DSÖ: Çin, ilk vakalarla ilgili önemli verileri paylaşmadı

Covid-19 salgınının kaynağını araştırmak üzere Çin'in Wuhan kentine giden DSÖ ekibinde yer alan bulaşıcı hastalıklar uzmanı Dominic Dwyer, Pekin hükümetinin önemli verileri paylaşmayı reddettiğini söyledi. Dwyer, salgının erken döneminde kaydedilen 174 vakaya ait ham verilerin talep edildiğini ancak kendilerine yalnızca özet bilgilerin verildiğini aktardı.

DSÖ: Çin, ilk vakalarla ilgili önemli verileri paylaşmadı

Korona virüsü salgınının kökenini araştırmak üzere Çin'in Wuhan kentine giden Dünya Sağlık Örgütü ekibi, Pekin yönetiminin ilk Covid-19 vakalarına dair 'ham verileri' paylaşmayı reddettiğini duyurdu. Ekip üyesi Avustralyalı bulaşıcı hastalıklar uzmanı Dominic Dwyer, salgının erken döneminde kaydedilen 174 vakaya ait ham verilerin talep edildiğini ancak kendilerine yalnızca özet bilgilerin verildiğini söyledi.

'BU STANDART BİR UYGULAMADIR'

Çin'de 28 gün süren araştırmaları tamamlayan ekipte yer alan Dwyer, Reuters ajansına verdiği demeçte, bu verilere erişim sağlanmasının önemli olduğunu dile getirdi ve "Bu, bir salgın araştırmasında standart bir uygulamadır" dedi. Dwyer, 174 vakanın yalnızca yarısının Covid-19'un ortaya çıktığı yer olduğu düşülen canlı hayvan pazarıyla bağlantılı olduğu kaydetti. Ham verilerin, hasta bilgilerini ve bunların analizini içerdiğini aktaran uzman, "Bu bilgilerin neden bize verilmediğini bilmiyorum" ifadelerini kullandı.

DSÖ, DÖRT SENARYO ÜZERİNDE DURUYOR 

DSÖ ekibine liderlik eden Peter Ben Embarek, salgının kaynağı hakkında dört temel senaryo üzerinde durulduğunu açıklamıştı. Bunlardan ilki, SARS-CoV-2'nin at nalı yarasalar/nalburunlu yarasalardan doğrudan temas yoluyla insanlara bulaşmış olma ihtimali. DSÖ'nün açıkladığı ikinci senaryoda ise, henüz belirlenemeyen bir ara tür yoluyla virüsün insanlara bulaşmış olma ihtimali üzerinde duruluyor.

Bir diğer senaryoda uzmanlar, Covid-19'un soğuk zincir ürünleriyle dolaşıma girmiş olabileceği fikri üzerinde yoğunlaşıyor. SARS-CoV-2'nin bir ve ikinci senaryolar kapsamında insanlara bulaşmasının ardından, virüsün soğuk zincir yoluyla yayılmış olabileceği düşünülüyor.

SARS-CoV-2'nin dolaşıma girme yoluna ilişkin dördüncü senaryo ise virüsün, geçtiğimiz günlerde DSÖ tarafından 'kanıt bulunamadığı için olası olmadığı' belirtilen Wuhan Viroloji Enstitüsü'nden yayılma ihtimali. Daha önce ekip üyelerinden zoolog ve hayvan hastalıkları uzmanı Peter Daszak, 'virüsün bir laboratuvardan çıktığına dair herhangi bir kanıt bulunmadığını' söylemişti. 

'VİRÜS DAHA ÖNCE DOLAŞIMA GİRMİŞ OLABİLİR'

DSÖ'nün raporuna dayandırılan Wall Street Jorunal (WSJ) haberinde, Çin'de ilk Covid-19 vakalarının resmi duyurulardan daha önce tespit edilmiş olabileceği aktarılmıştı. İlk vakanın belirlendiği tarih olarak açıklanan aralık ayından iki ay önce, Covid-19 benzeri semptomlarla 90 kişinin hastaneye kaldırıldığı kaydedildi.

Çin'de geçtiğimiz aylarda bu hastaların yaklaşık üçte ikisine antikor testi yapıldığı ancak virüsün herhangi bir varyasyonuna rastlanmadığı belirtilirken araştırmacılar, antikorların geçen sürede gecikmenin etkisiyle tespit edilemeyecek seviyelere düşmüş olabileceğini belirtti. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER