Çelik: Buksur'un katillerini neden yakalamadınız?

HDP Milletvekili Çelik, Kobanê protestolarında polis tarafından katledilen Hakan Buksur'un katillerinin görüntü kayıtlarına rağmen bulunmadığına dikkat çekerek, hükümete, "Buksur’un öldürülmesi ile ilgili başlatılan bir soruşturma var mıdır" diye sordu.

Çelik: Buksur'un katillerini neden yakalamadınız?
HDP Milletvekili Çelik, Kobanê protestolarında polis tarafından katledilen Hakan Buksur'un katillerinin görüntü kayıtlarına rağmen bulunmadığına dikkat çekerek, hükümete, "Buksur’un öldürülmesi ile ilgili başlatılan bir soruşturma var mıdır" diye sordu. Çelik ayrıca, Buksur’un katledildiği yer ile polis tutanaklarının farklı olmasının nedenini sordu.

HDP Muş Milletvekili Demir Çelik, Muş'ta polis tarafından katledilen Hakan Buksur hakkında İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.


Çelik, 6 Ekim’de DAİŞ'in Kobanê kuşatmasını protesto için Muş’un Varto İlçesi'nde sokağa çıkanlara yönelik polisin gerçek mermilerle gerçekleştirmiş olduğu saldırılarda Hakan Buksur'un yaşamını yitirdiğini hatırlattı.


'GERÇEKLER ORTADA FAİLLER HALEN DIŞARIDA'


Saldırıyı gerçekleştiren polisler hakkında soruşturma başlatılacağının söylendiğini ancak 4 ay geçmesine rağmen Buksur’un katilleri ortaya çıkarılmadığını belirten Çelik, polisin cinayetteki rolüne şu sözlerle değindi: "Bir yurttaş tarafından kayıt altına alınan, polisin Buksur’u vurduğu anın videosunda, 2.15’inci dakikada, 'shortland' denilen zırhlı aracın arka kapısını açan bir polis, Buksur’un vurulduğu yöne doğru nişan alarak 2 el ateş ediyor. İkinci atış ile yükselen seslerden ise Hakan Buksur’un vurulduğu anlaşılıyor.

Ateş ettikten sonra rahat bir tavırla silahını geri çeken polis, aracın kapısını kapatıyor ve araç olay yerinden hızla uzaklaşıyor.

Görüntüler ve tüm gerçeklerin ortada olmasına rağmen Hakan Buksur’un failleri halen dışarıdadır."


Öte yandan Çelik, Buksur’un polis kurşunu ile vurulduğu yerin Yalçın Market'in yanı olmasına rağmen, polis tutanaklarında vurulduğu yerin tam karşısı olan fırının yanının gösterildiğine işaret etti.


'NEDEN TUTANAKLAR FARKLI?'


HDP'li Çelik, Bakan Ala'ya şu soruları yöneltti:


"Polis nedir? Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu ile Polis Vazife ve Selahiyet Tüzüğünde belirtildiği üzere; asayiş, amme, şahıs tasarruf emnyetini ve mesken masuniyetini korumak, halkın ırz, can, malını muhafaza etmek, ammenin istirahatını temin etmek, yardıma ihtiyacı olanlara yardım etmekle görevli memur olarak açıklanmasına rağmen bugüne kadar Güvenlik güçleri tarafından öldürülen insanlar hakkında ne düşünmektesiniz?


Hakan Buksur’un öldürülmesi ile ilgili başlatılan bir soruşturma var mıdır? Var ise bu soruşturma hangi aşamadadır?


Hakan Buksur’un katledildiği yer ile polis tutanaklarının farklı olmasının nedeni nedir?


2002–2014 yılları arasında Güvenlik güçleri tarafından öldürülen vatandaş sayısı kaçtır?


İnternete düşen görüntülerden Buksur'u vuranlar açık bir şekilde ortada iken aradan geçen bunca zaman herhangi bir işlem başlatılmamasının nedeni nedir?" / Firatnews
Güncelleme Tarihi: 13 Ocak 2015, 09:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER