MEB: 12'nci sınıflarda yüz yüze eğitim haftada en az 16 saat olacak

Milli Eğitim Bakanlığı, 12'nci sınıflarda yüz yüze eğitimin haftada en az 16 saat, en fazla da 24 saat olacağını açıkladı.

MEB: 12'nci sınıflarda yüz yüze eğitim haftada en az 16 saat olacak

Korona virüsü (Covid-19) salgını nedeniyle ara verilen yüz yüze eğitim, 12'nci sınıflarda 1 Mart'tan itibaren başlayacak.

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan (MEB) yapılan açıklama göre, yüz yüze yapılacak dersler haftada en az 16, en fazla 24 saat olacak şekilde eğitim kurumu müdürlüklerince planlanacak.

Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında birinci dönem işletmelerde beceri eğitimine devam edenlerle ikinci dönemde devam etmek isteyen öğrencilerin durumları değerlendirilerek 15 Şubat Pazartesi gününden itibaren söz konusu eğitimi sürdürmeleri sağlanacak.

Yüz yüze eğitim sürecinde barınma ihtiyacı olan öğrenciler, okul pansiyonlarından faydalanabilecek. Sınavlar da pansiyonu bulunan eğitim kurumlarında yoğunluk oluşturmayacak şekilde planlanacak.

Açıklamada, ortaöğretim kademesinde eğitim veren özel eğitim okulları ve diğer okullar bünyesindeki özel eğitim sınıflarında, 15 Şubat'tan itibaren uzaktan eğitime başlanacağı, 1 Mart gününden itibarense ortaöğretim kademesindeki tüm özel eğitim okulları ve özel eğitim sınıflarında haftada 5 gün yüz yüze eğitime geçileceği belirtildi.

BİRİNCİ DÖNEM YAPILMAYAN SINAVLARIN 1 KASIM'LA SINIRLANDIRILDI

Açıklamada sınavlara ilişkin esaslar ise şöyle sıralandı:

- Sınavlar, eğitim kurumlarında yüz yüze yapılacak.

- Ortaöğretim kurumlarının tüm sınıf seviyelerinde birinci döneme ilişkin yapılamayan sınavların takvimi, 01 Mart 2021 tarihinden itibaren iki haftayı geçmeyecek şekilde eğitim kurumu alan zümre başkanları kurulunca belirlenip planlanacak, eğitim kurumu müdürlüklerince gerekli tedbirler alınarak sınavların uygulanması sağlanacak ve birinci döneme ilişkin tüm iş ve işlemler 19 Mart 2021 Cuma gününe kadar e-Okul sistemine işlenerek tamamlanacak.

- Birinci dönemde yapılamayan sınavların kapsamı, 01 Kasım 2020 tarihine kadar işlenen konular ile sınırlı tutulacak.

- Her bir sınav, atölyelerdeki uygulama sınavları gibi zorunlu hâller dışında, bir ders saati (40 dakika) süre verilerek uygulanacak ve sınav soruları, bu süreye uygun olarak hazırlanacaktır. Öğrenci hareketliliğini asgari düzeyde tutmak amacıyla bir günde her bir öğrenci için iki dersten, zorunlu hâllerde en fazla üç dersten sınav yapılabilecek.

- Sınav tarihleri en az bir hafta önceden öğrencilere duyurulacak ve e-Okul Sistemine işlenecek.

- Sınavlar, Covid-19 salgını kapsamında başta temizlik, maske ve fiziki mesafe kuralları olmak üzere alınan diğer tüm önlemlere uygun şekilde yapılacak.

- 2020 YKS sonucunda bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan ve geçici kayıtları yapılan ancak sorumlu dersi bulunduğu için ortaöğretim kurumlarından mezun olamamış öğrenciler ile sorumlu dersi bulunduğu için ortaöğretim kurumlarından mezun olamamış diğer öğrencilerin sorumluluk sınavları, 22-26 Şubat 2021 arasında yapılacak olup sınavlarda başarılı olanların mezuniyetleri ile diplomalarının düzenlenip teslim edilmesine ilişkin iş ve işlemler en geç 05 Mart 2021 tarihine kadar tamamlanacak.

- Sorumlu olarak sınıf geçen diğer öğrencilerin yapılması gereken sorumluluk sınavları, eğitim kurumu müdürlüklerince 01-31 Mart 2021 tarihleri arasında tamamlanacak şekilde planlanacak.

- Ders yılının ilk haftası içinde yapılması gereken "Hazırlık sınıfında yeterlilik sınavı ve 9. sınıfa geçiş" sınavları kapsamında 22-30 Haziran 2020 tarihleri arasında gerçekleştirilen yeterlilik sınavlarında başarısız olan öğrenciler, yine aynı usulle 01-31 Mart 2021 sorumluluk sınavı döneminde de yeterlilik sınavına alınacak. Yapılacak sınavlarda 50 ve üzerinde puan alanlar başarılı sayılacak.

ÖĞRENCİLER İSTERLERSE BULUNDUĞU İLDE SINAVA GİREBİLECEK

Şehirlerarası hareketliliğin azaltılması amacıyla yüz yüze eğitim kapsamına alınmayan sınıflardaki öğrenciler, istemeleri hâlinde KKTC dahil, bulundukları yerleşim yerlerindeki öğrenim gördükleri okul ile aynı okul türündeki eğitim kurumlarında, aynı okul türü bulunmaması halinde aynı program uygulayan resmi ve özel okullarda sınavlara girebilecek.

Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları ile güzel sanatlar ve spor liselerinde ise öğrencinin bulunduğu yerleşim yerlerine yakın il/ilçelerde bulunan kayıtlı olduğu okulla aynı okul/program türü/alan/dalı bulunması şartıyla sınavlara girebilecek.

Okulların gerekli hazırlık ve planlamaları yapabilmesi için öğrenci velileri, 26 Şubat Cuma gününe kadar sınava girilecek dersleri de belirterek bu konudaki taleplerini ikametlerinin bulunduğu ildeki ilgili okul müdürlüğüne bir dilekçe ile bildirecek, öğrencilerin öğrenim gördüğü okul müdürlüğünü de bu konuda bilgilendirecek.

Bu durumdaki öğrencilerin sınava girdikleri derslere ilişkin aldıkları puanlar sınava girilen okul müdürlüğünce öğrencilerin kayıtlarının bulunduğu okullara elektronik ortamda bildirilecek ve sınav evrakları da ilgili okul müdürlüğüne ulaştırılacak.

2020-2021 eğitim ve öğretim yılının ikinci dönemine ilişkin puanlar, haftalık ders saati sayısına bakılmaksızın, öğrencinin her dersten sınav puanı, performans çalışması puanı ve derse katılıma ilişkin performans puanı ile öğrenciye dersi ve konusu birinci dönem karsılaştırılıp verilen ve öğrencinin ikinci dönem ders öğretmenine teslim etmesi gereken proje ödevi puanı ile belirlenecek.  / DUVAR

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER