ABD'de S 400 ve Kalaşnikov kara listeye giriyor!

ABD, başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddia edilen Rusya'nın önemli silah üreticilerini 'kara liste'ye almaya hazırlanıyor.

ABD'de S 400 ve Kalaşnikov kara listeye giriyor!
ABD yönetimi, Amerikan başkanlık seçimlerine müdahale etmekle suçladığı Rusya’ya yönelik yeni yaptırım paketine tüm Rus istihbarat servislerini ve Türkiye’nin Rusya’dan alacağı S-400 füzelerini üreten ve bu füzelerin satışını yapan şirketleri de dahil ediyor.


ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından nihai şekli belirlenen ve Kongre’ye onay için gönderilen liste New York Times gazetesi tarafından yayınlandı. Listede Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), Rusya Dış İstihbarat Servisi (SVR) ve Rusya Askeri İstihbaratı (GRU) yer aldı.

KALAŞNİKOV DA VAR

Batılı ülkelerle ilişkisi kesilecek 33 Rus silah şirketi arasında S-400 füzelerini üreten ‘Almaz-Antey’ ve bu füzelerin dış ülkelere satışını gerçekleştiren ‘Rosoboronexport’ yer alıyor. Yaptırımlara dahil edilecek diğer Rus şirketleri ise şunlar: Kalaşnikov, İjmaş, Tupolev, Rosteh, Mig, Suhoy, Amiral Tersaneleri, İjevsk Mekanik Fabrikası, Oboronprom, Uralvagonzavod.

Yaz aylarında Kongre, seçimlere müdahale ettiği gerekçesiyle Rusya’ya yeni yaptırım öngören tasarıyı onaylamış, yönetimden 1 Ekim’e kadar liste hazırlamasını istemişti. Başkan Trump’ı Rusya ile yakın ilişki içinde olmakla suçlayan Kongre üyeleri listenin gecikmesi nedeniyle yönetimi eleştirmişti. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, gecikmenin nedenlerinden birinin yaptırımların Rusya ile savunma ve istihbarat alanında işbirliği yapan müttefiklerin etkilenebileceği kaygısı olduğunu söyledi. Türkiye Rusya ile bir süre önce Rusya ile S-400 anlaşması yapmıştı. Suudi Arabistan da Moskova’dan silah alımı anlaşmalarına imza atmıştı.

İDDİANAME HAZIR, GÖZALTI BEKLENİYOR

Öte yandan, Donald Trump’ın başkanlık kampanyası yetkililerinin seçim sürecinde Rusya’yla işbirliği yaptığı iddiaları konusundaki ilk iddianame hazırlandı. Amerikan basını, pazartesi günü gözaltılar yapılabileceğini yazdı. (Hürriyet, Dış Haberler)

Güncelleme Tarihi: 29 Ekim 2017, 17:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER