Helsinki'de İran protestosu

Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de 9 Mayıs 2010 tarihinde İran rejimi tarafından idam edilen Ferzad Kemanger, Ferhad Vekili, Şirin Elemhuli ve Ali Heyderiyan çok sayıda Kurdistanlının katıldığı bir miting ile anıldı.

Helsinki'de İran protestosu

İdam edilen siyasilerin fotoğraflarının da taşındığı eylemde Tev-Dem eş başkanı Senem Muhammed, Finlandiya halk meclisi eş başkanı, PJAK Finlandiya temsilcisi ve YJRK adına birer konuşma yapildi.

Tev-Dem eş başkanı Senem Muhammed konuşmasında; İran rejiminin idamlarla bir yere varamayacağını hiç bir rejimin idamlar, baskı ve şiddetle sonuç alamadığını bu yöntemi kullananların sonuçta kendi sonlarını hazırladıklarını ifade etti.

İran’ın idam politikası yerine Kürt hareketini muhatap alarak sorunları çözmesi gerektiğini belirten Sinem Muhammed zindanları gazeteci, siyasetçi ve aydınlarla doldurarak, hapishaneleri işkence, zulüm ve irade kırma yeri haline getirerek Kürt halkının teslim alınamayacağı belirtti. Bunu Suriye ve Rojava’da Baas rejiminin de denediğini ancak bundan sonuç alamadığını belirten Muhammed İran’ın da idamlarla hiç bir sonuç alamayacağını belirtti.

Doğu Kürdistan’daki Kürt özgürlük mücadelesi ve İran zindanlarında direnen Kürtlerin zindanları bir direniş merkezi haline getirdiğini ifade eden Senem Muhammed İran’ın idam politikasını derhal terk etmesini ve siyasi tutsakların özgür bırakılması gerektiğini belirtti.

Daha sonra PJAK, YJRK ve Finlandiya Halk Meclisi adına yapılan konuşmalarda da İran rejiminin idam politikası ile sonuç alamayacağı ve Kürt halkının şehitlerinin anısına sahip çıkarak özgürlük mücadelesini her koşul altında yükselteceği vurgusu yapıldı.

Mitingde sık sık Şehit Namirin, İdamlara son siyasi tutsaklara özgürlük, Biji Serok Apo sloganları atılırken Helsinkililerin de ilgi ile izlediği eylemde Fince ve İngilizce bildiriler de dağıtıldı. / anf

Güncelleme Tarihi: 11 Mayıs 2014, 16:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER