8 merkezde Newroz coşkusu

Van’da yüzbinlerin katıldığı Newroz kutlamalarında konuşan PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, Hem Rojava’da, Hem Türkiye’de PKK lideri Abdullah Öcalan’ın ortaya koyduğu demokratik birlik modelinin kazanacağını söyledi.

8 merkezde Newroz coşkusu

Şemdinli, Beytüşşebap, Uludere, Köprüköy, Cihanbeyli, Kulu, Sakarya ve Kırşehir’de meydanalara çıkan binler coşkulu bir şekilde Newroz’u kutladı. Kürtlerin ulusal kıyafetleriyle katıldığı kutlamada, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın posterleri, KCK, PKK ve YPG bayrakları taşındı.

ŞEMDİNLİ: Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde 17 Mart’ta kutlanması gereken Newroz kötü hava koşullarından dolayı bugüne ertelenmişti. Büyük bir coşku ile kutlanan Newroz’da kiras-fistan, ran û berguz, şal û şepik giyerek sabahın erken saatlerinden itibaren kitle Pesan çayı kenarındaki Newroz alanına akın eti.

Alana sığmayan kitle tepelerde, yamaçlarda ağaç gölgesinde kutlamayı izledi. Şemdinli merkezin yanı sıra, çevre köylerden de yoğun katılım sağlandı.

Kutlamada ilk konuşmayı yapan BDP Hakkari İl Başkanı Miraz Çallı, Amed Newroz'una değinerek, "Bu ülkede sadece Kürtler barış için çaba sarf ediyor. Neden Türkiye'nin batısında barış nöbetleri yok?” dedi.

BDP Şemdinli Belediye Eşbaşkan adayı Seferi Yılmaz ise "Önümüzde 30 Mart yerel seçimleri var. AKP bu halk üzerinde yine çeşitli hesaplar yapıyor. Ama ben tüm sistem partilerinin hesabını 30 Mart'ta bozacağınıza inanıyorum” dedi.

BDP Şemdinli Belediye Eşbaşkan adayı Nahide Yıldız şunları söyledi: “Sayın Öcalan dünkü mektubunun sonunda şöyle demişti, 'Biz savaşırken korkmadık, barışırken de korkmayacağız' demişti. Şemdinli halkı direnişin öncülüğünü yapmış bir halktır. Nasıl ki direnişin öncülüğünü yaptınız barışın da öncülüğünü yapacağınıza inanıyorum. 30 Mart'ta hep beraber Şemdinli'nin ampullerini söndüreceğiz."

BDP Hakkari Milletvekili Esat Canan ise Kürt halkının çok ağır bedellerle Newrozu Türkiye'ye kabul ettirdiğine vurgu yaptı.

Canan, "Oylarınızı BDP'ye vererek Serok Apo'nun elini sandığa giderek güçlendirin" çağrısında bulundu.

BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Hamit Geylani de Newroz'un çok önemli, onurlu ve kutlu bir bayram olduğunu ifade ederek, "Kürt halkı Mezopotamya coğrafyasında kadim bir halktır. Anadil, 15 bin yıldır tüm zorba ve asimilasyonlara karşı, zalimlere karşı varlığını sürdürmüş ve 2014 Newroz'una ulaştırmıştır” dedi.

İKİKÖPRÜ: Batman'ın İkiköprü beldesinde halk Newroz ateşini ilk defa açık hava mitingi ile yaktı. PKK ve KCK bayraklarını açan kitle, PKK lideri Abdullah Öcalan ve PKK'nin öncü kadrolarından Mahsum Korkmaz ile Mahsum Korkmaz'ın posterlerini açtı. 

Öcalan'ın Amed Newroz'unda okunan mesajı Kürtçe ve Türkçe olarak Zilan Tiryaki adlı çocuk tarafından okundu.

Kutlamada konuşan Belediye Eşbaşkan adayı Osman Karabulut, "Newroz Kürt halkı için, zindandaki yoldaşlarımız ve Önderliğimiz Sayın Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için tarihi bir gündür” dedi.

2015’in Öcalan’ı özgürleştirecekleri yıl olacağını da Karabulut sözlerine ekledi.

Avrupa Parlamentosu eski Milletvekili Feleknas Uca da kutlamada bir konuşma yaptı.

BEYTÜŞŞEBAP: Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde binlerce kişi Newroz'u kutladı. Halk sabahın erken saatlerinden itibaren guruplar halinde çarşı merkezindeki BDP seçim bürosu önünde toplanmaya başladı.

Davul zurna eşliğinde halay çekerek, kutlamayı beklemeye başlayan kitleye daha sonra yürüyüşle Newroz'un kutlanacağı Halk Meydanı’na yürüdü.

Kutlamanın yapıldığı alanda, Öcalan'ın posterleri ve PKK ile KCK bayrakları asılırken, alanın farklı noktalarına Sakine Cansız, Gülnaz Karataş (Beritan) Zekiye Alkan'ın posterleri ve "Beş bin yıllık zulme karşı baş kaldırıştır Newroz", "Özgür kadınla demokratik ulusa", "Ne inkar ne imha, demokratik özerklik" ve "İmralı esaretini güneşe sevdalı yüreklerimizle parçalayacağız" yazılı pankartlar asıldı.

Saygı duruşuyla başlayan kutlamanın ilk konuşmasını Tertip Komitesi adına Ali Ataman yaptı. BDP Beytüşşebap Belediye Eş Başkan adayı Seyran Arğan, dün tarihi Amed Newroz'una mesaj gönderen Öcalan'a Kato Dağı eteklerinden bağlılık sözü verdiklerini belirtti.

Daha sonra sahne alan sanatçı Demhat Botan'ın seslendirdiği ezgilerle kitlenin coşkusu doruğa çıktı. Newroz ateşi "Biji serok Apo" sloganları eşliğinde yakıldı.

BDP Şırnak İl Eş Başkanı Baki Katar da, Katar, 30 Mart yerel seçimlerinin önemine vurgu yaptı. Yapılan konuşmaların ardından kutlama Hamid Diyana ve yerel sanatçıların müzik dinletisiyle sona erdi.

ULUDERE:
Newroz Uludere'de binlerce kişinin katılımı ile kutlandı. Sabahın erken saatlerinden itibaren Newroz Meydanı'na yöresel kıyafetleriyle gelen binlerce kişi, büyük bir coşkuyla kutlamalara başladı.

Sahnenin yanına kurulan "Öcalan'a özgürlük" imza kampanyası standına ise halk büyük bir ilgi gösterdi. Kutlamaya, Uludere, Şenoba, Hilal, Uzungeçit belediye eşbaşkan adayları, Roboskili aileler ve seçimleri izlemek için bölgede bulunan İtalyan heyeti katıldı.

Saygı duruşunun ardından konuşan BDP Şırnak İl Eş Başkanı Hami Akti, BDP PM üyesi İzzet Belge, Uludere Belediye Eşbaşkan Adayları Zeynep Üren ve Yunus Ürek tarafından Newroz Ateşi yakıldı.

Ateşin yakılması ile beraber kitle hep birden "Bijî Serok Apo", "Bijî berxwedana YPG" ve "PKK halktır halk burada" sloganları attı. Yakılan ateşin etrafından çekilen uzun halaylardan sonra Uludere Belediyesi Eş Başkan Adayı Yunus Ürek tarafından, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın dün Amed Newrozu'nda okunan mesajını okudu.

Ardından BDP Şırnak İl Eş Başkanı Hami Akti bir konuşma yaptı.

BDP PM üyesi İzzet Belge ise, Uludere'nin Kürt özgürlük mücadelesindeki önemine dikkat çekerek, 2009 yerel seçimlerinde rengini ve iradesini güçlü bir şekilde gösteren Uludere halkının devletin halkın iradesini bölme çabalarını boşa çıkaracağını kaydetti.

KÖPRÜKÖY: Erzurum'un Köprüköy ilçesinde BDP ilçe binası önünde bir araya gelen yüzlerce kişi Newrozu kutaldı. Öcalan ve PKK'nin öncü kadrolarının posterlerinin asıldığı kutlamaya, BDP eşbaşkan adayları ve BDP'li yöneticiler de katıldı. Saygı duruşuyla başlayan Newroz kutlamasında konuşan, BDP Köprüköy Belediye EşBaşkan Adayı Engin Aydemir, halkın Newroz'un kutlayarak şimdiden 30 Mart zaferini kutladıklarını söyledi. Konuşma ardından alana ilen BDP'liler Newroz ateşini yakarak, sanatçı Aram Serhat'ın söylediği parçalar eşliğinde halay çekti. 

CİHANBEYLİ: Konya’nın Cihanbeyli ilçesinde Yeniceoba beldesinde Newroz Bayramı kutlandı. Newroz kutlamasına binlerce kişi katıldı. Newroz alanı BDP bayrakları söslendi.

Newroz kutlamasında ilk olarak söz alan BDP Cihanbeyli Belediyesi Eşbaşkan adayı Enver Küçükyıldız, “Cihanbeyli halkı 30 Mart’ta zalimlere karşı büyük bir zafer kazanacaktır” dedi.

HDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak ise, “Yıllarca bizleri ayırarak yönetmeye başladılar. Bu topraklar, ayrışmayı değil birlikteliği hak ediyor. Yeniceoba’dan bizleri bölmeye çalışanlara sesleniyoruz; bu topraklar kardeştir. Bizler savaşa karşı barış diyoruz” diye konuştu.

Irmak, konuşmasını Cihanbeyli belediye başkan adayları için destek isteyerek sonlandırdı. Konuşmaların ardından Newroz ateşi yakıldı. Newroz ateşi yakıldığı an alanda bulunan binlerce kişi, “Selam selam İmralı’ya bin selam”, “Bêji Serok Apo” sloganları attı. Newroz kutlaması sanatçı Halit Bilgiç ve yerel sanatçıların verdiği müzik dinletisi ve çekilen halaylarla sona erdi. 

KULU: Konya'nın Kulu ilçesinde ise Newroz binlerce kişinin katılımı ile Pazar Meydanı’nda kutlandı. Alana, “Onurlu bir barışa yürüyoruz hükümet adım atı”, “Newroz piroz be” pankartları asıldı.

Newroz kutlamasına özellikle kadın ve çocukların yoğun katılımı dikkat çekti. Kutlama devrim şehitleri adına yapılan saygı duruşuyla başladı. Saygı duruşunun ardından alanda bulunan binlerce kişi , “Bêji Serok Apo” sloganları attı.

BDP Kulu İlçe Örgütü Başkanı Süleyman İnan ve BDP Konya İl Örgütü Başkanı Hacı Mehmet Bozdağ yaptıkları konuşmayla, Newroz’u kutladı. Daha sonra söz alan BDP Kulu Belediyesi Eşbaşkan adayı Mustafa Çakır, “Bizim partimiz BDP diğer sistem partileri gibi değildir. BDP halkların ve özgürlüklerin partisidir. 30 Mart’ta gereken cevap verilecektir. Hep beraber kuracağımız demokratik yönetimlerle kendi sorunlarımızı kendimiz çözeceğiz” dedi. Belediye eş başkan adayı Esin Akgün Güneş ise, Newroz’u önemine değinerek, 30 Mart’ta yapılacak seçimler için herkesi BDP’nin yanında olmaya davet etti. 

HDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak da, halkların arasına nifak koymaya çalışanların karşısında mücadele edeceklerini belirtti.

Konuşmaların ardından Newroz ateşi yakıldı. Newroz ateşi yakıldığı an alanda bulunan binlerce kişi “Selam selam İmralı’ya bin selam”, “Biji Serok Apo” sloganları attı. Newroz kutlaması Kemal’e Amed ve yerel sanatçıların verdiği dinleti ve halaylarla sona erdi. 

SAKARYA: Sakarya’da HDP öncülüğünde Newroz erenler ilçesindeki Et Balık Kurumu önündeki alanda kutlandı. 3 bin kişininkatıldığı kutlama saygı duruşu ve Newroz ateşinin yakılmasıyla başladı.

Burada bir konuşma yapan HDK MYK üyesi Kamil Tekin Sürer, Newroz’un geçmişten, günümüze zalimler karşısındaki direnişin sembolü olduğunu söyledi.

HDP Sakarya Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Harika Günay Karataş herkesin Newrozu’nu kutladı. Kutlama, Newroz yerel sanatçıların söylediği ezgiler eşliğinde çekilen halaylar ile son buldu. 

KIRŞEHİR: HDP Kırşehir İl Örgütü tarafından binlerce kişin katılımıyla Maşaderesi Meydanı’nda Newroz Bayramı kutladı. Özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler için yapılan saygı duruşunun ardından açılış konuşmasına geçildi.

HDP Kırşehir İl Eşbaşkanı Dilek Çetin, HDP Kırşehir Belediyesi Eşbaşkan adayı Munise Altınışık ve BDP Kırşehir İl Örgütü Eş Başkanı Yüksel Han birer konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından HDP ve BDP yöneticileri alana kurulan Newroz ateşini yaktı. Ardından, alana gelen yurttaşlar Koma Awaz adlı müzik grubunun ezgileri eşliğin de halay çekti. Gençler, zafer işareti yaparak Newroz ateşinin üzerinde atladı.  / anf

Güncelleme Tarihi: 23 Mart 2014, 18:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER