Altın Son Bir Ayın En Yüksek Seviyesinde

Altın, FED'in faiz artırımında yavaş hareket edebileceği beklentisi ile son bir ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Altın Son Bir Ayın En Yüksek Seviyesinde
 

Altın, Fed'in faiz artırımında yavaş hareket edeceği spekülasyonu ve buna bağlı olarak doların zayıflaması ve altına yönelik talebin güçlenmesi ile birlikte, son bir ayın en yüksek seviyesine çıktı. Spot altın yüzde 0.4 yükselişle ons başına 1,228.33 dolara kadar çıkarak 11 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra, Singapursaati ile 12:24'te 1,225.57 dolara geldi. Metal 9 Ocak'ta, dünyanın en büyük altın destekli exchange traded fonu (ETF) SPDR Gold Trust'taki altın varlıklarının Temmuz ayından bu yana en hızlı yükselişini göstermesi ile birlikte, yüzde 1.2 değer kazandı ve Haziran ayından bu yana en hızlı haftalık çıkışını gerçekleştirdi.

ANLIK ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYINIZ

Dolar Spot Endeksi, 9 Ocak'ta açıklanan Aralık ayı saatlik ücretler verisinin kayıtların tutulmaya başlandığı 2006'dan bu yana en hızlı düşüşünü göstermesinin ardından, düşüşünü ikinci güne taşıdı ve 8 Ocak'taki rekor kapanıştan başlattığı kayıplarını daha da genişletti. Altın, ekonomideki iyileşme ile birlikte Fed'in bu yıl faizleri artırıacağı spekülasyonunun güçlenmesi sonucu, geçen yıl da düşerek, 2000'den bu yana ilk kez iki yıl üst üste kayıp yaşamış oldu. 9 Ocak'ta açıklanan veriler, Abd'de tarım dışı istihdamın Aralık ayında 252,000 arttığını gösterdi.

YUNANİSTAN KRİZİNE DENK GELDİ

Euro ile fiyatlanan altın, Yunanistan'ın Başbakan Antonis Samaras'ın muhalefetteki Syriza partisinin kazanması durumunda ülkenin eurodan çıkabileceği uyarısında bulunduğu 25 Ocak'taki seçimlere hazırlanması ile birlikte, Eylül 2013'ten bu yana en yüksek seviyesine yükseldi. 2009 yılına Euro Bölgesi'nde borç krizini tetikleyenYunanistan'daki siyasi belirsizlik, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) deflasyonla mücadele ettiği ve büyümeyi desteklemeye çalıştığı bir döneme denk geldi.

RİSKTE KAÇINMA

Huang, bilgilendirme notunda, "Altın bu hafta, Yunanistan''dan kaynaklanan Avrupa'daki riskten kaçınma eğiliminden ve ay takvimine göre Yeni Yıl tatili öncesi Asya'da artan fiziki talepten destek buluyor görünüyor" dedi. Asya'da yeni yıl 19 Şubat'ta başlıyor. Şubat vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 1 yükselerek ons başına 1,228.20 dolara ulaştı ve 12 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Kontrat geçen hafta yüzde 2.5 prim yaptı.

Güncelleme Tarihi: 12 Ocak 2015, 11:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER