Almanya'da PEGIDA ve karşıtlarının eylemlerine yüz bini aşkın katılım

Almanya’da mülteci ve İslam karşıtı görüşleriyle bilinen PEGIDA hareketi taraftarları ile Pegida’nın ırkçı söylemlerine karşı olan yüz bini kişi sokaklara çıktı.

Almanya'da PEGIDA ve karşıtlarının eylemlerine yüz bini aşkın katılım

Batının İslamlaşmasına Karşı Yurtsever Avrupalılar’ın (PEGIDA) ırkçı temeldeki eylemlerine katılım, Fransa’daki Charlie Hebdo katliamı sonrasında giderek artıyor. PEGIDA’nın çıkış kenti olan Dresden’deki yürüyüşe en az 25 bin kişi katılırken, Leipzig, Münih, Berlin gibi kentlerde ise on binlerce kişi PEGIDA’nın ırkçı ve dışlayıcı söylemlerine karşı durdu.

PEGIDA’nın Dresden’deki yürüyüşüne organizatörlere göre 40 bin kişi katılırken, Alman polisi 25 bin kişinin katıldığını açıkladı. PEGIDA’nın geçtiğimiz Pazartesi yapılan yürüyüşüne 18 bin kişi katılmıştı. Kentte yapılan ‘anti-PEGIDA’ yürüyüşüne ise en az 7 bin kişi katılarak, Almanya’nın yabancılar ile birlikte var olduğu gerçeğini dile getirdiler.

PEGIDA’nın Leipzig kentinde LEGIDA adı altında düzenlediği yürüyüşe 4 bin 800 kişi katılırken, en az 30 bin ırkçılık karşıtı bir araya gelerek, ‘PEGIDA’ya dur’ dedi.

Irkçı harekete karşı Münih kentinde ‘Münih rengarenktir’ sloganı altında yapılan yürüyüşe ise en az 20 bin kişi katıldı. Yürüyüşe katılan Sosyal Demokrat Parti (SPD) üyesi Belediye Başkanı Dieter Reiter, “her türlü ırkçılığa, anti semitizme ve sağcı şiddete karşı duruyoruz” diyerek, PEGIDA hareketine olan tepkisini dile getirdi.

PEGIDA’nın başkent Berlin’de ‘Bärgida’ adı altında düzenlediği eylemlere ise sadece 400 kişi katılırken, ırkçılık karşıtı 4 bini aşkın kişi ‘PEGIDA’ya dur’ dedi.

NÜRNBERG’DE DEMOKRATİK GÜÇ BİRLİĞİ DE KATILDI

Almanya’nın Nürnberg kentindeki PEGIDA karşıtı eyleme Türkiyeli ve Kürt örgütlerin yer aldığı Demokratik Güç Birliği üyeleri de destek verdi. Alman Sendikalar Birliği (DGB) önünde yapılan mitinge Almanlarla birlikte katılan Güç Birliği üyeleri, ırkçılığa karşı sloganlara eşlik ettiler.

Mitingde, Dresden kentinde Ekim ayında başlayan PEGIDA yürüyüşlerinin Paris’teki katliamları da kullanarak, etkinliğini arttırmak istendiğine vurgu yapıldı. Eylemde sık sık ‘Yaşasın uluslararası dayanışma’ ve ‘Kahrolsun ırkçılık’ sloganları atılırken, ırkçılığı kınayan dev bir pankart taşındı. 

Güncelleme Tarihi: 13 Ocak 2015, 12:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER