Halepçe katliamını binler protesto etti

Halepçe katliamının 26'ıncı yıldönümü Kuzey Kürdistan’da kitlesel bir şekilde protesto edildi.

Halepçe katliamını binler protesto etti
Halepçe katliamının 26'ıncı yıldönümü Kuzey Kürdistan’da kitlesel bir şekilde protesto edildi. "Elma kokulu ölüm" diye tabir ettikleri Halepçe için "Bu bir soykırımıdır. Tüm uluslararası örgütler bunu böyle tanımalı" mesajı verilen protesto eylemlerinde binler meydanlardaydı.


ADIYAMAN

BDP Adıyaman İl Örgütü, il binası önünde basın açıklaması düzenledi. "Halepçe katliamını kınıyoruz" pankartı açan kitle, sık sık "Kürdistan faşizme mezar olacak", "Bijî Serok Apo" sloganları attı. Açıklamaya BDP Adıyaman Belediyesi Eşbaşkan adayı Naime Bilgiç, KURDÎ-DER, HDP İl Örgütü, Semsûr Demokratik Öğrenci Derneği (SEDÖDER), Akay-Der ve çok sayıda yurttaş katıldı. Basın açıklamasını okuyan BDP Adıyaman Merkez İlçe Başkanı Aziz Akdağ, "Halepçe Kürtlere yönelik yapılan tek katliam değildir" dedi. Eylem alkışlarla son buldu.

KAHTA

BDP Kahta İlçe Örgütü tarafından Yüzüncü Yıl Parkı'nda yapılan açıklamaya ilçedeki sivil toplum örgütü temsilcileri, BDP Kahta İlçe Eşbaşkanı Sait Konuk, BDP Kahta Belediyesi eşbaşkan adayları Zehra Yanardağ ile Mehmet Polat ve kalabalık bir kitle katıldı. Kitle adına açıklamayı Mehmet Emin Yanardağ yaptı. 1988 yılında Saddam Hüseyin'in emriyle Irak savaş uçakları tarafından Halepçe'deki Kürtlerin üzerine kimyasal yağdırıldığını belirten Yanardağ, yapılan katliamda 7 bin Kürt'ün katledildiğini, kimyasal gazların etkisiyle uzun süre ölümlerin devam ettiğini ve atılan gazların etkisinin halen görüldüğünü vurguladı.

Açıklama ardından katliamda yaşamını yitirenler anısına 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı. 

CİZRE 

Şırnak'ın Cizre ilçesinde ise bir anma etkinliği düzenlendi. Cudi Mahallesi Halk ve Taziye Evi'nde yapılan anma etkinliğin BDP Cizre İlçe Örgütü, MEYA-DER, Barış Anneleri Meclisi, BDP Cizre Belediye Eşbaşkan adayları Leyla İmret ve Kadir Konur ile yüzlerce kişi katıldı. Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan anma etkinliğinde Halepçe katliamın konu alan sinevizyon gösterimi yapıldı. Sinevizyon gösterimi sırasında duygulu anlar yaşanırken, "Şehît namirin", "Bijî Serok Apo" ve "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganları atıldı. Ardından kısa bir konuşma yapan MEYA-DER yöneticisi Mele Kasım Yiğit, Kürt halkının üzerinde zulümlerin yaşandığı yıllarda Halepçe'de 5 bin insanın vahşice katledildiğini vurguladı. 

ERGANİ 

BDP Ergani İlçe Örgütü de basın açıklamasıyla Halepçe katliamını 26’ncı yıldönümünde protesto etti. Açıklamaya BDP Ergani İlçe Başkanı Cavidan Yaman, BDP Ergani Belediye Eşbaşkan adayları Ramazan Kartalmış ile Aygün Taşkın, BDP Ergani ilçe yöneticileri, sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

"16 Mart Halepçe katliamını unutmadık unutturmayacağız" pankartı ile "Dünyaya adanmış bir yaradır Halepçe", "Halepçe katliamı Kürt soykırımını bir parçasıdır", "Enfal’den Halepçe'ye, Qamışlo'dan Roboski'ye katliamlarla gelen bir tarih" yazılı dövizler taşındı. Açıklama İlçe Başkanı Cavidan Yaman yaptı. Yaman, "1988'deki Halepçe katliamı 1920'li ve 1930'lu yıllarda Kuzey Kürdistan'da uygulamaya konulan soykırım fermanının bir diğer halkasıdır" dedi. Açıklama alkışlarla son buldu. 

ÇINAR

BDP Çınar İlçe Örgütü düzenlediği basın açıklamasıyla Halepçe katliamı kınadı. BDP Çınar İlçe Örgütü önünde yapılan açıklamaya BDP Çınar Belediyesi Eşbaşkan adayları Ahmet Cengiz, Rukiye Eryılmaz ile BDP'liler katıldı. Açıklamayı yapan BDP Çınar İlçe Başkanı Rahmi Özmen, Halepçe katliamıyla Roboski katliamını yapan zihniyetin aynı olduğunu belirtti. Açıklama "Şehît namirin" sloganıyla son buldu. 

GÜÇLÜKONAK

Şırnak'ın Güçlükonak ilçesinde de bir basın açıklaması düzenlendi. Açıklamayı, BDP Güçlükonak İlçe Eşbaşkanı Ahmet Aktuğ yaptı. Aktuğ, karanlık kirli güçler tarafından sahipsiz Kürt halkına kimyasal gazlardan oluşan bambalar yağdıran faşist zihniyeti kınadıklarını belirterek, bu katliamlara rağmen Kürt halkı onurundan ve özgürlük mücadelesinden taviz vermediğini söyledi. 

BİNGÖL 

BDP Bingöl İl Örgütü öncülüğünde parti binası önünde Halepçe katliamı yapılan kitlesel yürüyüş ile kınandı. Yürüyüşe, BDP Bingöl Belediyesi eşbaşkan adayları İlhan Çakabay, Zarife Karasungur, BDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, İHD, DTK, MEYA-DER, KESK Bileşenleri, BDP Genç ve Adaklı belediyeleri eşbaşkan adaylarının yanı sıra kitle katıldı.

"Tüm katliamların hesabını soracağız", "Halepçe, Qamişlo, Mahabad, Zilan, halkımızı durduramaz hiçbir katliam", "Halepçe katliamının ortakları hala iktidarda" pankartlarıyla birlikte çok sayıda PKK, KCK bayrakları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterleri açıldı. Parti binası önünden "Şehît namirin", "Bi can bi xwîn em bi te re ne ey serok", "Halepçeyi unutan kalpler kurusun" sloganları eşliğinde Dörtyol kavşağına doğru yürüyüşe geçti. Meydanda son bulan yürüyüşün ardından konuşan Baluken, "İnsanlık tarihine utanç günü olarak geçmiş Halepçe'de kimyasal gazlarla binlerce Kürt katledildi. 1925'de Şeyh Said'e uygulanan katliamın devamı bugünde aynı şekilde Kürtleri soykırıma uğratmak isteyen egemen güçlerle karşı karşıyayız. Halepçe katliamı sayısı 180 bini bulan Enfal katliamının bir devamıdır. Roboski, Paris katliamı ve Kürt Halk Önderi Sayın Öcalan'a uygulanan uluslararası komplo da bu katliamların bir devamıdır. Kendisine insanım diyen herkes vicdanıyla bu katliamları lanetliyor" diye konuştu. Kitle basın açıklamasından sonra sloganlar eşliğinde BDP il binasına doğru yürüyerek dağıldı. 

URFA 

BDP Urfa İl Örgütü, Halepçe katliamı yıl dönümü nedeniyle Karakoyun İş Merkezi önünde basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya BDP Urfa Milletvekili İbrahim Binici, BDP Urfa İl Eşbaşkanı Celalettin Erkmen ve Aliye Vural, BDP Haliliye Belediye Eşbaşkan adayları Sema Aişeoğlu ile Bekir Benek, BDP Karaköprü belediye eşbaşkan adayları Gülay Koca ile Serhat Erdem, BDP Eyyübiye belediye eşbaşkan adayları Hedibe Ötünç Dursun ile Şükrü Turgut, DÖKH, HÖDER ve KESK Şubeler Platformu bileşenlerinin yanı sıra yüzlerce kişi katıldı.

"Halepçe Katliamını unutma, unutturma" yazılı pankartının açıldığı eylemde, "Halpeçe, Roboski, Zilan, Sivas, Gever, Dersim, Maraş" ve "Elma kokulu ölüm" dövizleri taşıyan kitle adına açıklamayı Serpil Geyik yaptı. 16 Mart'ın tarihe kara bir gün olarak geçtiğini ifade eden Geyik, 5 bin Kürt'ün kimyasal gazlarla katledildiğini söyledi. Açıklama beş dakikalık oturma eylemiyle son buldu.

BİSMİL 

Amed’in Bismil ilçesinde de bir yürüyüş düzenlendi. Nato Caddesi’nde bulunan BDP Seçim bürosunda BDP Bismil belediye eşbaşkan adayları Cemile Eminoğlu, Resul Sarı ve MEYA-DER temsilcisi Süleyman Bakır'ın yanı sıra yüzlerce kişi bir araya geldi. Burada Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan posteri ve "Halepçe, Qamişlo, ve Gazi katliamlarını kınıyoruz" yazılı pankartı taşıyan kitle Bismil Belediyesi Halil İbrahim Oruç parkında kurulan 'Öcalan'a Özgürlük' çadırına doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca kitle sık sık, "Halepçe hesabı sorulacak", "Bi Serok Apo jîyan nabe" sloganları attı. Yapılan uzun yürüyüşte yol güzergâhında bulunan apartman ve iş yerlerinde bulunan yurttaşlar zafer işaretleriyle yürüyüşe destek verdi. Bismil BDP Gençlik Meclisi tarafından kurulan 'Öcalan'a özgürlük' çadırına gelen kitle burada basın açıklaması yaptı. 

KOZLUK 

Batman'ın Kozluk ilçesinde de, BDP öncülüğünde Belediye Hizmet binası önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya, BDP İlçe yöneticileri, Belediye Eşbaşkan adayları Rahşan Çarboğa, Raşit Haşimi ve çok sayıda kişi katıldı. "Katliamları unutmadık unutmayacağız" pankartının açıldığı açıklamayı BDP İlçe Yöneticisi Cengiz Baran okudu. Baran, Halepçe katliamını unutmayacaklarını dile getirdi.

Ardından Belediye Konferans Salonu'na geçerek, Halepçe katliamını anlatan sinevizyon izlettirildi. Kozluk'un Bekirhan beldesinde de, parti binası önünde basın açıklaması ile Halepçe katliamı kınandı.

VİRANŞEHİR 

Viranşehir’de de bir basın açıklaması düzenlendi. Karacadağ Caddesi'nde bulunan BDP seçim bürosunda düzenlenen açıklamaya, BDP Viranşehir İlçe Eşbaşkanı Halis Aktaş, Tüm Bel-Sen DİSK/Genel-İş Viranşehir Temsilcisi Hikmet Burun, BDP ilçe yöneticileri ve çok sayıda partili katıldı. Halepçe katliamı ile ilgili Kürtçe ve Türkçe, "Halepçe’yi unutmayacağız, bir gün hesabı sorulacak" yazılı pankart açan kalabalık adına açıklama yapan BDP İlçe Eşbaşkanı Halis Aktaş, katliamları unutmadıklarını ve unutturmayacaklarını söyledi. 

MALATYA 

İHD Malatya Şubesi tarafından Halepçe katliamı basın toplantısıyla kınandı. Dernek binasında yapılan toplantıda Şube Başkanı Servet Akbudak, "İHD, tüzüğündeki ilkesel tutumu nedeni ile nerede ve ne zaman yapılırsa yapılsın soykırıma karşı olduğundan Türkiye'nin Kürt soykırımını tanıması noktasında mücadelesini sürdürecektir" şeklinde konuştu.

ERUH 

BDP Eruh İlçe Örgütü, 16 Mart Halepçe katliamını kınamak amacıyla basın açıklaması yaptı. İlçe binası önünde gerçekleştirilen açıklamaya binlerce kişinin yanı sıra BDP Eruh İlçe Başkanı Hüseyin Alan, Eruh Belediye Başkanı Mehmet Melih Oktay ve BDP Eruh belediye eşbaşkan adayları Hüseyin Kılıç ve Eda Kilis katıldı. Basın açıklamasını gerçekleştiren Alan, "Halepçe katliamı, sömürgeci devletlerin Kürt halkına uyguladığı katliamlardan sadece biridir. Dünya tarihinin 2'inci Hiroşimasıdır" dedi. Basın açıklamasının ardından yurttaşlar alkışlarla katliamı protesto etti.

BATMAN

Batman Demokrasi Platformu tarafından Halepçe katliamı Atatürk Parkı önünde yüzlerce kişinin katılımıyla kınandı. Açıklamaya Demokrasi Platformu bileşenleri, BDP PM üyesi Nezir Gülcan, BDP Batman İl Başkanı Serdar Atalay, BDP, HDP yöneticileri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri de katıldı. Açıklamada "İnsanlık tarihine düşen kara leke… Halepçe katliamını kınıyoruz" pankartı açılırken, "Şehît namirin" sloganı atıldı. BES Batman İl Temsilcisi Abdurrahman Onat, "Sadece Enfal operasyonunda öldüren Kürt sayısının 180 ile 210 bin arasında olduğu tahmin edilmektedir. Adeta bu katliamlara sahip çıkılmaktadır. Biz biliyoruz ki Enfal'in, Halepçe'nin, Roboskî'nin bombayla ölen Ceylan'ın yaşında fazla kurşun ile öldüren Uğur'un, Gezi'de direnerek öldüren gençlerin, Lice'de ve en son ekmek almaya giden ve bir daha eve dönemeyen Berkin'in katilleri aynıdır" diye konuştu.

Açıklamadan sonra şair İsa Nergiz Halepçe anısına yazdığı şiiri beş dakikalık oturma eylemi eşliğinde okudu. Daha sonra kitle hep beraber Yılmaz Güney Sineması önünden "Dün Halepçe bugün Roboskî" konulu sergiyi ziyaret etti. 

MAZIDAĞI 

Mardin'in Mazıdağı BDP İlçe Örgütü Halepçe katliamının yıldönümü nedeniyle basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasına Mazıdağı Belediye Başkanı Hasip Aktaş, Mazıdağı BDP Belediyesi eşbaşkan adayları Necla Yıldırım, Ali Özkan, Eğitim-Sen üyeleri ve kalabalık bir kitle katıldı. BDP seçim bürosunda toplanan halk Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü. Yürüyüşte "Halepçe katliamını kınıyoruz", "Rojava devrimini selamlıyoruz", Qamişlo katliamını unutmadık" dövizleri taşındı. Özgürlük mücadelesinde yaşamlarını yitirenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşunun ardından açıklama yapan BDP Mazıdağı İlçe Başkanı Mehmet Şık, Halepçe katliamının bir insanlık suçu olduğunu söyledi. Kitle daha sonra beş dakikalık oturma eylemiyle basın açıklamasını sonlandırdı.

DERİK 

Mardin'in Derik ilçesinde, Halepçe katliamının 26. yıldönümü nedeniyle anma etkinliği düzenlendi. BDP Derik İlçe Örgütü tarafından yapılan etkinlik için BDP Seçim İrtibat bürosunda bir araya gelen ve aralarında Derik Belediye Başkan Vekili Doğan Özbahçeci, BDP Derik İlçe Eşbaşkan Adil Aktaş, MEYA-DER üyeleri, BDP Derik Belediye Eşbaşkan adayları Sebahat Çetinkaya ve Abdülkerim Erdem ile yüzlerce kişi, katliamda yaşamını yitirenler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu. Etkinlikte konuşan Derik Belediye Başkan Vekili Doğan Özbahçeci, Kürt tarihinin aslında bir katliamlar tarihi olduğunu belirterek, bu katliamları unutturmayacaklarını söyledi. Anma etkinliği, Halepçe katliamını konu alan sinevizyon gösterimi, şiir ve fotoğraf sergisinin açılışı ile sona erdi.

MİDYAT 

BDP Midyat İlçe Örgütü öncülüğünde Halepçe katliamın yıldönümü dolayısıyla basın açıklaması gerçekleştirdi. Midyat Caddesi BDP seçim bürosu önünde toplanan aralarında BDP Midyat Belediye eşbaşkan adayları İlhan Bayar, Filiz Işık, Süryani, Arap halkları ve kalabalık bir kitle katıldı. Eylem konuşmaların ardından "Şehît namirin" sloganları ile sona erdi. 

HANİ 

BDP Hani İlçe Örgütü, Halepçe katliamını kınamak amacıyla seçim bürosu önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Hani Belediye Eşbaşkan adayları yanı sıra birçok kişi katıldı. Sık sık "Bijî Serok Apo", "Şehît namirin" sloganları atan kitle bir dakikalık saygı duruşu yaptı. BDP İlçe Yöneticisi Sabri Özdemir, uluslararası güçler de bu insanlık suçunu adeta izlediklerini belirterek, Kürtlere yönelik yapılan katliamları kınadı. 

YENİŞEHİR 

KESK Amed Şubeler Platformu üyeleri, Halepçe, Gazi, Qamışlo, Beyazıt ve Enfal katliamlarını protesto etmek amacıyla Eğitim-Sen binası önünde toplanarak DTK binasına doğru yürüyüşe geçti. "Ji Helepçe heya Roboskiyê ji hemû komkojiya re na!", "Halepçe'den Roboskiye tüm katliamlara Hayır!" pankartı açılırken "Helepçe, Roboski edi bes!", "Helepçe, Roboski ji bîr neke", "Kürdistan faşizme mezar olacak", "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları atıldı. KESK üyeleri DTK binası önünde 20 dakika oturma eylemi yaptı. 

İZMİR 

BDP İzmir il binası önünde Halepçe katliamı kınandı. Eyleme HDP MYK ve PM üyeleri Sezai Temelli ve Pervin Oduncu, BDP MYK ve PM üyeleri Hayri Ateş ve Selahattin Işık, Tayd-Der, Kürdi-Der, Yak-Der yanı sıra yüzlerce kişi katıldı. "26 yılında Halepçe katliamını bir kez daha kınıyoruz", "Roboski katliamını unutmak unutturmayacağız" ile Paris'te katledilen 3 Kürt kadın devrimcinin fotoğraflarının yer aldığı pankartlar açıldı.

BDP İzmir İl Başkanı Yusuf Kaya, doğanın dirildiği yaşamın filizlendiği Mart ayının tarihin kara sayfalarında katliamların yaşandığı bir ay geçtiğini hatırlatarak, bu ayda Halepçe, Gazi, Beyazıt, Kızıldere ve Oamışlo katliamlarının yaşandığını söyledi.

HDP MYK üyesi Sezai Temelli, "Katliamlar coğrafyamızda 16 Mart 1988 yılında bir yeni daha eklendi. Bu bölgede yüzyıllara yakın devam eden katliamlar zincirinden biride Halepçe Katliamıdır. İnsanlık tarihi açısından unutulması güç acı bir sayfadır” dedi.

ANKARA 

BDP Ankara İl Örgütü, Halepçe katliamının yıldönümü nedeniyle Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. “Halepçe katliamını kınıyoruz. Em Qaetlîama Halepçeyê Şermezar Dıkın” pankartının açıldığı açıklamaya il yöneticilerinin ve yurttaşların yanı sıra HDP Ankara Büyükşehir Belediyesi eşbaşkan adayları Songül Erol Abdil ve Salman Kaya’nın yanı sıra KESK Genel Başkanı Lami Özgen ve Eğitim-Sen Genel Sekreteri Mehmet Bozgeyik katıldı. Açıklamada konuşan BDP Ankara İl Başkanı Ahmet Aday, Kürt halkının soykırıma tabi tutularak tarihten silinmek istendiğine işaret etti.

Geçmişte Kürt halkına yönelik yapılan katliamların günümüzde de devam ettiğine işaret eden Aday, Roboski katliamının bunun en iyi örneği olduğunu söyledi. Aday, Roboski katliamının faillerinin sahte raporlarla AKP hükümeti tarafından gizlendiğini söyledi. / anf

Güncelleme Tarihi: 17 Mart 2014, 11:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER