Berkin Elvan anmasına katılan akademisyene 11 ay hapis

Öğretim Üyesi Elifhan Köse, Berkin Elvan’na anma yürüyüşüne katıldığı için 11 ay 20 gün hapis cezasının gerekçeli kararı açıklandı.

Berkin Elvan anmasına katılan akademisyene 11 ay hapis

Berkin Elvan’ı anma yürüyüşüne katılan Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi, Yrd. Doç. Dr. Elifhan Köse’ye 11 ay 20 gün hapis cezasının gerekçesi açıklandı.

Mahkeme tarafından açıklanan kararda şu ifadelere yer verildi:

“Hakaret suçu, Anayasanın  ve AİHS’in maddelerinde düzenlenen ifade hürriyetinin sınırlarını oluşturmaktadır. Suçu oluşturan eylem bakımından failin ifade hürriyeti, mağdur yönünden ise onur, şeref ve saygınlığı ile din, vicdan ve kanat hürriyetine ilişkin temel kişilik hakları çatışmaktadır.

“Ancak ileri sürülen bir düşünceyle bağlantısı bulunmayan, esasında düşünce açıklaması vasfında da görülmeyen sövme niteliğindeki fiillerin ifade özgürlüğünden yararlanmayacağı açıktır. Ayrıca eleştiri ve sitem açıklamasında zorunluluk bulunmayan, kişilerin şeref, onur, namus ve toplum içindeki itibar ve saygınlarını zedelemeye yönelik olarak hakaret içeren sözcükler kullanılmak suretiyle yapılamaz.

“Yapılan açıklamalar ışığında somut olay değerlendirildiğinde; her ne kadar müşteki Recep Tayyip Erdoğan’ın olay tarihinde başbakan olarak yapıyor olması nedeniyle görevi ve konumu gereği eleştiriye vatandaşlardan ve diğer kamu görevlilerinden daha açık olması gerektiği kabul edilse de, sanıkların ‘Katil Tayyip Hesap verecek’, ‘Hırsız Tayyip Erdoğan’ şeklinde slogan atmaları eylemlerinin, amaçlarının Berkin Elvan’ın ölümünü protesto etmek olduğu düşünüldüğünde, düşünce açıklaması vasfını aşan, müştekinin şeref, onur ve saygınlığını zedelemeye yönelik hakaret içeren sözler olması nedeniyle ifade özgürlüğü ve eleştiri sınırı kapsamında değerlendirilmeyeceği ve kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret suçunun unsurlarının oluştuğu kanaatine varılmıştır.”

Öğretim Üyesi Elifhan Köse’ye 19 Aralık 2014 tarihinde Berkin Elvan’na anma yürüyüşüne katıldığı için 11 ay 20 gün hapis cezası verilmişti.

Güncelleme Tarihi: 12 Ocak 2015, 15:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER