Çalışanlar 2018'de ne kadar zam alacak?

Danışmanlık firması Mercer’ın Türkiye'de yaptığı araştırmaya göre şirketler 2018 yılında ücret artışlarını yüzde 9 bandını esas alarak gerçekleştirecek. Şirket sektörlere göre beklenen zam oranlarını da açıkladı.

Çalışanlar 2018'de ne kadar zam alacak?
Dünyada 130’dan fazla ülkede 26 binin üzerinde firmaya hizmet veren insan kaynakları yönetim danışmanlığı firması Mercer’ın her yıl gerçekleştirdiği ücret araştırmasının sonuçları açıklandı.

Hürriyet’ten Burcu Özçelik Sözer’in haberine göre Türkiye’den çoğunluğu uluslararası 295 firmadan 18 bini mavi yaka ve destek rollerden olmak üzere 52 bin çalışanın analiz edildiği araştırma sonuçlarına göre şirketlerin 2018 yılında çalışanlarına yapacakları ücret artışı yüzde 9 olacak.

Araştırmaya göre Türkiye’de yerel ve uluslararası şirketlerin yüzde 93’ü yılda bir kez ücret artışı gerçekleştiriyor, zam dönemi olarak ise ağırlıklı olarak sırasıyla Ocak, Nisan ya da Mart ayını tercih ediyorlar.

Mercer Türkiye Yetenek ve Bilgi Çözümleri Yöneticisi Goncagül Uğurlu, araştırmaya ilişkin şu bilgileri verdi: “Firmaların bu yılki ücret artış beklentisi geçmiş yıllardan farklı olarak yüzde 1 artışla yüzde 9 olarak karşımıza çıktı. Bunun temel nedeni TL’nin son yıllardaki değer kaybı ve bu yıl sonu enflasyon beklentisi. Geçtiğimiz yıl firmalar yüzde 8 bütçelemiş ancak enflasyon daha yukarıda kapanmıştı, buna istinaden firmalar bu yıl bunu telafi etme yaklaşımındalar. Ancak yine bu artış enflasyonun altında kalacak gibi görünüyor.”

‘KIDEM ETKİN BİR UNSUR DEĞİL’

Araştırmaya göre 2017 yılında şirketlerin ücret artış kararını etkileyecek faktörlerin başında bireysel performans, çalışanın ücret çizelgesindeki yeri ve enflasyon gelirken, bunları şirketin performansı izliyor. Kıdem unsuru etkin bir faktör olarak sıralamada yer almıyor.

2017’de en yüksek ücreti veren şirketlerin sağlık, tüketici ürünleri, otomotiv ve teknoloji sektöründe yer alan şirketler oldukları gözlemleniyor. Şirketlerin yüzde 74’ü, ücretlendirmede aynı pozisyon için bölgesel ayrım gözetmediğini söylese de İstanbul ücretlerinin her seviye için diğer bölgelere göre daha yukarıda olduğu görülüyor.

OTOMOTİVDE ÜCRET ARTIŞI DAHA YÜKSEK

Sektörel bazda incelendiğinde; otomotiv/otomotiv yan sanayi ve enerji sektöründe ücret artışları daha yüksek oranlarda gerçekleşirken, genel olarak sağlık, tüketim malları ve teknoloji sektörleri pazar koşullarında bir artış sergiliyor. Şirketlerin değişken ücret politikalarına eğilim gösterdikleri ve bu bağlamda da bonus ve kısa vadeli teşvik uygulamalarının firmaların neredeyse tamamında uygulanmaya başladığı görülüyor.

Güncelleme Tarihi: 31 Ekim 2017, 10:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER