6 merkezde Kobani eylemi

Türkiye ve Kürdistan kentlerinde Kobanê ile dayanışma eylemleri sürüyor. AKP ve DAİŞ'i protesto eden eylemciler, koridor açılmasını talep ediyor. Siyasi tutsaklar da kendi aralarında kampanya başlatarak Kobanê'ye yardım gönderiyor.

6 merkezde Kobani eylemi

Türkiye ve Kürdistan kentlerinde Kobanê ile dayanışma eylemleri sürüyor. AKP ve DAİŞ'i protesto eden eylemciler, koridor açılmasını talep ediyor. Siyasi tutsaklar da kendi aralarında kampanya başlatarak Kobanê'ye yardım gönderiyor.

İZMİR

Ege Üniversitesi (EÜ) öğrencileri, DAİŞ çetelerinin Kobanê'ye yönelik saldırılarını protesto etmek için Edebiyat Fakültesi önünde toplandı. "Biji berxwedana Kobanê" yazılı pankart açan öğrenciler, "Kobanê düşerse başınıza düşer" ve "Arin Mirxan ölümsüzdür" yazılı dövizler taşırken sık sık "Diren Kobanê Ege seninle" sloganları attı. Yürüyüş sonrası yapılan açıklamada, öğrencilerin katliama sessiz kalmayacağı ifade edilirken, "Kobanê düşerse Ankara'da düşer" denildi.

Öte yandan Rektör Candeğer Yılmaz'ın şikayeti üzerine üniversiteye TOMA, akrep tipi zırhlı araç ve yüzlerce çevik kuvvet polisinin getirildiği öğrenildi.

ANKARA

Halk Evlerinin Kobanê ile dayanışma amacıyla Türkiye genelinde başlattıkları destek kampanyası kapsamında Ankara'da temsili insani koridoru kuruldu. Yüksel Caddesi'nde bulunan Konur Sokak'ta kurulan temsili yardım koridoruna ilginin yoğun olduğu görüldü. "İnsanlar yaşasın, insanlık yaşasın" yazılı pankartın asılı olduğu eylem alanında konuşan, Halk Evleri Kültür Sekreteri Volkan Yosunlu, temsili koridordan geçen herkesin önceden hazırlanarak koridorun girişine bırakılan destek paketlerinden makbuz karşılığında birer tane alıp, koridorun sonunda bulunan toplama standına bırakmalarını istedi.

Eyleme Şair Ahmet Telli, Akademisyen Temel Demirer, Halk Evleri Genel Başkanı Oya Ersoy, HDP bileşenleri ve STÖ'ler ile sendika temsilcilerinin de bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

Oya Ersoy, çeteler aracılığı ile kırşkırtılarak, halkın üzerine saldırtılan IŞİD çeteleri eli ile bir mezhep savaşının örgütlenmeye çalışıldığına dikkat çekti.

Ahmet Telli ise, "Yardım kültürünü, dayanışma kültürünü, bu küçük armağanları, bizim egemen güçlerimiz anlayamazlar çünkü onlar büyük rantlar peşinde. Küçük hayalleri ile büyük rantların peşindeler biz küçük armağanlarımızla büyük hayallerimizi burada bir koridor olarak gerçekleştirdik" dedi.

'O BİR İNSAN DEĞİL'

Temel Demirer, "Kasımpaşalı 'bizim Kobanê ile ne ilgimiz var' diyor. Ben o Kasımpaşalının insanlıkla ne alakası olduğunu bilmem! Hiç kimse de anlamaz, o bir insan değil!" dedi. Demirer, "Kobanê'de çarpan her yürek bizim yüreğimizdir. Kobanê'deki her çocuk bizim çocuğumuzdur. Kobanê bizimdir, biz Kobanê'yiz. Kasımpaşalı bunu anlamaz. Kobanê nabzımızdır, kalbimizdir. Keşke Kobanêli çocuklara mama gönderdiğimiz gibi orada ortaçağ barbarlığına karşı dövüşenlere de silah, mermi de gönderebilseydik" diye konuştu.

Eylemin 10 Kasım'a kadar devam edeceği öğrenildi.

DOĞUBAYAZIT

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde DBP, HDP, belediye ve sivil toplum kuruluşları öncülüğünde Kobanê halkı ile dayanışmak amacıyla başlatılan "Soframızı Rojava ile paylaşıyoruz" kampanyası çerçevesinde toplanan 2 TIR malzeme Suruç'a doğru yola çıkarıldı.

Belediye Eş Başkanı Rohat Özbay, Doğubayazıt halkının sonuna kadar Kobanê halkının yanında olacağını belirterek, yardımlarının süreceğini açıkladı.

ERZURUM

Erzurum'un Karayazı ilçesinde, Kobanê'ye yönelik DAİŞ çetelerinin saldırılarını protesto eylemleri 8 gündür aralıksız devam ediyor. Esnafın bugün de kepenk açmadığı ilçede, DBP İlçe Örgütü öncülüğünde yürüyüş, açıklama ve oturma eylemi düzenlendi. Yürüyüşte sık sık "Kürdistan faşizme mezar olacak", "Bıjî Serok Apo", "Bıji berxwedana Kobanê", "Her yer Kobanê her yer direniş" sloganları atıldı.

Öte yandan, ilçenin giriş çıkışlarına konuşlandırılan polis ve askerler ilçeyi adeta ablukaya almış durumda.

IĞDIR

Iğdır'da, DBP İl Örgütü tarafından düzenlenen yürüyüşte, "9 Ekim komplosunu kınıyoruz", "Kürt, Azeri ve Terekeme halkları olarak IŞİD katliamlarını kınıyor, Kobanê direnişini selamlıyoruz", "İnsanlık buna şahit olsun ki IŞİD köpekleri sarı mekaplılara yenilecek", "Özgür Önderlik Özgür Kürdistan" yazılı pankartlar taşındı.

DBP İl Başkanı Mehmet Anar, hükümet yetkililerin son zamanlardaki açıklamalarına dikkat çekerek, "Türkiye hükümeti Kobanê halkının soykırımla karşı karşıya kaldığı bugün, destek olmadığı gibi, insani yardım koridorunu da açmamaktadır. AKP Hükümeti Kobanê'de olası bir soykırım durumunda ortak olabileceği gibi, bu da halkımızda uzun yıllarca unutulmaz ve onarılmaz kırılmalara neden olacaktır" dedi.

MALATYA

İHD Malatya Şubesi, çetelerin Kobanê Kantonu'na yönelik gerçekleştirdiği saldırıları dernek binasında yaptığı basın toplantısıyla kınadı. İHD Malatya Şube Başkanı Servet Akbudak, Kobanê'deki durumun gittikçe tehlikeli boyutlara ulaştığını kaydetti.

İZMİR VE SİİRT'TE TUTSAKLARDAN KAMPANYA

Siirt E Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan PKK ve PAJK'lı 21 kadın tutsak, topladığı 10 çuval temel ihtiyaç malzemesini Siirt TUHAD-DER aracılığıyla, Siirt Dudêran Şengal Kampı'nda bulunan Êzidi kadınlara gönderdi.

Tutuklu kadınlar tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Bugün gerek Rojava, gerekse Şengal'daki halkımıza karşı bir soykırım politikası uygulanmaktadır. Halkımız yerinden ve yurdundan göç etmek zorunda bırakılmıştır. Bugün bizlerin temel görevi, halkımıza, evimiz ve yüreğimizi açmaktır. Rojava'nın devrimci ruhuyla tüm halkımızı selamlıyor ve tüm halkımızı ve demokratik kamuoyunu Şengal ev Rojava'ya sahip çıkmaya çağırıyoruz" denildi.

İzmir Şakran T Tipi Kapalı Cezaevi 3 No'lu koğuşta bulunan siyasi tutsaklar, Kobanê halkı ile dayanışma amacıyla kendi aralarında bin TL para topladı. Tutsaklar tarafından toplanan para Batman Rojava ve Şengal Koordinasyonu'na teslim edildi. / Firatnews

Güncelleme Tarihi: 14 Ekim 2014, 09:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER