Newroz Coşkusu Denize Taştı

İstanbul'da son yılların en kalabalık Newroz kutlaması alana sığmadı, sahile taştı. Kutlamalara katılanlar süreçten umutlu.

Newroz Coşkusu Denize Taştı
İstanbul'da bu zamana kadarki en kalabalık Newroz kutlamalarından biri yaşandı.

Her sene olduğu gibi Kazlıçeşme'de yapılan mitingte alan sabah saatlerinde tamamen doldu. Alana sığmayan halk, sahile indi.

Seçim havasının etkisiyle İstanbul'da Newroz, tepede güneşe uyumla tam bir bahar kutlamasına döndü.

Sarı, kırmızı, yeşil renk uyumunu en iyi tutturan yine kadınlardı. Yeşil etek, kırmızı bluz, sarı puşi takan kadınlar, göz farlarını da bu tonlara uydurmuştu.

Kadınların bir diğer kısmı sadece düğün ve Newroz'larda giydikleri geleneksel kıyafetleri içindeydi yine. Onlara bazı erkek ve çocuklar de eşlik etti.

"Heval bu kahramanlık değil"

Bu yıl alanda Öcalan posterleri ve PKK bayrakları yoğunluktaydı. Sahnede de Newroz ateşinin arkasında Öcalan'ın fotoğrafı yansıtıldı.

Ancak buna rağmen Kürt gençlerinin ille de Öcalan'ın posterini direklere tırmanarak açmak istemesine sahneden tepki geldi:

"Heval bu yaptığın kahramanlık değildir. Zaten bütün alan Öcalan posterleri ile dolu."

Bunun yanında alanın çok kalabalık olmasından ve yine gençlerin barikatı aşıp sahneye yaklaşmasından dolayı yaşanan gerginliğe bir uyarı daha geldi:

"Newroz coşkumuzu, ideolojik çizgide yaşayalım."

Öcalan'ın dışında sahnenin sağ ve sol tarafına ise Rahşan Demirel, Deniz Gezmiş, Mahir Çayan, Kemal Pir gibi isimlerin posterleri asılmıştı. Sinevizyondan ise Berkin Elvan Ceylan Önkol ve Uğur Kaymaz'ın fotoğrafları gösterildi.

Alanda ticaret de almış başını gitmişti. Döner, çiğ köfte, lahmacundan tutun soslu mısırdan karpuz çekirdeğine kadar her türlü yiyecek vardı. Aynı şekilde aksesuarlar da öyle.

Umutlar yüksek

bianet'e konuşanlar geçen bir yıllık zamanda her alanda çok büyük ilerlemeler sağlanmasa da "Evlere tabut gelmiyor" diyor.

Genel olarak sürecin ilerleyeceğine dair umutlar yüksek. PKK lideri Abdullah Öcalan ile hükümetin görüşmesinden büyük memnuniyet duyan kalabalığın talebi bir an önce Öcalan'ın serbest bırakılması. Bu yüzden de alanda Öcalan'ın serbest bırakılması için imza toplandı.

Mitinge Rojava'nda gelen bir heyet, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan Adayları Pınar Aydınlar ve Sırrı Süreyya Gönder, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, BDP Ağrı milletvekili Halil Aksoy, Muş milletvekili Sırrı Sakık katıldı.

Önder: Amed'i mahçup etmek zorunda mıydınız?

Kutlamalar, Öcalan'ın bu yıl Diyarbakır Newroz'unda okuduğu ikinci mektubun okunmasıyla başladı.

Pınar Aydınlar ise yaşamını yitiren kadınları anarak bu kadınların yaşamı kadın devrimine dönüştürdüğünü söyledi.

Kutlamalarda konuşan Sırrı Süreyya Önder, "Amed'i mahcup etmek zorunda mıydınız. Bu ne kalabalık, bu ne görkem" diyerek kalabalığı selamladı.

AKP'nin aynı saatlerde miting yaptığı Yenikapı miting alanını eleştiren Önder, "Başbakan 2 km ötede denizi doldurmuş. Bir yerde hafriyat varsa başka bir yerde de kasaları dolduruyorlardır" dedi.

Önder, şöyle devam etti: "Bunların hesabını sormak için geliyoruz. Hem de öyle kasetle falan değil. Yedikleri her haram lokmanın hesabını soracağız. Yerel yönetimleri kente karşı suç işlemek için kullanmaya bir son vermek üzere bütün gücümüzle koşar adım geliyoruz."

CHP lehine çekilmesi tartışmaların yanıt veren Önder, "Buradan açık söz veriyorum. İstanbul'da bütün ilçelerinde bir tane eşbaşkan adayı göstersinler biz çekileceğiz. Var mı? Ha yokmuş, onlar kadını yok sayıyorlarmış kusura bakmasınlar."

Demirtaş: Ne yaptıysanız, beraber yaptınız

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş BDP'li belediyeleri örnek gösterdi. Demirtaş, twitter'in kapatılmasını eleştirdiği konuşmasında “Başbakana bir tavsiyem var; eğer seni sinirlendiren her şeyi kapatacaksan önce Bilal’i kapat. Twitter’ı kapatarak sinirlerini yatıştıramazsın. Bu yanlış yoldan dönmen lazım. Halktan özür dilemen lazım" dedi.

Hükümet ile cemaatin 11 yıldır ortak olduğunu söyleyen Demirtaş, "11 yıldır ne yaptıysanız beraber yaptınız. Ne sen ondan daha suçlusun ne o senden daha suçlu” dedi.

CHP, cemaat yakınlaşmasına işaret eden Demirtaş, yeni kirli ortaklıklara izin vermeyeceklerini dile getirdi.

Miting, konserlerle devam etti. / Bianet

Güncelleme Tarihi: 23 Mart 2014, 19:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER