202 ağır hasta tutsak için 202 mum yakıldı

Şırnak, Siirt, Mardin, Amed, Hakkari, Kars ve Doğubeyazıt’ta hasta tutsakların serbest bırakılması talebiyle eylem yapıldı. Şırnak, Siirt ve Hakkari’de 202 hasta tutsak için 202 mum yakılırken, Kars’ta açıklama, Doğubeyazıt’ta eylem yapıldı.

202 ağır hasta tutsak için 202 mum yakıldı
Şırnak, Siirt, Mardin, Amed, Hakkari, Kars ve Doğubeyazıt’ta hasta tutsakların serbest bırakılması talebiyle eylem yapıldı. Şırnak, Siirt ve Hakkari’de 202 hasta tutsak için 202 mum yakılırken, Kars’ta açıklama, Doğubeyazıt’ta eylem yapıldı.


ŞIRNAK

Şırnak’ta 202 ağır hasta tutsak için 202 mum yakıldı. Eylem ardından İHD Şırnak Şube Emirhan Uysal yaptığı açıklamada, İHD Cezaevleri Komisyonu’nun raporuna göre, Türkiye cezaevlerinde 202’si ağır, toplam 620 hasta tutsağın bulunduğuna dikkat çekti.

Ağır hasta tutsaklar arasında, ölümcül hastalıklarla hapishane koşullarında mücadele edenlerin yanı sıra, şizofreni nedeniyle sıradan algı sınırları dışında hayat sürenlerin olduğunu belirtti.

“Gözleri görmediğinden kendi karanlığına terk edilmiş olan da var. Tüm bu mahpusların dışarıda tedavi görebilmesi ve maalesef artık tedaviyle normal hayatına dönemeyecek mahpuslarınsa hayatlarının kalan kısımlarını sevdikleriyle geçirebilmesi için artık susmamak haykırmak tüm aidiyetlerimizden öte insani görevimizdir” diyen Uysal, insan hakları savunucularının, tutsak yakınlarını, insancıl hukuka bağlı olan hukukçular, doktorlar, öğretmenler, memurlar, işçiler ve yüreğinde insani değerleri korumaya çalışan insanlar olarak artık açıklama yapmanın çoktan geçtiğine de dikkat çekti.

“Hapishanelerde bulunan ağır hasta mahpuslara gönderdiğimiz dayanışma mektupları, muhataplarının yaşamını yitirmiş olmasından dolayı birer birer adreslerimize iade edildiğinde bu gecikmişliğin farkına varmıştık” diye devam eden Uysal, fakat hala kapıldıkları ağır hastalıklara yenilmemiş olan, bir ses, bir nefes ve umut bekleyen tutsakların olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı ve Başbakan başta olmak üzere, tüm yürütmeye, yasamaya ve yargıya seslendiklerini ifade eden Uysal şöyle devam etti: ”202 insanımızı istiyoruz. İnandığımız ve kabul ettiğimiz evrensel değerleri paylaşmıyor olabilirsiniz ama inandığınız değerler her ne ise o değerlere atfen, insanlarımızı 202 mum gibi eritemeyin diyoruz.

Cezaevlerinde bulunan 202 ağır hasta mahpus, sesimizin ve çığlıklarımızın ulaştığı her yerde yakılan 202 mum gibi eriyip gitmesin diye ne kadar haykırmamız gerekiyorsa haykıracağız.”

SİİRT

Siirt’te de 202 ağır hasta tutsak için 202 mum yakıldı. Basın açıklaması ve oturma eylemi düzenlendi. Açıklamaya İHD Şube Başkanı Vetha Aydın, İHD MYK üyesi Zana Aksu, dernek yöneticileri, KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mahmut Hekimoğlu, Barış Anneleri Meclisi, TUHAD-DER, BDP Merkez İlçe Başkanı Şükrü Timurtaş ve kalabalık bir kitle katıldı. 202 ağır hasta tutsak için 202 temsili mum yakan İHD’liler, “202 Hasta Mahpus için 202 Mum Eylemindeyiz” pankartı açtı.

Basın açıklamasın İHD Siirt Şube başkanı Vetha Aydın yaptı. 202 ağır hasta tutsağın, çığlıklarının yankısıyla baş başa bırakmayacaklarını belirten Aydın “Gayrı gözleri görmeyen, elleri ayakları tutmayan, bir insanı yaşama bağlayan organları çalışmayan mahpusların olduğu bir ülkedeyiz. Kimisi hastalığından ötürü sıradan algıdan uzak kendiyle baş başa kimisi ise her gün her birimize ayrı ayrı çığlığını gönderen, her gece rüyalarımıza giren, dışarıdan vereceğimiz sesle direnebilen ve fakat hepsi ölüme terkedilen ağır hasta mahpuslar ülkesindeyiz” dedi.

Hasta tutsakların serbest bırakılması için başlattıkları eylemin Adalet Bakanlığı’nın konuya ilişkin yaklaşımına bağlı olarak sürdürebileceklerini vurgulayan Aydın, “Hapishane duvarlarının ardındaki 202 insan bugün yakılan 202 mum gibi gözlerimizin önünde an be an tükeniyorlar” açıklaması ardında oturma eylemine geçildi.

Aydın, rüzgar nedeniyle yaktıkları mumların yanmaması üzerine, “Umarız cezaevindeki canlarda burada yanıp erimeyen mumlar gibi eriyip gitmezler” diyerek dün cezaevinden tahliye edilen hasta tutsak Hasan Kaçar’ın tahliyesini hatırlattı.

“Demek ki tahliye edilebiliyorlar ve mum gibi eriyip gitmeleri değil olmaları gereken yerlerde tam teşekküllü hastanelerde ya da ailelerinin yanında olmaları gerekiyor” diyerek hasta tutsakların serbest bırakılması için başlatılan imza kampanyasının Siirt’te startını verdiklerini duyurdu ve ardından da imzalar toplanmaya başlandı.

MARDİN

Mardin İHD ve EĞİTİM-SEN şubeleri cezaevlerindeki hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek amacıyla basın açıklaması düzenledi. 

Artuklu Karayolları Parkında bir araya gelen İHD ve EĞİTİM-SEN üyeleri “Devrimci tutsaklar onurumuzdur”, “Hasta tutsaklar yalnız değildir’’ sloganları atarak “Hasta tutsaklara özgürlük” pankartı açtı. Mumlarla cezaevlerindeki ağır hasta tutsakların sayısını belirten 202 yazdı.

Burada konuşana İHD Mardin Şube Başkanı Av. Erdal Kuzu, gözleri görmeyen, elleri ayakları tutmayan, insanları yaşama bağlayan organları çalışmayan hasta tutsaklar ülkesi olduklarını hatırlattı. Açıklama ardından beş dakikalık oturma eylemi yapıldı.

AMED

İHD Amed Şubesi, E Tipi cezaevi önünde 202 hasta tutsakların bırakılması için mum yakarak eylem yaptı.

Bazı sivil toplum örgütleri temsilcilerinin de destek verdiği mumlu eylemde, ‘susma, suça ortak olma! Hasta tutsaklara özgürlük’ ile cezaevlerinde yaşamlarını yitirenlerin isimleri dövizlerde yer aldı.

Burada konuşan İHD Şube Başkanı Raci Bilici, 202’si ağır olmak üzere 620 hasta tutuklunun olduğunu belirterek, ‘’Ağır hastaların içerisinde, ölümcül hastalıklarla hapishane koşullarında mücadele edenlerin yanı sıra, şizofreni hastalığı nedeniyle sıradan algı sınırları dışında bir hayat sürende var” dedi.

“202 ağır hasta, 202 evlat, 202 yoldaş, 202 can var cezaevlerinde ölümle pençeleşen. Hapishane duvarlarının ardındaki 202 insan bugün yakılan 202 mum gibi gözlerimizin önünde an be an tükeniyorlar” diyen Bilici, İHD’nin, ceza infaz kurumundaki maddelerin değişmesi için imza kampanyası başlatacaklarını duyurdu.

Açıklamaların ardından 2 dakikalık oturma eyleminin ardından eylem sona erdi.

HAKKARİ

İHD Hakkari Şubesi, ağır hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek amacıyla Hakkari Belediyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Eyleme BDP Hakkari belediye eş başkan adayları Nurullah Çiftçi ve Dilek Hatipoğlu, BDP Hakkari İl yöneticileri, HDP Hakkari İl yöneticileri, MEYADER Hakkari Şube yöneticileri ve çok sayıda kişi katıldı. Açıklamada konuşan İsmail Akbulut, ağır hasta tutsaklar içerisinde, ölümcül hastalıklarla cezaevi koşullarında mücadele ettiklerini ifade ederek, “Hapishane duvarlarının ardındaki 202 insan bugün yakılan 202 mum gibi gözlerimizin önünde an be an tükeniyorlar” dedi.

Akbulut, 202 ağır hasta tutsağı yalnız bırakmayacaklarını vurgulayarak, “Onlar içeride yaşama tutundukça bizler onları cezaevlerinden tabutlarla değil umutlarla alalım diye susmayacağız, haykıracağız. Bir tek mum daha sönmeden, bir tek mahpus daha ölmeden 202 ağır hasta, 202 evlat, 202 arkadaş, 202 yoldaş, 202 can serbest bırakılmalıdır” dedi.

Trabzon E Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan kalp hastası Necman Öner'in çocuğu Jiyan Öner ise babasının kendi ihtiyaçlarını dahi karşılayamadığına dikkat çekti. Babasının ancak arkadaşlarının yardımı ile ihtiyaçlarını karşılayabildiğine işaret eden Öner, “Babam kendi ihtiyaçlarını dahi karşılayamıyor. Durumundan endişeliyiz. Babamın ve hasta tutsakların derhal serbest bırakılmasını istiyorum” diye konuştu. 

Açıklamanın sonunda, hasta tutsakların serbest bırakılması için sürdürülen imza kampanyasına imza atıldı. 

KARS

İnsan Hakları Derneği Kars Temsilciliği, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek amacıyla yazılı açıklama yaptı. 202'si ağır 620 hasta tutsağın olduğu hatırlatılarak, "Kimisi hastalığından ötürü sıradan algıdan uzak kendiyle baş başa kimisi ise her gün her birimize ayrı ayrı çığlığını gönderen, her gece rüyalarımıza giren, dışarıdan vereceğimiz sesle direnebilen ve fakat hepsi ölüme terkedilen ağır hasta mahpuslar ülkesindeyiz" denildi.

Açıklamada, hasta tutsaklar için haykırmanın insani bir görev olduğuna dikkat çekildi.

DOĞUBAYAZIT 

İHD Doğubayazıt Temsilciği ile Doğubayazıt TUHAYD-DER, hasta tutsakların serbest bırakılması için tabutlu yürüyüş gerçekleştirdi. İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya gelen, Doğubayazıt Belediye Başkanı Canan Korkmaz, BDP Doğubayazıt Belediye eş başkan adayları Rohat Özbay ve Delal Tekdemir, Doğubeyazıt TUHAYD-DER ve İHD üyeleri ile kitle, "Cumhurbaşkanı fillerin tepişmesine ortak olma özgürlük çiçeklerinin çığlığına kulak ver", "Hasta tutsaklara yaklaşım sürece yaklaşımdır", "Deng bidin qerina dilen nexweş", "Girtiyen nexweş rumeta me ne", " Askeri yargı kaldırılsın" dövizleri açtı. Üzerinde, "Zindanlardan tabutlar çıkmasın" yazılı tabutlar getirilirken, İnsanlık anıtı önünde yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından açıklama yapıldı.

Dernekler adına açıklama yapan İHD Doğubayazıt Yöneticisi Nuri Taşdemir, hasta tutsakların bir an önce serbest bırakılması gerektiğini belirterek, "Adalet Bakanlığı'nın verilerine göre son 13 yılda 2300 insan cezaevinde yaşamını yitirmiş. Sayıların soğuk yüzü bile sorunun yakıcılığını ortaya koymaktadır" dedi. Açıklamanın ardından getirilen tabut ve açılan dövizlerle BDP ilçe binası önüne kadar yürüyüş gerçekleştirilerek hasta tutsaklara özgürlük istendi. / anf

Güncelleme Tarihi: 16 Mart 2014, 21:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER