ABD'de 1.66 milyar dolarlık Türk ürününe inceleme

ABD ile Türkiye arasındaki Pastör Brunson krizi sürerken, ekonomi alanında da gerilim kapıda. ABD Ticaret Bakanlığı, Türkiye'ye giren Amerikan ürünlerine vergi getirilmesi sonrası, özel bir program kapsamında ABD'ye gümrük vergisiz giren 1.66 milyar dolarlık ürünü incelemeye aldı.

ABD'de 1.66 milyar dolarlık Türk ürününe inceleme
Washington ile Ankara arasındaki yaptırım krizi devam ederken, ABD’ye gümrük vergisi olmadan giren Türk ürünlerine inceleme başlatıldı. Bu kararın, Türkiye’den ABD’ye ihraç edilen 1.66 milyar dolarlık ürünü etkileyebileceği belirtiliyor.


HANGİ ÜRÜNLER VAR?

Buna göre, ABD’de Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi (GSP) olarak bilinen ve gelişmiş ülkelerin, gelişme yolundaki ülkelere tek taraflı imtiyaz vererek dünya ticaretinden aldıkları payın artırılmasını hedefleyen sistem kapsamında, Türkiye’den ABD’ye satılan ürünler incelenecek. Bu program kapsamında, otomotiv yedek parçaları, mücevher ve doğal taş gibi Türk ürünleri ABD’ye vergisiz olarak giriyordu.

‘BRUNSON İLE İLGİSİ YOK’

ABD Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, kararın Andrew Brunson krizi ile ilgili olmadığı savunuldu. Bakanlığın bir sözcüsü, ABD’nin ithal çelik ve alüminyuma getirdiği ek vergilere karşılık Türkiye’nin de misilleme yaptığını hatırlattı. Sözcü, incelemenin ‘Türk hükümetinin GSP pazarına erişim kriterlerini ne kadar karşıladığını ele alacağını’ söyledi; kararın, Ankara’nın Türkiye’ye giren Amerikan ürünlerine vergi getirmesi sonrası verildiğini belirtti. Kararın, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD’li mevkidaşı Mike Pompeo arasındaki görüşmeden saatler sonra alınması da dikkat çekti. (Dış Haberler)

Güncelleme Tarihi: 05 Ağustos 2018, 23:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER