'10 maddede mutabakat sağlanmazsa Öcalan çağrı yapmayacak'

Çözüm sürecinde ilişkin konuşan Buldan, açıklanan 10 madde üzerinde mutabakat sağlanmadığı takdirde PKK lideri Abdullah Öcalan’ın bir açıklama yapmayacağını söyledi.

'10 maddede mutabakat sağlanmazsa Öcalan çağrı yapmayacak'

Buldan müzakere süreci konusunda şöyle konuştu:

“Dün belki ilk defa hükümet yetkilileri ve devlet yetkilileri ile bir araya gelinmesi ve ama tabiki Sayın Öcalan’ın hazırlamış olduğu metnin bizler tarafından okunması tarihi bir öneme sahiptir bizim için Türkiye açısından aslında tarihi bir öneme sahiptir. Çünkü ilk defa bir müzakere sürecinde ya da Türkiye tarihinde böyle bir ortak ilk defa oldu. Bunun anlamı önemi de bizim açımızdan kıymetlidir.

Fakat şunun altını öizmenin özellikle önemli olduğunu ifade etmek istiyorum. Bir kere dün yaptığımız açıklamada da bu çağrının bir niyet beyanı olduğunu ifade ettik, Sayın Öcalan’ın kalemiyle. Ve PKK’ye silahları bırakma noktasında bir kongre toplamasının, ancak 10 temel ilke ya da gerçek bir demokrasi ve barışın temel omurgasını teşkil edecek olan o temel başlıkları ifade etmeye çalıştık.

Fakat dünden beri televizyonlar, haber programları ya da tartışma programları sürekli PKK’nin silahları bırakacağına dair haberler yapmaya çalıştılar. Bunun geri planını ya da bundan önceki 10 maddeyi kimse tartışmadı. Hiç kimse bunu ön plana çıkarmadı.

Bir kere bu 10 madde tartışılmadan, bu 10 madde üzerinde mutabakat sağlanmadan bu 10 madde görüşmelere açılmadan Sayın Öcalan böyle bir çağrıyı hemen yapmayacak. Öncelikle bu 10 madde üzerinde bir anlaşma sağlamak, bir mutabakat sağlamak gerekiyor. Bu mutabakat da izleme kurulu eşliğinde yapılması gerekiyor. Yani bizim bundan sonra adaya gidişimiz, izleme kuruluyla beraber olmalıdır.

İzleme kuruluyla yapılacak toplantılarda bu maddeler tartışmaya açılacak, bunun üzerinde anlaşmalar sağlanacak ve ondan sonra Sayın Öcalan esas çağrısını yapacak.

Zaten metinde de çok açık ifade ettik. Sayın Öcalan’ın ifade ettiği bir niyet beyanıdır. Böyle bir hazırlık yapılabilir. Fakat bu 10 madde üzerinde mutabakat sağlandığı takdirde esas çağrı yapılacaktır.”

Muhalefetin tepkilerine rağmen İç Güvenlik Paketi’nin en çok tartışma yaratan maddeleri Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, hükümetin kabul edilen maddelerin yeniden görüşülmesini kabul ettiğini açıkladı, paketin parti olarak itiraz ettikleri haliyle çıkmayacağını söyledi.

Güncelleme Tarihi: 02 Mart 2015, 10:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER