştü.


Boğaziçi direnişi üniversite gençliği yayılırken, İstanbul'da Beşiktaş, Sarıyer ve Kadıköy'de eylem yasağı getirilmişti.

AKADEMİSYENLER KAMPÜSTE REKTÖRLÜĞE HER GÜN SIRTLARINI DÖNDÜ

Boğaziçi Üniversitesi'nde uygulamalara karşı akademisyenler de en baştan itibaren protesto süreci başlattı. Her gün kampüste biraraya gelen akademisyenler, rektörlüğe sırtlarını dönerek, açıklama yaptılar. Akademisyenler, üniversitedeki tüm yöneticilerin seçimle göreve gelmesi çağrısı yaptı.

BOĞAZİÇİ'NE İKİ YENİ FAKÜLTE TARTIŞMASI

6 Şubat'ta Resmi Gazete'de yayımlanan bir karar, üniversitede hükümete yakın akademisyen kadrolaşması için ilk adımın atıldığı yorumlarına neden oldu. Bu karara göre Boğaziçi Üniversitesi'ne Hukuk Fakültesi ve İletişim Fakültesi kuruldu. Bulu, bu karara ilişkin "Cumhurbaşkanımızın imzasıyla kurulan İletişim ve Hukuk Fakültelerinin Boğaziçi’ne farklı perspektifler ve zenginlikler katacağına inanıyorum. Bundan sonraki sürecin işleyişini ilgili akademik kurullarımız ile ilerleteceğiz. Üniversitemiz ve ülkemiz için hayırlı olsun" açıklamasını yaptı.

Uzun süre atayacak rektör yardımcısı dahi bulamayan Melih Bulu için bu kararın kritik önemde olduğu ifade edildi. Bulu'nun bu fakültelerdeki idari kadrolaşmayla, kendine yakın bir akademik kadro kuracağı eleştirileri yapıldı. / DUVAR

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER