7 merkezde Newroz kutlandı

Uzungeçit, Fındıklı, Başverimli, Kasrik, Hilal, Eruh, Ankara ve Konya’da binlerin katılımıyla Newroz kutlandı.

7 merkezde Newroz kutlandı
Uzungeçit, Fındıklı, Başverimli, Kasrik, Hilal, Eruh, Ankara ve Konya’da binlerin katılımıyla Newroz kutlandı.


ULUDERE

Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Uzungeçit beldesinde binler Newroz'u kutladı. Kitle sabahın erken saatlerinden itibaren BDP Seçim Bürosu önünde toplantı. Kutlamayı beklemeye başlayan kitleye daha sonra BDP’liler ile birlikte kutlamanın yapılacağı alana akın etti.

PKK lideri Abdullah Öcalan'ın posteri ve PKK, KCK bayrağı taşıyan binler, "Biji serok Apo" ve "PKK halktır, halk burada" sloganları attı.

Kutlamanın yapılacağı alana Öcalan'ın dev posteri ve PKK ile KCK bayrakları asılırken, alanın farklı noktalarına Sakine Cansız, Gülnaz Karataş (Beritan), Zekiye Alkan'ın posterleri ve "Beş bin yıllık zulme karşı baş kaldırıştır Newroz", " Özgür kadınla demokratik ulusa" , "Ne inkar ne imha demokratik özerklik" ve "İmralı esaretini güneşe sevdalı yüreklerimizle parçalayacağız" yazılı pankartlar asıldı.

Saygı duruşuyla başlayan kutlamanın ilk konuşmasını Tertip Komitesi adına Nurettin Yıldız yaptı. Ardından cezaevleri ve sürgünde yaşayan Uzungeçitlilerin gönderdiği yazılı mesajları okundu.

BDP Uludere Uzungeçit Belediye Eşbaşkan Adayı Kumri Yıldız, kısa bir konuşma yaparak, halkın Newroz'unu kutladı.

Daha sonra sahne alan yerel gruplardan Koma Demhat'ın seslendirdiği ezgiler eşliğinde halaylar çekildi. Newroz ateşi "Bijî Serok Apo" sloganları eşliğinde yakıldı. Müzik dinletisi ve Newroz ateşinin yakılması ardından BDP Şırnak İl Eş Başkanı Baki Katar bir konuşma yaptı.

Katar 30 Mart yerel seçimlerinin önemine vurgu yaptı. Katar'ın ardından konuşan BDP PM üyesi Abid Durak, Öcalan'ın Kürt ve Türk halkının yanı sıra tüm Ortadoğu halkları için toplumsal barışın yolunu açtığını kaydetti.

Konuşmaların ardından kutlama yerel sanatçıların müzik dinletisi eşliğinde çekilen halayların ardından sona erdi. 

FINDIK 

Şırnak'ın Güçlükonak ilçesine bağlı Fındık (Findik) beldesinde Newroz büyük bir coşkuyla kutlandı. Newroz alanında yer alan binaya Kürt ulusal renkleri olan dev sarı, kırmızı, yeşil renklerin üstünde KCK bayrağının yanı sıra sahneye Öcalan'ın ve ARGK komutanlarından Mahsun Korkmaz'ın (Agit) fotoğraflarının yer aldığı pankartlar asıldı.

Üzerinde PKK ve YPG bayraklarının yer aldığı "Ya duvarları yıkacağız ya da Bakuru Rojavalaştıracağız" yazılı pankartlar yer alırken Newroz'a katılanlar PKK, KCK ve Kürt Ulusal Bayrağı taşıdı.

Bir dakikalık saygı duruşunun ardından alana Kürdistan, PKK, KCK, YPG bayrakları ve sarı kırmızı yeşil flamalar taşıyan yaklaşık 20 genç giriş yaptı. Gençler, "Bijî Serok Apo", "Berxwedan jiyane", "Bijî berxwedana Rojava" sloganları eşliğinde coşkulu bir şekilde alkışlandı.

Kutlamada ilk konuşmayı BDP Şırnak İl Eş Başkanı Hami Akti yaptı. Akti, Kürt halkının bugüne kadar birçok acılar çektiğini vurguladı.

Akti, "Devletin kölesi olmaktan vazgeçip, halkının özgürlük mücadelesinin yanında yer almaya davet ediyoruz" diyerek koruculara çağrıda bulundu. Kutlama yerel sanatçıların sahne almasıyla devam etti. 

BAŞVERİMLİ

Şırnak'ın Silopi ilçesine bağlı Başverimli (Tilqebîn) beldesinde "Özgür Önderlik Özgür Kürdistan" şiarı ile gerçekleştirilen Newroz binlerce kişinin katılımıyla Bêndar Meydanı'nda coşkulu bir şekilde kutlandı.

Silopi ve çevre köylerden de çok sayıda kişinin katıldığı kutlama, binlerce kişinin davul zurna eşliğinde halay çekmesiyle başladı.

Alanda Öcalan'ın dev posteri ve Mazlum Doğan fotoğrafı asıldı. Kitle tarafından PKK, KCK ve YPG bayrakları açıldı. Çekilen halaylar sırasında kitle sık sık, "Bijî Serok Apo", "Öcalan" sloganı attı. "Öcalan'a özgürlük" imza kampanyası standı yoğun ilgi ile karşılandı.

Newroz alanında kurulan sahneye "Özgür önderlik özgür Kürdistan" pankartı asıldı. Başverimliler Bêndar Meydanı'nda bulunan su kulesinden 20 metrelik demokratik konfederalizm ve PKK bayrağını aşağıya sarkıttı. Öcalan posteri ve sarı-yeşil-kırımızı flamaların taşındığı kutlamada renkli görüntüler oluştu. Özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına yapılan saygı duruşu ile " Ey Raqip" marşı okundu. 

Kutlamaya BDP Şırnak Şırnak il ve ilçe yöneticileri ile eş başkan adayları katıldı. Kutlamada ilk önce BDP Belde Başkanı Ali Suay, Başverimli (Tılqebin) Belde belediye Başkanı Sinan Uysal birer konuşma yaptı.

BDP Şırnak İl yöneticisi Hazım Kılınç ise, Kürt sorununun çözümü için hükümetin adım atması gerektiğini belirtti.

BDP Başverimli Belde Beldiye Eş Başkan Adayı Tahir Aytış ise, Cudi ve Rojava devriminin sıcaklığıyla Kürt halkının Newroz'unu kutladı.

BDP Başverimli Belde Beldiye Eş Başkan Adayı Rabia Takas konuştu. Takas, Newroz'un anlam ve önemine değinerek, "Çok önemli bir süreçten geçiyoruz. 30 Mart'ta sandıkta Kürt halkının güçlü iradesi ortaya çıkacak ve Kürt halkının demokratik özerk modelini dünyaya duyuracağız" dedi. Newroz ateşi katılımcılar tarafından yakıldıktan sonra Şırnak Cudi Kültür Sanat Merkezi ve Laleş Kültür Sanat Merkezi'nde çalışan müzik grupları sahne aldı.

KASRİK

Şırnak'a bağlı Kasrik beldesinde ilk defa Newroz ateşinin heyecanı yaşandı. Korucu ve devlete yakın kesimlerin yoğunlukta bulunduğu beldede BDP Kasrik Belde Örgütü öncülüğünde boş bir arazide binlerce kişinin katılımıyla coşku dolu Newroz kutlaması gerçekleşti. 

Barış ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşunun ardından, Eş başkan adayları Abdullah Kültür, Zehra Sekman sahneye çıkarak sırayla kısa birer konuşma yaptı. Konuşmalarına ardından Newroz ateşi yakıldı. Yakılan ateşin etrafında "BijÎ Serok Apo" sloganları atıldı. Ardından yurttaşlar çalınan hareketli parçalar eşliğinde saatlerce halaya çekti. 

HİLAL

Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Hilal Beldesi'nde ilk defa binlerin katılımıyla "Özgür önderlik özgür Kürdistan" şiarıyla Newroz kutlaması yapıldı. BDP Belde Örgütü binası yakınında bulunan boş bir alanda kutlanan Newroz'a sabahın erken saatlerinden itibaren Newroz alanına akın eden binlerce kişi büyük bir coşkuyla kutlamalara başladı.

Saygı duruşu ile başlayan kutlamada, BDP Şırnak il Eş Başkanı Baki Katar, Uludere Belediye Başkanı Mesut Paksoy, Hilal Beldesi Eş Başkan adayları Feyzi Kara ve Yıldız Dalmış Newroz ateşini yaktı. Ateşin yakılması ile beraber kitle hep birden "Bijî Serok Apo", "Bijî berxwedana YPG", "PKK halktır halk burada" sloganları attı. Daha sonra Newroz alanına gelen Roboskili aileler alkışlarla karşılandı.

Şırnak BDP İl Eş Başkanı Baki Katar yaptığı konuşmada, "Gün geldi çocuklarımız zindanlara atıldı, gün geldi uçaklarla bombardımanlara maruz kaldık, katledildik ama direndik ve bu halk direnmeye devam edecek. Roboskili anneleri görünce katliamı bir daha yaşıyoruz" dedi. Yaklaşan 30 Mart seçimleriyle ilgili olarak konuşmasına devam eden Katar, seçimin referandum niteliğinde olduğu ve bu seçim de Kürt halkı kendi kaderini belirleyeceğini söyledi. 

Katar'ın ardından konuşan BDP Hilal Belde Başkanı Sedik Kara, bu nesil, her türlü geleneksel, feodal, kabileci, köleci zihniyeti arkasında bırakıp, yüzünü Kürdistan dağlarına dönerek Kürt Halkının özgürlük haykırışı olmayı tercih etiğini söyledi.

Yapılan konuşmaların ardından yerel Sanatçıların sahne almasıyla halaylar eşliğinde kutlamalara coşkuyla devam edildi. 

ERUH

Siirt’in Eruh ilçesinde Çirav'ın eteklerinde binlerin katılımıyla Newroz kutlandı. Şırnak yolu üzerinde Newroz Meydanı'nda yapılırken Eruhlular akşam saatlerinden itibaren miting alanında ateşler yakarak kutlamalara başladı. Sabahın erken saatlerinde de BDP ilçe ve seçim büroları önünde bir araya gelmeye başlayan kitle burada da halaylar çekti. BDP Eruh ilçe binası önünde toplanmaya başlayan binlerce kişi BDP’liler ile alana yürüdü. Yürüyüş sırasında, "Bê Serok jiyan nabe", "PKK halktır halk burada", "Gençlik Apo'nun fedaisidir", "Şehît namirin", "Oylar namustur namus satılmaz" sloganları atan kitle sarı kırmızı yeşil flamalar, Öcalan'ın posterleri, PKK, KCK, YPG bayrakları taşıdı.

Onlarca genç ellerinde sarı-kırmızı-yeşil dev bayrakları taşıyarak alanda tur attıktan sonra Çirav dağı eteklerine çıkması dikkat çekerken, alanla bulunan binler tarafından alkış ve zılgıtlarla karşılandılar. Kitle "Ey Reqîp" marşını eşliğinde saygı duruşunda bulundu. NÇM Siirt bünyesinde çalışmalarını yürüten Xwejin Botan, Zilan-Beritan ve Argeş Zivistan sahne aldı. 

PKK kurucularından Mahsum Korkmaz'ın ağabeyi Fehmi Korkmaz binlerin Newroz'unu kutlarken kürsüye çıktığı sırada kitle dakikalarca "Şehit namirin", "Bijî berxwadana Kurdistan" sloganları attı.

Newroz ateşinin yakılmasının ardından PKK'nin ilk komutanlarından Mahsum Korkmaz'ın (Agit) kardeşi Fehmi Korkmaz konuştu. Newroz ateşini tutuşturduktan sonra HPG gerillası kıyafetleri ile mitinge katılan onlarca genç ile birlikte kürsüye çıkan Korkmaz, "Özgürlük günümüz Newroz'umuz kutlu olsun!" dedi.

“Bu topraklar nice Agitler yetiştirmiştir, Agitler bir değil milyonlarca olmuştur" diyerek gençleri işaret eden Korkmaz, "Seslerimizi büyütelim, sesimiz Çırav'dan yankılanarak şehitlerimize, zindanlardaki yoldaşlarımıza ulaşacak. Özgürlük ateşi etrafında halay çekemeyenleri bu ateş yakacak" diyerek Kürt halkının birliğinin önemine dikkat çekti. Demokratik çözüm ve barış sürecine ilişkin olarak çatışmasızlığın devam etmesinin Türkiye'nin, Ortadoğu'nun çıkarına olduğunu belirten Korkmaz, "Milyonlarca Agidimiz savaşın da, barışın da en büyük taşıyıcısı olur" dedi. 

Yapılan konuşmalardan sonra Güney Kürdistan’dan gelen sanatçı Hamit Diyala sahne aldı.

"KCK Eş Genel Başkanlığı'nın selamlarımı getirdim size" diyerek söylediği Kürtçe'nin Sorani ve Kurmanci lehçelerinde söylediği şarkılarla katılımcıları coşturdu. Fırat Kültür Merkezi bünyesinde çalışmalarını yürüten Engin Derya ve Tahsin Dilşad sahne aldı.

ANKARA 

HDP Haymana İlçe Örgütü, Newroz Bayramı'nı Haymana Cimcime Hamamı'nın bulunduğu alanda kutladı.

Kutlamaya, Ankara'da yüzlerce aracın yer aldığı konvoy şeklinde giden HDP'liler yol boyunca Haymana'nın köylerini ziyaret etti. Büyük bir coşkuyla köyleri seçim otobüsüyle ziyaret eden HDP'liler köylerde, kadınlar, gençler, yaşlılar, çocuklar tarafından yoğun ilgiyle karşılaştı. Şarkı, zılgıt ve alkışlarla konvoy şeklinde Haymana merkeze giren seçim otobüsü HDP Haymana Gençlik Örgütü tarafından "Gençlik ateştir, yanar, yakar, aydınlatır" yazılı pankart ve sarı, kırmızı, yeşil bayrakla karşılandı. Newroz alanına "Newroz ruhuyla özgür ve demokratik geleceğe yürüyoruz" pankartı ile Öcalan ile Deniz Gezmiş, Mahir Çayan, İbrahim Kaypakkaya ve Mazlum Doğan'ın fotoğrafları asıldı.

Kutlama demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına yapılan saygı duruşuyla başladı. Saygı duruşunda yurttaşlar "Çerxa Şoreşa" marşını okudu. 

Etkinlikte ilk olarak konuşan HDP Haymana Belediyesi Eş Başkan Adayı Sinem Coşkun, yüzyıllar önce atalarının bölgeden Haymana'ya sistem tarafından sürgün edildiğini belirtti.

"Ama bugün burada dilimiz ve kültürümüzle Haymanalı olduğumuzu atalarımıza gösterdik" diyen Coşkun, "Bizi buralara süren sistem Kürt'e zulüm etmek isteyen sistemdir. Ama biz biliyoruz ki Newroz'da Diyarbakır Zindanı'nda yanan ateş bugün Orta Anadolu'nun bozkırlarını tutuşturmuştur" diye konuştu.

Eşbaşkan Adayı Eşref Kiraz da Haymana'da yıllardır sağ partinin iktidar olduğunu belirtti.

Son olarak konuşan BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan Türkçe ve Kürtçe selamlayarak konuşmasına başladı. Kaplan Newroz'un hakları birleştiren bir bayram olduğunu söyledi.

KONYA

Konya’da ise, Fatih Işıklar Mahallesi'nde Newroz kutlaması yapıldı. Newroz kutlamasına binlerce kişi katıldı. BDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak, BDP Konya İl Başkanı Hacı Mehmet Bozdağ, HDK Konya il yöneticileri, İHD, BDP Konya il ve ilçe yöneticileri ile BDP Konya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Yevmihan Karahan ve yaşamlarını yitiren PKK'lilerin aileleri katıldı.

Sahneni bulunduğu alana ise üzerinde Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in fotoğraflarının yer aldığı "Özgür kadınla demokratik ulusa" pankartı asıldı. Sahneye ayrıca Öcalan'ın posteri ve PKK ve KCK bayrakları asıldı. 

Alanda bulunanlar YPG bayrakları da taşıdı. Newroz alanında güvenlik kordonu oluşturan polis, arama noktaları oluşturdu. Öte yandan sivil polislerin apartmanların balkonlarında kamera ile çekim yapmaları ise dikkat çekti. Newroz'a katılan binlerce kişi ise sık sık "Bêji Serok Apo", "Bêji berxwedana YPG", "Selam selam İmralı'ya bin selam", "Jin jiyan azadi" sloganları attı. 

Newroz kutlaması özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşundan sonra başladı. BDP Konya Newroz Tertip Komitesi adına söz alan Kenan Kuşça ve BDP Konya İl Başkanı Hacı Mehmet Bozdağ Newroz'u kutladı. Ardından söz alan sıra HDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak KCK adı altında yapılan "siyasi soykırım" operasyonlarıyla 5 yıl zindanda kaldığını belirterek, "Bizler hiçbir zaman umudumuzu yitirmedik. Çünkü umudumuz halkımızdı. Hatip Dicle ile birlikte olmak üzere hala zindanlarda yüzlerce arkadaşımız vardır. Bütün zindanlar boşaltılına kadar mücadelemiz devam edecektir. Yüreğimizin yarısı zindanlardadır. Sayın Öcalan özgür olmadan bizler de özgür olmayacağız. Önderimizin özgürlüğü bizim özgürlüğümüzdür. Herkes bunu böyle bilsin" diye konuştu. 

Irmak, 30 Mart'ta yapılacak yerel seçimlere değinerek, "30 Mart'ta hiçbir oyumuz sistem partilerine gitmeyecektir. Herkesi BDP'nin yanında olmaya davet etmeye çağırıyorum" dedi. Konuşmaların ardından Newroz ateşi yakıldı. Newroz ateşi yakıldığı an ise dakikalarca "Bêji Serok Apo" sloganları atıldı. Daha sonra sanatçı Seyda Perinçek ve yerel sanatçıların sahne almasıyla kitle uzun bir süre halay çekti. Halayların ardından Newroz kutlaması sona erdi. / anf

Güncelleme Tarihi: 24 Mart 2014, 22:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER