Kürdistan'da 12 maddelik 'Rojava tasarısı'

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Parlamentosu, Türkiye'nin Suriye'deki harekatına ilişkin olağanüstü oturumunda 12 maddelik bir tasarıyı kabul etti. Tasarıda, Türkiye'ye harekatı durdurma çağrısı yapıldı.

Kürdistan'da 12 maddelik 'Rojava tasarısı'

Türkiye’nin Suriye’deki harekatına ilişkin bir olağanüstü oturum düzenleyen Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Parlamentosu, 12 maddelik bir tasarıyı oy çokluğuyla kabul etti. Türkiye’nin harekatını kınayan ve bir an önce durdurulması çağrısı yapan parlamentonun açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

‘SİYASİ VE DİPLOMATİK BASKI’ ÇAĞRISI

“Sivil halkın can ve mal ile sivil toplum kuruluşlarının güvenliği sağlanmalı. Birleşmiş Milletler, uluslararası kuruluşlar ve bölgedeki kurumlar Rojava’ya yönelik saldırılar ve savaşın durması için siyasi ve diplomatik baskılarını artırmalı.”

‘GÖÇ EDECEKLER İÇİN HAZIRLIK YAPILMALI’

Kürdistan Parlamentosu aynı zamanda, bölgeye göç etmesi beklenenler için uluslararası kuruluşlarla birlikte hazırlıklar yapması adına Kürdistan hükümetini görevlendirdi. Parlamento, göçzedelere yardım için ulusal bir kampanya da başlattı.

‘RADİKAL GRUPLAR ENGELLENMELİ’

Açıklamada, “Parlamento, yaşananlar, radikal grupların yaptıklarından ve Afrin’de meydana gelen insan hakları ihlalleri ve demografik değişimin tekrarlanmasından endişe duyuyor. Afrin’de yaşananların Serê Kaniyê, Grê Spî ve Kobani’de tekrarlanmaması için radikal grupların engellenmesi için yoğun çaba gösterilmeli” denildi.

SURİYELİ KÜRTLERE ÇAĞRI

Rudaw’ın haberine göre, Kürdistan Parlamentosu Suriye’de Kürtlerin yönetimindeki bölgedeki siyasi taraflara da ‘siyasi ve ideolojik ayrılıkların bir tarafa bırakılarak Kürt halkının çıkarları için ortak bir çalışma etrafında bir araya gelme’ çağrısı yaptı. (Kaynak: Rudaw)

Güncelleme Tarihi: 17 Ekim 2019, 16:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER