Van'da 44 aile konteynerlerde yaşamaya devam ediyor!

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'nun Danıştay'ın 146'ncı Yıldönümü törenlerinde konuşmasında getirdiği, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da tepki gösterdiği Van'da konteyner kentte, halen 44 aile barınıyor.

Van'da 44 aile konteynerlerde yaşamaya devam ediyor!
Kendilerine kalıcı konut verilmesini isteyen depremzede aileler, bunun yerine Van Valiliği'nin kira yardımını kabul etmiyor. Burada kalan ailelerin sözcüsü Ali Ahi, Metin Feyzioğlu'nun konuşmasının kendilerine 'insanı yaklaşım' olduğunu söyledi.

Van ve Hakkari Barolarını ziyaret etmek için geçen 22 Nisan'da Van'a gelen Fevzioğlu, bu sırada konteyner kette kalan aileleri de ziyaret etti. Sık sık basın açıklamaları yaparak sorunlarını dile getiren depremzede 44 aileden 9 kişi, Fevzioğlu'nun ziyaretinin ardından 29 Nisan'da sorunlarını dile getirmek üzere Ankara'ya gitti.

KİRACILARIN SELAMINI GETİRDİ

Fevzioğlu'nun bugün Danıştay'daki yıldönümü törenleri sırasında, "Zat-ı Alinize ve buradaki muhterem heyete iletmek üzere, üzerimde bir selam borcu var. Van'da konteyner kentte yaşamaya devam eden kiracıların selamı" demesi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sinirlenmesine neden olurken, gözler de yeniden Van'daki konteyner kente çevrildi.

KİRACILARA 2 BİN KONUT DAĞITILDI

Van'da 23 Ekim ile 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen Richter ölçeğine göre 7.2 ve 5.6 büyüklüğündeki depremlerden sonra Van ve Erciş İlçesi'nde depremzedelerin geçici barınmaları için yaklaşık 30 bin konteynerle, 34 konteyner kent kuruldu ve bu konteyner kentlerde de 175 bin kişi yaşamaya başladı. TOKİ tarafından depremzeler için yapılan 17 bin 489 konut kademeli olarak teslim edildi. Bu konutlardan yaklaşık 2 bini de kiracı olan depremzedelere kurayla dağıtıldı.

KONTEYNERLERDEN AYRILMADILAR

Yapılan bu çalışmaların ardından da konteyner kentler kademeli olarak kaldırıldı. Ancak bazı konteyner kentlerde, kiracı olan ve kurada kendisine konut çıkmayan yaklaşık 500 aile yaşamlarını sürdürmeye devam etti. Van Valiliği'nin kira yardımının ardından birçok aile yaşadığı konteyneri boşalttı. Kira yardımını kabul etmeyen, kendilerine de konut verilmesini isteyen 44 aile ise halen bu konteynerlerde yaşamaya devam ediyor.

"FEYZİOĞLU KONUYA İNSANİ YAKLAŞTI"

Van Anadolu konteyner kentinde kalan 44 ailenin sözcülüğünü yapan Ali Ahi de bugünkü tartışmalardan sonra açıklamalarda bulundu. Ahi, barınma sorunlarına çözüm bulmak için Ankara'ya gittiklerini ve Feyzioğlu ile görüştüklerini belirterek şunları söyledi:

"Ankara'da STK temsilcileri, çeşitli sendikalar ve Barolar Birliğini ziyaret ettik. Burada Barolar Birliği Başkanı Feyzioğlu ile görüştük ve sorunlarımızı dile getirdik. Feyzioğlu, bugünkü konuşmasında olaya insani olarak yaklaşmıştır. Burada yaşayan insanların deprem öncesi de barınma sorunları vardı. Deprem sadece buna vesile oldu. Yıllardır Van'da ve bölgede devam eden barınma, işsizlik, sağlık ve piskolojik sorunlar, bölgede had safhadadır ve bu bir gerçektir. Bu sorunlara çözüm bulunmasını istiyoruz. Erdoğan, Van'ı 2 defa ziyaret etti. Biz kendisi ile görüşmek istedik, ancak polis müdahalesi ile karşılaştık. Başbakan'ın şunu bilmesi gerekiyor, kendi partisinin buradaki yönetimi ve idareciler, bu konuyu çarptırmaktadırlar. Ankara'ya sağlıklı bilgiler gitmiyor. Akıllarında bir soru işareti varsa gelip burayı görmelerini istiyoruz."

VAN VALİSİ: FEYZİOĞLU'NUN AÇIKLAMASI GERÇEĞİ YANSITMIYOR

Van Valisi Aydın Nezih Doğan, kentte halen konteynerda kalan aileler ile ilgili Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'nun açıklamalarını değerlendirdi. Van'da deprem sonrası yapılanları anlatan Vali Doğan, "Sayın Feyzioğlu'nun Van konteyner kentle ilgili açıklamaları gerçeği yansıtmıyor. Maalesef çok üzüldük. Konteyner kentte yaşayan 44 ailenin hak iddiası ne kendi hukukumuz ne de evrensel hukuk açısından geçerlidir" dedi.

Vali Doğan, Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen depremlerden kısa süre sonra kentte 30 bin konteyner kurulduğunu hatırlatarak, 175 bin den fazla afetzedenin kalıcı konutlar yapılıncaya kadar bu konteyner kentlerde yaşadığını söyledi. Depremde evleri ağır hasar gören ve yıkılan depremzedeler için Van merkez ile Edremit ve Erciş ilçelerinde TOKİ tarafından yaptırılan 17 bin 489 konutun bir yıl gibi kısa sürede hak sahiplerine teslim edildiğini anlatan Vali Doğan, köylerde yaşayan aileler için de Evini Yapana Yardım (EYY) modeliyle 6 bin 300 ev ve bin 300 hayvan barınağı inşa edildiğini, ayrıca halen inşaatı süren konutlar olduğunu söyledi.

Hak sahibi olanlara teslim edilen konutlardan ayrı olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla 2 bin aileye, afet sırasında kiracı olanlara kurayla konut verildiğine belirten Vali Doğan, dünyanın hiçbir yerinde benzerine rastlanılmayan sosyal bir anlayış ve çalışmayla çok sayıda depremzedenin bir yıl gibi bir sürede konutlarına kavuştuğunu belirtti.

Konteyner kentte kalan ailelerin durumuna ilişkin de açıklama yapan Vali Doğan, konteyner kentte yaşayan ailelere kiraladıkları konutların kiralarının valilik olarak Sosyal Yardıkmlaşma Vakfı (SYDV')den karşılanması seçeneğinin sunulduğunu söyledi. Vali Doğan, bu yöntemle 92 ailenin de kiralık konutlara taşındığını halen 44 ailenin ise ev kiralarının vakıf tarafından karşılanması önerisini kabul etmedikleri belirtti.

VAN BARO BAŞKANI TİMUR, "FEYZİOĞLU'NU KUTLUYORUZ"

Van Baro Başkanı Avukat Murat Timur, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu'nun Danıştay'ın 146'ncı Yıldönümü törenlerinde yaptığı konuşmayı değerlendirdi. Timur, deprem sürecinden bu yana konteyner kentte kalmaya devam eden depremzedelerin çok ağır şartlarda yaşamlarını sürdürdüğünü söyledi. Özellikle konteyner kentte bir süre elektriklerin kesilmesi ve boşaltılmak istenmesinin vicdani bir durum olmadığını belirten Timur şöyle konuştu:

"Konteyner kentte kalanlar durumlarını anlatmak ve seslerini duyurmak için defalarca eylem yaptılar fakat duyuramadılar. Son olarak başlattıkları yürüyüş sonrası sorunların giderilmesi için Ankara'ya gidip STK temsilcileriyle bazı siyasi partileri ziyaret ettiler. Depremzedeler Barolar Birliğini'de ziyaret edip Metin Feyzioğlu ile görüştü. Burada görüşmede sorunlarıyla ilgili çözüm bulunması yönünde talepte bulundular. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Feyzioğlu'nun yaptığı sadece bu selamı Cumhurbaşkanına iletmek ve sorunun tespiti konusunda çözüm bulunmasını istemekti. Feyzioğlu'nun açıklamalarını Van'daki yetkililer de yapmaktadır. Yani basit bir yönetmelik değişikliğiyle kendilerine konut sağlanmamış kişilerin sorunları çözülebilir. Feyzioğlu diyor ki 'deprem oldu, ölümler oldu, ağır bedeller ödendi. Sosyal devlet gereği nasıl bir kısmına konut sağlanmışsa konteynerda kalanlarada aynı şey yapılabilir'."

Bugün yapılan konuşmanın nezaket sınırları içinde olmadığını söyleyen Timur, "Herhangi bir eleştiri olmamasına rağmen Başbakanın bu derece sert uslübü demokrasiyle bağdaşmadığı gibi otoriter yönetimin yansımasıdır. Depremzedelerin yaşadığı sorunları ülke gündemine taşıdığı için de Feyzioğlu'nu kutluyoruz" diye konuştu. / dha
Güncelleme Tarihi: 11 Mayıs 2014, 15:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER