Dolar haftaya hareketli başladı

Dolar haftaya hareketli başladı. Cuma gününü 4.60'dan kapatan dolar, bugün açıklanacak enflasyon verisi öncesi 4.67'yi gördü.

Dolar haftaya hareketli başladı
Fitch ve Moody’s açıklamaları sonrası dolar/TL haftaya yükselişle başladı. Cuma gününü 4.60 seviyesinin altında tamamlayan kur, bu sabah 4.67’den işlem görüyor.


Kredi derecelendirme kuruluşları Fitch ve Moody’s açıklamaları ile dolar/TL haftaya yükselişle başlarken, piyasada Merkez Bankası’nın bir sonraki faiz adımının yön ve zamanını anlamak adına enflasyon verileri yakından izlenecek.

Türkiye’nin kredi notunu Mart ayında Ba2’ye indiren derecelendirme kuruluşu Moody’s, makro ekonomi politikalarının geleceği hakkındaki belirsizlik nedeniyle kredi notunu yeni bir indirim için izlemeye aldı.

Moody’s derecelendirme yöntemine göre izleme süresi 90 günden 180 güne kadar uzayabiliyor. Aşağı yönlü izlemelerin yarısı not indirimi ile sonuçlanıyor.

Fitch ise 25 Türk bankasının uzun vadeli yabancı para cinsi kredi notunu olası bir indirim için izlemeye aldı.

İzlemenin altı ay içinde tamamlanacağı belirtilen değerlendirmede, “Ekonomik ve finansal piyasa koşullarında belirgin bir bozulma olmaması halinde çoğu banka için bir kademe indirim” ile sınırlı olacağı ifade edildi.

Türkiye’nin kısa vadede yeni bir not indirimi ile karşı karşıya kalabileceği endişelerinin baskısıyla cuma günü dolar karşısındaki kayıpları bir ara yüzde 2’yi aşmıştı.

Bankacılar perşembe ve cuma günü Fitch’in bir not indirimi yapabileceğine dair söylentilerin piyasada etkili olduğunu belirtmişti.

Dolar/TL Perşembe günü işlem gördüğü 5.54 civarından cuma günü bu endişelerle 4.6450’ye kadar yükselmişti. Kur basında yer alan ve not gözden geçirmelerinin bankalarla sınırlı kalabileceğine işaret eden haberlerin ardından cuma gününü 4.60’ın hemen altında tamamlamıştı. Dolar/TL bu sabah ise güne saat 09.12’de 4.6730 seviyesinde başladı. Euro/TL ise aynı dakikada 5.4624 seviyesinde.

AÇIKLAMALARIN ETKİSİ KISA SÜRDÜ

Dolar/TL, Merkez Bankası’nın (TCMB) son dönemde attığı adımlar ve Londra’da yabancı yatırımcılar ile gerçekleştirilen toplantıların TCMB’ye olan güveni tazelemesiyle 4.9290 seviyesindeki tarihi zirvesinden yönünü aşağı çevirmiş, 4.45 seviyesinin altına kadar gerilemişti. Ancak kur bu seviyelerde kalıcı olamadı.

Tahvil piyasasında ise kura paralel, genel olarak yukarı yönlü ve dalgalı seyir gözleniyor. 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi cuma günü spot kapanışta yüzde 14.47, valörde son işlemde yüzde 14.81 seviyesindeydi.

İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 17.51, valörde son işlemde yüzde 17.74 seviyesindeydi. (Kaynak: Dünya)

Güncelleme Tarihi: 05 Haziran 2018, 13:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER