Banka hisselerinde 'açığa satış' yasaklandı

Akbank, Garanti Bankası, Halkbank, İş Bankası, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası, VakıfBank ve Yapı Kredi paylarında bugünden itibaren geçici olarak açığa satış yasağı getirildi. Borsa İstanbul'un bu adımının, ABD'de Halkbank hakkında İran yaptırımlarını delmekten iddianame hazırlanması sonrası gelmesi dikkat çekti.

Banka hisselerinde 'açığa satış' yasaklandı
Borsa İstanbul AŞ, BIST 30 Endeksi dahilindeki banka hisselerinde bugünden itibaren geçici olarak açığa satışın yasaklandığını bildirdi.


Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yayımlanan duyuruya göre, Borsa İstanbul AŞ Genel Müdürlüğünce, BIST 30 Endeksi dahilinde olan Akbank (AKBNK.E), Garanti Bankası (GARAN.E), Halkbank (HALKB.E), İş Bankası (C) (ISCTR.E), Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB.E), VakıfBank (VAKBN.E) ve Yapı Kredi (YKBNK.E) paylarında bugünden itibaren geçici olarak açığa satış yasağı getirildi.

AÇIĞA SATIŞ NE DEMEK?

Açığa satış, pay piyasalarında, hisse fiyatlarının düşüşünden de kazanç elde etmek isteyen yatırımcıların, sahip olmadıkları hisse senedini ödünç almak kaydıyla satması anlamına geliyor.

Yatırımcılar genellikle yatırım ürünlerinin değerler kazanmasını hedeflemektedir. Bu nedenle portföye eklenecek olan yatırım ürünlerinin ileri tarihte değerinin yükselmesi beklenir. Fakat bu beklenti her zaman gerçekleşmediği gibi, yükseliş yerine düşüşler de meydana geldiğinde kâr edilmek üzere açığa satış işlemi geliştirilmiştir. Açığa satış işlemi, sahip olunmayan sermaye piyasası araçlarının satılmasını ya da satışına ilişkin emrin verilmesini ifade eder. Satışa ilişkin takas yükümlülüğünün ödünç alınan sermaye piyasası araçları ile yerine getirilmesi de açığa satış sayılır.

Somutlamak gerekirse;

Açığa satış işlemi gelecekte ilgili finansal varlığın fiyatında düşüş beklentisi taşıyan yatırımcılar tarafından yapılmaktadır. Yatırımcının elinde bulundurmadığı ve fiyatı 10 TL olan bir hisse senedini bu fiyattan satması ve fiyatın 7 liraya düşmesi durumunda tekrar satın alması açığa satışa örnek olarak gösterilebilir. Bu durumda yatırımcı, sahip olmadığı bir varlıktan hisse başına 3 lira kâr etmiş olur. Ancak açığa satış işlemi, yüksek düzeyde borsa bilgisi ve takibi gerektirir. Çünkü söz konusu hisse senedinin 10 TL’nin üzerine çıkması durumunda yatırımcının zarar edeceği unutmamalıdır.

Güncelleme Tarihi: 16 Ekim 2019, 14:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER