'En sağlıklı kentler' sıralamasında İstanbul sondan ikinci oldu

89 kentin yer aldığı "Dünyanın en sağlıklı kentleri" listesinde; İstanbul 88'inci, İzmir 83'üncü oldu. Amsterdam ise en sağlıklı kent seçildi.

'En sağlıklı kentler' sıralamasında İstanbul sondan ikinci oldu
Dünya genelinde 89 kentin incelenmesiyle hazırlanan en sağlıklı kentler sıralamasında İstanbul, sondan ikinci oldu.

BBC Türkçe’den Övgü Pınar’ın haberine göre, ev kiralama sitesi Spotahome, çeşitli uluslararası açık kaynak verilerini inceleyerek, en sağlık kentler listesi hazırladı. İstanbul, listenin sondan ikinci sırasında yer alırken, Bursa 72’ınci, İzmir de 83’üncü oldu.

EN SAĞLIKLI 10 KENTTEN 8’İ AVRUPA’DA

Kentlerdeki yeşil alanlar, spor tesislerinin kalitesi, hava ve su kirliliği, ortalama ömür beklentisi, obezite oranı, iş-özel hayat dengesi gibi 10 kriterin bir araya getirilmesiyle oluşturulan listede en sağlıklı kent Amsterdam olarak belirlendi. Amsterdam’ı Oslo ve Münih kentleri takip etti.

İtalya’nın Roma ve Milano kentleri de sırasıyla 36 ve 61’inci sıralarda yer aldı. İtalyan haber ajansı Ansa, incelemeye alınan iki İtalyan kentinin listenin alt sıralarında yer aldığını belirterek bunu “acı not” diye yorumladı.

Dünyanın en sağlıklı 10 kentinden 8’i Avrupa kıtasında bulunuyor.

İSTANBUL, YEŞİL ALANDA DÜŞÜK PUAN ALDI

En sağlıklı kent Amsterdam’ın 10 kriter üzerinden ortalama puanı 6.97 olurken, İstanbul’un ortalaması 3.46’da kaldı. 72’inci sıradaki Bursa 4.61 puan, 83’üncü sıradaki İzmir 3.79 puan aldı.

Genel toplamda 72’nci sırada yer alan Bursa’nın hemen üzerinde 71’nci sırada İskoçya’nın Edinburgh kenti yer aldı. Paris ise 62’nci sırada yer buldu. New York 54’ncü, Barcelona ise 52’nci sırada yer aldı. Aynı kriterlere göre Londra ise 40’ncı sırada.

İstanbul özellikle yeşil alanların oranı, iş-özel hayat dengesi, elektrikli otomobil şarj etme noktalarının sayısı ve yetişkinlerdeki obezite oranları söz konusu olduğunda düşük puan aldı.

İzmir ve Bursa’nın İstanbul’dan farkı ise yeşil alanlar kriterinde daha yüksek puan almaları. Bursa yeşil alanları için 8.28, İzmir 4.9 puan aldı. İstanbul’un yeşil alanlar kriterindeki puanı ise 1.32 oldu.

İlk 10’a giren şehirler şöyle:

1- Amsterdam (Hollanda)

2- Oslo (Norveç)

3- Rotterdam (Hollanda)

4- Münih (Almanya)

5- Berlin (Almanya)

6- Tallinn (Estonya)

7- Adelaide (Avustralya)

8- Viyana (Avusturya)

9- Perth (Avustralya)

10- Helsinki (Finlandiya)

Sağlıklı kentler listesinin son 10 sırası ise şöyle:

80- Kuala Lumpur (Malezya)

81- Manchester (Birleşik Krallık)

82- Kahire (Mısır)

83- İzmir (Türkiye)

84- Bogota (Kolombiya)

85- Mexico City (Meksika)

86- Sao Paulo (Brezilya)

87- Şanghay (Çin)

88- İstanbul (Türkiye)

89- Casablanca (Fas)

Güncelleme Tarihi: 06 Ağustos 2018, 13:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER