Bu çocukları gören var mı?

Türkiye’nin 5 bin 681 çocuğu kayıp. 16 yıl önce Sivas’ta madımak toplarken kaybolan Suzan Kaymak ve 7 yıl önce Ümraniye’deki evinin önünde oyun oynarken bir anda yok olan Bayram Kupşi’den hala bir haber yok.

Bu çocukları gören var mı?

Türkiye’nin 5 bin 681 çocuğu kayıp. 16 yıl önce Sivas’ta madımak toplarken kaybolan Suzan Kaymak ve 7 yıl önce Ümraniye’deki evinin önünde oyun oynarken bir anda yok olan Bayram Kupşi’den hala bir haber yok. Kayıpların, şiddetin ve ardından gelen ölümlerin artmasıyla AKŞAM kayıp çocuklar dosyasını araladı. 

Türkiye genelinde her yıl binlerce çocuk kayboluyor. Bugün itibariyle 0-18 yaş arası kayıtlı kayıp çocuk sayısı 5 bin 681. Son bir ayda yaşanan çocuk cinayetleri Türkiye’nin kanını dondurdu. İstanbul Sarıyer’de kaybolduktan 30 saat sonra cansız bedeni komşu villanın havuzunda bulunan 3 buçuk yaşındaki Pamir Dikdik için bütün İstanbul adeta gönüllü arama seferberliğine çıkmıştı. Küçük Pamir’in acısı dinmeden bir kötü haber de Kars’tan gelmiş ve bir hafta boyunca kayıp olan 9 yaşındaki Mert Aydın’ın cansız bedenine ulaşılmıştı. Bu vahşi cinayeti, Adana’da 6 yaşındaki Gizem Akdeniz'in  işkence edilerek öldürülmesi izledi. 

EN ÇOK İSTANBUL'DA

İstanbul Emniyeti Çocuk Şube Müdürlüğü’nün verilerine göre sadece İstanbul’da her yıl 9 bin çocuk kayboluyor. Kayıpların çoğunu, devlet korumasındaki yatılı yurtlardan ve evden kaçan çocuklar oluşturuyor. Küçük bir kısmında da kaçırılan çocuklar var. Çocukların yüzde 98’i en çok bir yıl içerisinde bulunuyor. Ne ölüsü ne de dirisi bulunamayan, akıbeti belirsiz çocuklar ise ardında yıllar boyu süren acılar bırakıyor. Bu kayıp çocuklar, hırsızlık, fuhuş, dilenci ve uyuşturucu çetelerinin en önemli sermayesi oluyor. 

MADIMAK TOPLARKEN KAYBOLDU 

AKŞAM, kimi 16, kimi 7, kimi 5 yıldır kayıp olan çocukların acılı anne-babalarıyla görüştü. İşte bu acılı annelerden biri 16 yıldır kayıp olan küçük Suzan’ın annesi Kezban Kaymak. Acılı anne, 16 yıllık süreci “Bir süreliğine İstanbul’daki evimizden memleketimize, Sivas Hafik Kamış Köyü’ne gitmiştik. Madımak toplama zamanıydı. Eltim Afat Medine Kaymak’ın amcasının kızı Esme Nevruz, kızımı madımak toplamak için yanına çağırmış. Yarım saat sonra da Suzanım kayboldu. Ertesi gün eltimin ağabeyi Osman Ilgın bana gelip ‘kızını lacivert bir araba geldi aldı gitti, yemin ederim ki onu ömrün boyunca bulamayacaksın’ dedi. Ancak bu söylediğini mahkemede inkar etti. Ne polis ne de jandarma 16 yıl boyunca kızımı hiçbir yerde bulamadı” şeklinde anlattı. 

KİM ALDI ÇOCUĞUMU?

Eltisinin kaynına kaçarak evlendiği için ağabeyinin hınç yaptığını ve intikam almak arzusuyla kızlarını kaçırdığından emin olduğunu söyleyen acılı anne, “Hıncını bizim çocuğumuzdan aldı. Komşu köyden kızımın kaçırılmasına yardım edenlerden biri geçen yıl ölürken çocuğumu birine sattığını itiraf etmiş. Kime evlatlık verdilerse, sattılarsa söylesinler, bileyim yeter, başka hiçbir şey istemeyeceğim. Yıllardır kızımın nerede olduğuna dair söylentiler çıkıp duruyor köyde. Ama gerçek bir bilgiye hiçbir zaman ulaşamadık” dedi.     

HER ŞEY 10 DAKİKA İÇİNDE OLDU

Bir başka kayıp çocuk acısı da Ümraniye’de yaşanıyor. 6 yaşındaki Bayram Küpşi, bundan tam 7 yıl önce evinin önünde oyun oynarken kayıplara karıştı. Eğer yaşıyorsa bugün 13 yaşında. Küpşi Ailesi oğullarının bulunması için o günden bugüne çalmadık kapı bırakmamış. Ancak en ufak bir iz bile bulunamamış. Baba Cevher Küpşi, Yakınlarını Kaybetmiş Aileler Derneği yöneticileriyle birlikte iki kez TBMM’ye bile gitmiş. Burada partilerden ve milletvekillerinden oğlunun bulunması için yardım istemiş. Aynı zamanda İstanbul’un tüm semtlerine kayıp ilanı asmış ancak jandarma ve polisin de yoğun çalışmalarına rağmen hiçbir sonuç alınamamış. Bayram’ın kayıp haberinin TV'lerde çıkmasının ardından Fethiye’den gelen ‘oğlunuzu gördüm, sokakta tartıcılık yapıyor’ diyen bir telefon üzerine baba Cevher Küpşi gecenin bir yarısı otobüse binerek derhal ilçeye gitmiş. Ancak tartıcı çocuğun kendi oğlu olmadığını görünce büyük bir hayal kırıklığı ile İstanbul’a geri dönmüş. 

UMUDUMUZU HİÇ YİTİRMEDİK

Dört çocuğu daha olan anne Hüsna Küpşi, “Umudumuzu hiçbir zaman yitirmedik. Eğer ölseydi mutlaka haberi gelirdi. Oğlumun yaşadığına inanıyorum. Mafya mı kaçırdı, oğluma eziyet mi ediyorlar diye hep içim yanıyor” dedi. / Akşam

Yarın: 

5 yıl önce Muş Bulanık’ta çarşıya giderken kayıplara karışan Nurullah Daşkın ve Yakınlarını Kaybetmiş Aileler Derneği Başkanı Zafer Özbilici anlattı. 

Güncelleme Tarihi: 11 Mayıs 2014, 16:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER