8 işçinin ölümünde 'cezasızlık' tepkisi

8 işçinin öldüğü maden için karara HDP'den tepki: İş cinayetleri cezasızlık zırhıyla korunuyor.

8 işçinin ölümünde 'cezasızlık' tepkisi
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessesesi Maden Ocağı’nda, 7 Ocak 2013’te metan gazı püskürmesi sonucu 8 maden işçisi gazdan etkilenmiş, 8’i de yaşamını yitirmişti. Önceki gün Zonguldak 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasında tamamı tutuksuz yargılanan 10 sanıktan 3’üne 8’er yıl 4’er ay hapis cezası, 2’sine daha sonra para cezasına çevrilmek üzere 3’er yıl 4’er ay hapis cezası verildi ve 5 sanık beraat etti.

HDP Emek, Ekonomi, Tarım ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Günay Kubilay olaya ilişkin yaptığı açıklamada, “6 yıl sonra verilen bu karar, Türkiye adına bir utanç belgesidir. İş cinayetlerini cezasızlık zırhıyla koruyan bu karar AKP iktidarının maden işçilerine, “ya kazada ölürsün ya da işsiz kalır açlıktan ölürsün” şeklinde dayattığı vahşi çalışma koşullarının tescilidir” dedi.

‘NEREDEYSE HER GÜN 5-6 İŞÇİ İŞ CİNAYETİNDE YAŞAMINI YİTİRİYOR’

Yasaların caydırıcı olmadığı için iş cinayetlerinin önünün alınamadığını belirten Kubilay, “Bu dava; patronlar, yöneticiler veya sorumlular kaç işçinin ölümüne neden olurlarsa olsunlar, onları koruyan, sermayeye olan kutsal bağlılığını ‘Bu işin fıtratında var’, ‘OHAL’i sizin için çıkardık’, ‘Bizimle beraber grev denilen olaylar ortadan kalktı’ gibi emek karşıtı sözlerin altında imzası bulunan bir iktidar/devlet mekanizması olduğunu bir kez daha gösterdi. Ancak iş cinayetlerinin son bulması, ‘Asgari ücretli çalışan kişi, 5 kişilik ailesine günde 3 öğün simit yedirse, ayda cebine 1120 lira para kalır, iyi değil mi?’ diyen AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu gibi siyasi etikten yoksun bir zihniyetle mümkün olamaz” dedi. / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 18 Nisan 2019, 10:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER