Zaman aşımına karşı başvurular yapılmalı

Resmi rakamlara göre 515 kişinin faili meçhul cinayete kurban gittiği Batman’da çok sayıda dava zaman aşımına uğradı.

Zaman aşımına karşı başvurular yapılmalı
Takipsizlik kararı verilen davaların yenilenmesi için ailelerin tekrardan yetkili kurum ve avukatları aracılığıyla başvuru yapmasını isteyen İHD Batman Şube Başkanı Osman Künteş, 1992 ile 1994 yılı arasında işlenen cinayetlere ilişkin dosyaların düştüğüne dikkat çekti.


Batman’da katledilen binlerce masum insanın katilleri olan Hizb-i kontra ile JİTEM üyeleri halen yargılanmazken, faili meçhul cinayete kurban giden yüzlerce kişinin dava dosyası düştü. Batman’da işlenen cinayetlerle ilgili kendilerine yapılan başvuruların 7 yıllık bilançoyu ANF ile paylaşan İHD Batman Şube Başkanı Osman Künteş, Kürdistan’da işlenen cinayetlerin üzerinin kapatıldığını söyledi.   

KÜRDİSTAN’DA İŞLENEN CİNAYETLER DEVLET DEMOKRASİSİNİ GÖSTERİR

Künteş, “İnsan Hakları Derneği olarak kaybedilen ve faili meçhul cinayetlere kurban gidenlerin haklarını korumak için mücadelemiz devam ediyor. Batman merkez’de 60 kişi kayıp listesinde yer alırken, şuana kadar ise 36 kişinin halen sağ yada ölü olduğu noktasında akıbeti belli değildir. Faili meçhul cinayetler ise, bize başvurulan 365 kişinin başvuru dosyası bizde mevcuttur. Fakat Baro ile birlikte hakikatleri araştırma komisyonun oluşması için faili meçhul cinayete kurban gidenleri ile yapılan çalışma sonucunda 515 faili meçhul cinayetin olduğu tespit edildi. İHD’ye başvurmayıp direk savcılığa başvuruların olduğunu da tespit edebildik. Ancak ailelerin açtığı tüm davalar takipsizlikle sonuçlandı. Cinayetleri işleyenlerin isimleri, kimlikleri ve adresleri bellidir. O konuda devlete söylediklerimize kulaklarını halen tıkatmış durumdadır. Sosyal ve hukuk devleti olup olmadığını kaybedilen vatandaşını bulmayan, faili meçhul cinayete kurban gidenlerin katillerini ortaya çıkartmayarak gerçek niyetlerini ortaya koymaktadırlar” diye konuştu.

FAİLLERİ BELLİ ARAMAYA GEREK YOK!

Batman’da JİTEM ve Hizbil-Kontra’nın en yoğun insan katlettiği yer olduğuna dikkat çeken Kündeş, davaların zaman aşımına uğramamaları için bir an önce tekrar ailelerin dava açması çağrısında bulunan Künteş, şöyle konuştu: “1992 yılında faili meçhul cinayete 78 kişi kurban edilmiş, 1993 yılında 130 kişinin faili meçhul cinayete kurban gittiği ve ailelerin İHD’ye başvurmuş. 1994 yılında ise, 97 faili meçhul cinayet yaşanmış, 1995 18 kişi katledilmiş, 1996 yılında 15 kişi katledilmiş, 1997 yılında 7 kişi katledilmiş, 1998 ile 1999 yıllarında ise 20 kişi katledildiğine dair aileler İHD’ye başvuru yapmış. Bizde toplam 365 faili meçhul cinayet kayıtlı olsa da en az 515 kişi tespit edildiği ve farklı kurumlara başvuru yaptığı bilinmektedir. Uluslar arası hukukta insan hakları evrensel ilkelerinde yaşam hakkına yönelik davaların zaman aşımı hukukta yoktur. Ancak Türkiye’de 20 yıldan sonra zaman aşımı gerekçe gösterilerek davanın karanlıkta kalmasına rağmen düşüyor. Davaların düşmemesi için 1992 yılından 1994 yılına kadar işlenen tüm faili meçhul cinayetlerin davaları düşmüş bundan sonraki davaların düşmemesi ve zaman aşımına uğramaması için aileleri duyarlı olmaya çağırıyoruz. Tekrardan avukatları ve en yakın İHD temsilciliğine başvurarak davalarının yenilenmesi girişiminde bulunmalıdır.”  / anf

Güncelleme Tarihi: 11 Mayıs 2014, 17:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER