Kobanê özlemi yıkıntılar arasında yaşatıyor

Kobanê Kantonu yetkililerinin tüm temkinli yaklaşımlarına rağmen kente dönenlerden 53 yaşındaki Enter Şêx Muhammed, 23 yıldır yaşadığı evinin harabeye dönmesine rağmen bir tarafına halı sarkıtarak oluşturduğu odada yaşamaya çalışıyor.

Kobanê özlemi yıkıntılar arasında yaşatıyor
Kobanê Kantonu yetkililerinin tüm temkinli yaklaşımlarına rağmen kente dönenlerden 53 yaşındaki Enter Şêx Muhammed, 23 yıldır yaşadığı evinin harabeye dönmesine rağmen bir tarafına halı sarkıtarak oluşturduğu odada yaşamaya çalışıyor. Anılarının kentten uzak kalmasına engel olduğunu söyleyen Muhammed, "Keşke kentte direnen gençlerimiz şehit düşmeseydi de evim bin kere yıkılsaydı" dedi.


DAİŞ çetelerinin Kobanê'ye dönük saldırılarında kent merkezinin büyük bir bölümü kullanılamaz hale gelirken, YPG/YPJ güçleri öncülüğünde kazanılan tarihi zaferin ardından binlerce Kobanêli kente döndü. Kanton yetkililerinin geri dönüşler konusunda temkinli yaklaşımlarına rağmen özlem duydukları Kobanê'ye geri dönen halk, asayiş görevlileri tarafından kentin zarar görmemiş alanlarına yerleştiriliyor. Kobanê'nin özlemine dayanamayıp tüm temkinli açıklamalara rağmen kente dönenlerden 53 yaşındaki Enter Şêx Muhammed, anılarına yakın olabilmek için, 23 yıldır yaşadığı evinin yıkıntıları arasında bir tarafını halı sarkıtarak kurduğu ve her an yıkılma tehlikesi olan odasında yaşıyor.

ANILARININ ARASINDA YAŞAMAYA SEVK ETTİ

DAİŞ çetelerinin kente dönük saldırılarında olası bir sivil katliamının önüne geçebilmek için kentten çıkarılan Enter Şêx Muhammed, göç ettiği Urfa'nın Birecik ilçesinde geçen 5 aylık sürede hep Kobanê özlemiyle yaşadığını söyledi. Yaklaşık 10 gün önce özlemine dayanamadığı kente dönen Muhammed, "Bu evde 23 yıllık anılarım var. Göç ettiğim yerde her ne kadar rahat bir yaşam alanı olsa da anılarımdan uzak kalamadım. Döndüğüm ilk gün yıkık evimin önünde ateş yakarak sabaha kadar bekledim. Hava aydınlanınca da evimin yıkıntılarında yaşayabileceğim bir oda kurdum" şeklinde konuştu.

'ÇADIR KURMAK İSTİYORUM'

Kendisi için manevi değeri olan birçok eşyanın yıkıntıların arasında kaldığını, ancak DAİŞ çetelerinin kurduğu mayınlar yüzünden çıkarmaya korktuğunu anlatan Muhammed, "Geri dönenler için çalışmalar yapılıyor. Zarar görmemiş evlere yerleştiriliyor ama ne kadar uğraşsam da hayatımın en güzel anılarının geçtiği bu evden uzaklaşamadım" dedi.  Ailesinin de dönüp evlerinde yaşamak istediğini, ancak evden geriye kalan duvarların her an yıkılma tehlikesi yüzünden geri dönmelerini istemediğini söyleyen Muhammed, "Kentin yeniden inşasına başlanana kadar evimin önünde bir çadır kurmama izin verilirse, çadır kurup onları da getirtmek istiyorum" dedi.

'ŞEHİTLERİN ANILARINA SAHİP ÇIKACAĞIZ'

Anılarının yıkıntılar altında kalmasının yarattığı acının, kentte direnerek yaşamını yitiren YPG/YPJ savaşçılarının acısının yanında hiç kaldığını dile getiren Muhammed, "Keşke burada hiç bir savaşçımız şehit düşmeseydi de evim bin kere yıkılsaydı. Yıkılan evler her şekilde geri yapılır ama şehit düşen gençlerimiz geri gelemeyecek. Bu saatten sonra onların anısına sahip çıkmak hepimizin görevidir" dedi.

Güncelleme Tarihi: 02 Mart 2015, 17:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER