ABD ve Erbil, IŞİD'ci transferine kızdı

Yüzlerce IŞİD militanının Suriye-Lübnan sınırından Irak sınırına taşınmasını içeren anlaşma ABD ve Erbil'den tepki çekti. Erbil'den yazılı açıklama geldi.

ABD ve Erbil, IŞİD'ci transferine kızdı
Suriye-Lübnan sınırındaki yüzlerce IŞİD militanının Suriye-Irak sınırına otobüslerle transfer edilmesini öngören anlaşma ABD liderliğindeki uluslararası koalisyonun ve Erbil’in tepkisini çekmeye devam ediyor. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nden (IKBY) son olarak ‘kuşku uyandıran bir anlaşma’ tepkisi gelirken, ABD’nin IŞİD’le Mücadele Koalisyonu Özel Temsilcisi Brett McGurk de anlaşmaya karşı çıktı.


‘IŞİD’LİLER BULUNDUKLARI YERDE ÖLDÜRÜLMELİ’

McGurk Twitter hesabından şu açıklamayı yaptı: “Uzlaşılmaz IŞİD teröristleri savaş alanında öldürülmeliler ve Irak’ın onayı alınmadan otobüslerle Irak sınırına gönderilmemeliler. Koalisyonumuz, bu teröristlerin Irak’a hiçbir zaman girmemesini veya çökmekte olan sözde halifeliklerinden kaçmamasını garanti etmeye yardımcı olacak.”

ERBİL: ŞÜPHE UYANDIRIYOR

IKBY Başkanlık sözcüsü Omed Sabah ise bugün yaptığı yazılı açıklamada, anlaşmayı şüpheli bulduklarını belirtti. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Haber ajansları, kuşku uyandıran bir anlaşma uyarınca çok sayıda teröristin Lübnan’dan Irak sınırına taşındığını duyurdu. Bu gücü Lübnan’dan doğu Suriye’ye ve Irak’ın sınırlarına getirmek şüphe uyandırıyor.”

‘PEŞMERGE BAĞDAT’LA İŞBİRLİĞİ YAPACAK’

Sabah, “Bu durumu, 2014’te sahnelenen ve hem Irak’a hem bölgeye cehennem getiren senaryonun bir tekrarı olarak görüyoruz. Kürdistan’ın peşmerge güçlerinin, olası gelişmelere karşı Irak ordusuyla tam koordinasyon ve işbirliği içinde hareket edeceğini burada ilan ediyoruz” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Suriye- Lübnan sınırındaki IŞİD militanları, Lübnan ordusu, Hizbullah ve Suriye ordusunun ortak operasyonuyla sıkıştırılınca, geçen hafta ateşkesi kabul etmişti. Anlaşma kapsamında pazar günü 308 militan ve ailelerinden oluşan 331 sivil otobüslerle Suriye-Irak sınırındaki El Bukamal bölgesine taşınmıştı. Anlaşma kapsamında IŞİD’in elindeki bir dizi Lübnan askeri serbest bırakılmıştı. (Dış Haberler)

Güncelleme Tarihi: 31 Ağustos 2017, 10:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER