Sınırda savaş kışkırtıcılığı; Suriye uçağı düşürüldü

Suriye’nin Türkiye sınırındaki Keseb kasabası yakınlarında saat 13.00 sularında bir savaş uçağı düşürüldü. AFP'nin Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne dayandırdığı haberinde, Suriye uçağının TSK’ya ait uçaksavarlar tarafından düşürüldüğü iddia edildi.

Sınırda savaş kışkırtıcılığı; Suriye uçağı düşürüldü
Suriye’nin Türkiye sınırındaki Keseb kasabası yakınlarında saat 13.00 sularında bir savaş uçağı düşürüldü. AFP'nin Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne dayandırdığı haberinde, Suriye uçağının TSK’ya ait uçaksavarlar tarafından düşürüldüğü iddia edildi. Hizbullah'ın Lübnan'daki yayın organı El Manar televizyonu ise uçağın Türkiye'den atılan iki roketle düşürüldüğünü öne sürdü.

DHA savaş uçağının pilotunun, paraşütle atlayarak kurtulduğunu ancak nereye indiğinin bilinmediğini bildirdi.

ERDOĞAN: YATIŞTIRMADI, KIZIŞTIRDI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise Kocaeli’nde yaptığı konuşmada uçağın Türkiye tarafından düşürüldüğünü doğrulayarak, “Suriye uçağı 12:15 civarı sınırımızı ihlal etti. F-16’larımız kalktı bu uçağı vurdu. Ben başta Genelkurmay Başkanımız olmak üzere pilotlarımızı tebrik ediyorum. Eğer sen benim hava sahamı ihlal edecek olursan bundan sonra bizim tokadımız ağır olur.  Onun için ben başta Genelkurmay Başkanım olmak üzere Silahlı Kuvvetlerimizi, o şerefli pilotlarımızı, hava kuvvetlerimizi tebrik ediyorum” dedi.

SURİYE: TÜRK HÜKÜMETİ SALDIRGANLIĞA SON VERMELİ

Suriye ise Devlet Televizyonu aracılığıyla “Türkiye Hava Kuvvetleri, Keseb’de teröristleri kovalayan jetimizi düşürdü” açıklaması yaptı.

Suriye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Türk hükümeti saldırganlığa son vermeli. Ankara, Türk ordusunu maceraya sürüklememeli” denildi. Keseb’e vurgu yapılan açıklamada “Teröristlerin Suriye topraklarına girmesi için Türk topraklarından tank desteği verildi. Türkiye'den yapılan düşmanlık ve terör desteği kesilmeli” ifadesi kullanıldı.

TSK'NIN AÇIKLAMASI

Genelkurmay Başkanlığı düşürülen Suriye uçağı ile ilgili açıklama yaptı.

TSK'nın açıklaması şöyle: "Suriye’ye ait iki adet MIG-23 uçağının, Suriye hava sahasında kuzeye doğru uçuşu, 23 Mart 2014 saat 13.01’den itibaren Diyarbakır’daki Birleştirilmiş Kontrol İhbar Merkezi (BİKİM) tarafından 80 deniz mili mesafeden izlenmeye başlanmış ve Suriye uçakları Türk hududuna on deniz mili mesafeden itibaren Türk hava sahasına yaklaştığına ilişkin dört kez ikaz edilmiştir.

Yapılan ikazlar üzerine, Suriye uçaklarından birisi hava sahamıza girmeden bölgeden uzaklaşmış; ancak ikinci Suriye uçağı, uyarılara rağmen saat 13.13 sularında Hatay/Yayladağı’na bağlı Çamlı Tepe Hudut Karakolu bölgesinde Türk hava sahasına girerek yaklaşık bir kilometre kadar hava sahamızı ihlal etmiş, daha sonra batıya doğru yönelerek 1,5 kilometre kadar hava sahamızda uçmaya devam etmiştir.

Bu esnada bölgede hava devriye görevinde (havada hazır) bulunan iki adet F-16 uçağımızdan birisi, angajman kuralları gereğince saat 13.14’de Suriye uçağına füze atmış ve isabet alan Suriye uçağı hududun 1200 metre güneyinde ve Suriye topraklarında yer alan Kesep bölgesine düşmüştür. Uçağın Kesep bölgesine düşüşü, bölgede bulunan hudut birliklerimiz tarafından gözlemlenmiştir."

#SAVAŞAHAYIR BİR NUMARA

Hükümetin yasaklamaya çalıştığı Twitter'da uçağın düşürüldüğü haberinin duyulmasının ardından #Savaşahayır hashtagi başlatıldı. Hashtag'e yorum yapanlar AKP'nin sonu gelmeyen yolsuzluk iddialarının baskısından kurtulabilmek için ülkeyi savaşa sürüklediğini vurguladı.

KESEB'DE NELER OLUYOR?

Günlerdir Esad hükümetine muhalif cihatçı grupların saldırısı altında olan Keseb kasabası ve sınır kapısında hakimiyetin sabah itibariyle cihatçı güçlere geçtiği iddia edilmişti.
Yakındoğu Haber'den Hasan Sivri'nin haberine göre Cuma sabahı Türkiye topraklarından olmak üzere 3  ayrı noktadan, Lazkiye'nin kuzeyinde yer alan Keseb sınır kapısına yönelik saldırı başlatılmıştı.

Muhaliflerin "Türkiye ve Suriye Alevilerini birbirinden ayırdık" cümlesiyle duyurduğu saldırı, "Enfal" adıyla düzenlendi. Baskına el Kaide'nin Suriye kolu el Nusra Cephesi ve Suudi Arabistan'ın kontrolündeki İslam Tugayı katıldı. Her iki örgütün de bu bölgeye Türkiye topraklarından girdikleri belirtiliyor. Hasan Sivri, cihadçı tugayların sosyal medya hesaplarına göre baskına bu iki örgütün dışında da katılan örgütlerin olduğunu belirtti.

Sivri, Ermenilerle farklı mezheplerden Müslümanların bir arada yaşadığı Keseb'in, Samandağ ile Lazkiye arasında yer alan Kel dağının hemen güneyinde bulunduğunu belirtiyor. / Evrensel

Güncelleme Tarihi: 24 Mart 2014, 22:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER