TÜRK-İŞ Genel Sekreteri'nden asgari ücret açıklaması: Rakam içimize sinmezse masadan kalkarız

TÜRK-İŞ Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, "Rakam içimize sinmezse masadan kalkacağız" dedi.

TÜRK-İŞ Genel Sekreteri'nden asgari ücret açıklaması: Rakam içimize sinmezse masadan kalkarız

TÜRK-İŞ Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, sendikasının Bursa şubesinde yaptığı konuşmada, asgari ücret görüşmelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kavlak, “Rakam içimize sinmezse masadan kalkacağız” dedi.

İşçilerin, bütün zorluklara katlanarak fedakarlık yaptığını söyleyen Kavlak, “Biz ne yaparsak yapalım, bütün krizlerin, savaşların, darboğazların bedelini yine biz ödüyoruz. Nedeni olmadığımız bir sorunun mağduru olmak istemiyoruz” dedi.

‘SERMAYENİN PAYI BÜYÜYOR, İŞÇİNİNKİ KÜÇÜLÜYOR’

Kavlak, ekonomik büyümeden işçilerin aldığı payın giderek küçüldüğünü şu ifadelerle anlattı: “TÜİK’in açıklamasına göre, yılın ilk çeyreğinde, Türkiye yüzde 7,3 oranında büyümüş. Bu büyümeden, sermaye yüzde 47,6 pay almış. Biz, yani emekçiler sadece yüzde 31,2 pay almışız. İkinci çeyrekte, Türkiye yüzde 7,6 oranında büyümüş. Sermaye yüzde 54 pay alırken, bizim payımız yine küçülmüş, yüzde 25,4’e gerilemiş. Üçüncü çeyrekte, Türkiye bu kez yüzde 3,9 oranında büyümüş. Sermaye payını yine artırmış. Yüzde 55’e ulaşmış. Biz yerimizde saymışız, payımız yine yüzde 26,3’te kalmış”.

‘BİZDEN DAHA NE ALACAKSINIZ, CANIMIZI MI ALACAKSINIZ?’

Kavlak elektriğe gelen zamları da şu sözlerle eleştirdi: “Sanayide elektriğe yüzde 400 zam gelmiş. Doğalgaza yüzde 264 zam gelmiş. Adamların gıkı çıkmıyor. Kimseye bir şey söyleyemiyor. Ağzını açıp iki laf edemiyor. Ama gözünü emekçinin parasına dikiyor. Yahu siz bu emekçilerin ekmeğine daha ne kadar çökeceksiniz? Yetmedi mi? Gözünüz doymadı mı? Bizden daha ne alacaksınız? Canımızı mı alacaksınız?

TÜİK’E KİMSE İNANMIYOR, BİZİMLE DALGA MI GEÇİYORSUNUZ?

TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarını da eleştiren Kavlak, “Enflasyonu öyle bir harcama paketi üzerinden açıklıyor ki, bu paketin bizimle yani işçilerle hiçbir ilgisi yok. Oysa biz diyoruz ki, emekçilerin zorunlu harcamalarına bakın. Temel tüketim ürünlerine, kiraya, ekmeğe, gıdaya, okul masraflarına, ulaşıma bakın. Bakın da görün gerçek enflasyonu. Siz bizimle dalga mı geçiyorsunuz. Sizin rakamlarınıza hiç kimse inanmıyor” dedi.

‘ASLINDA DEVLET DİYOR Kİ ENFLASYON YÜZDE 123’

TÜİK’in açıkladığı aralık ayı enflasyonunun yüzde 84, köprü geçişlerine, trafik cezalarına, pasaport harçlarına yapılan zammınsa yüzde 123 olduğunu ifade eden Kavlak, “Devletimiz diyor ki, ‘bu rakamın altında açıklarsam devlet zarar eder’. Aslında ne demek istiyor? ‘Enflasyon en az bu kadar’ demek istiyor. Peki, şimdi soruyorum: Devlet zarar ediyor da biz etmiyor muyuz? Gerekirse resmi olarak TÜİK’e başvuracağım. Biz İşçilerin Geçim Endeksinin açıklanmasını, enflasyon paketinin bizim temel harcamalarımıza göre yapılmasını istiyoruz” diye konuştu.

‘RAKAM İÇİMİZE SİNMEZSE MASADAN KALKACAĞIZ’

Kavlak, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun çalışmalarına da değindi. TÜRK - İŞ adına müzakereleri kendisinin yürüttüğünü belirten Kavlak, “Asgari ücretin insan onuruna yaraşır bir düzeyde olması için elimizden geleni yapacağız. İçimize sinen bir rakam olursa kararı imzalayacağız. Eğer ortaya çıkan rakam içimize sinmezse hiç kuşkunuz olmasın o masadan kalkacağız. (DUVAR)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER