30 generali listeye kim aldı?

YAŞ'ta hazırlanan ilk listede 37 generalin emekliye sevk edilmesinin kararlaştırıldığı, ancak yapılan incelemenin ardından bu sayının 30'a indirildiği ortaya çıktı. Şimdi, 37 kişilik listeyi hazırlayanlar mercek altına alındı.

30 generali listeye kim aldı?
Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) toplantısının hemen ardından, ‘kendi istekleri’ doğrultusunda emekli edildikleri açıklanan 7 general ve amiralle ilgili karar sürecine ilişkin detaylar ortaya çıktı. Emeklilik listesinin ilk halinde 37 kişi olduğu, ‘şüphe’ üzerine yapılan incelemede bu sayının 7’ye indirildiği belirtiliyor.


2 Ağustos’ta yapılan Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) toplantısından hemen önce, 37 general ve amiralin emekliye sevk edilmesiyle ilgili liste hazırlandı. Bu listede yer alan isimlerin FETÖ bağlantılı olduğu iddiaları gündeme getirildi. Toplantıda, gerekçelerden biri olarak da ankesörlü telefonlarla görüşmeler yaptıkları ve yakınları arasında ByLock kullanıcısı olduğu iddiaları paylaşıldı.

ERDOĞAN VE YILDIRIM DAHİL OLDU

Toplantıda, sayının çokluğu üzerine tereddüt oluştu. 2016 YAŞ’ından sonra general düzeyinde bu kadar isim olmaması gerektiği konuşuldu. Listenin yeniden incelenmesi talimatı verildi. Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Milli Savunma Bakanlığı’nca oluşturulan bir ekip, YAŞ öncesinde listedeki isimleri tek tek analiz etti. Değerlendirmelerin ardından, 30 isim ayıklandı ve 7 general ve amiralin emekliliğe sevk edilmesine karar verildi. Sürece Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın da dahil olduğu öğrenildi. Bu kişilerin ‘kendi istekleriyle’ emekliliğe sevk edildiklerine ilişkin açıklama YAŞ toplantısından 20 gün sonra Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapıldı.

Açıklamada, emekli olanların isimleri ve emeklilik gerekçelerine yer verilmezken, bazı medya kuruluşlarında bu generallerin yakınlarında ByLock çıktığına ilişkin iddialar yer aldı. Listeye, ‘FETÖ’ ile ilişkisi olmayan isimleri kimlerin koyduğu ise ayrı bir araştırma konusu yapıldı. Listeyi hazırlayan bazı isimlerin terfi ettirilmeyip, görev yerlerinin değiştirildiği öğrenildi.
(Kaynak: Nuray Babacan/Hürriyet)

Güncelleme Tarihi: 28 Ağustos 2017, 13:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER