AB'den dokunulmazlık açıklaması: Ciddi endişe kaynağı

Avrupa Birliği ve ABD dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliğinin ciddi endişe kaynağı olduğunu belirtti.

AB'den dokunulmazlık açıklaması: Ciddi endişe kaynağı

Avrupa Birliği (AB), milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasının yolunu açan anayasa değişikliğine tepki gösterdi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu'nun Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, dokunulmazlıklarla ilgili ortak yazılı açıklama yaptı. Çok sayıda milletvekili için dokunulmazlıkların kaldırılmasına izin verilmesinin "ciddi endişe kaynağı" olduğu belirtilen açıklamada, dokunulmazlıkların ayrım gözetilmeksizin uygulanması gerektiği ve dokunulmazlıkların kaldırılmasının şeffaf kriterlere göre her bir dava için ayrı ayrı ele alınması, siyasi mülahazalara bağlı olmaması gerektiği ifade edildi. 

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Milletvekili dokunulmazlığı çerçevesi, dokunulmazlıkların kaldırılması kararının alınmasına dair hususi ve objektif kriterler içermeli. Yasal çerçevenin ve özellikle anayasanın kısıtlayıcı bir şekilde yorumlanması, Türkiye'deki parlamento üyelerinin ifade özgürlüğüne risk oluşturmayı sürdürüyor. Adil yargılanma hakkı, hukukun üstünlüğünün temeli ve yargıya toplumsal güvenin garanti altına alınmasının kilididir.  için esas ve yargıya karşı kamu güvenini sağlamak için anahtardır. Parlamento üyeleri hakkındaki suistimal ve suç iddiaları uygun hukuki usullere tabi olmalıdır.

ABD: ENDİŞE EDİYORUZ

Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yarımcısı Mark Toner yaptığı yazılı açıklamada, “ABD olarak, parlamentonun 100'den fazla milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılmasını sağlayacak ve bugün kabul ettiği anayasa değişikliğinin, Türkiye genelinde konuşma özgürlüğü üzerinde olumsuz bir etkisi olacağından endişe ediyoruz" dedi.

Sözkonusu anayasa değişikliğinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına gönderilmesinin beklendiğine değinen Toner, demokratik toplumlarda ortak ilkenin, herkesin yasalar önünde eşit olduğunu vurguladı. Durumu rahatsız edici olarak değerlendiren Toner, “Tartışmalı yada rahatsız edici olsa bile politik içerikli düşünce özgürlüğünün sıkıca korunması gerektiğine inanıyoruz. Bu özellikle bir ülkenin vatandaşları tarafından seçilmiş temsilcilerini içerince özellikle önemlidir" dedi. ABD'nin, anayasa değişikliğini yakından izlemekte olduğunu da belirten Toner, “Bu değişiklik siyasi tartışma alanlarının daralması sonucuna yol açarsa, bu da Türkiye demokrasisinin kalitesini aşındırır" dedi.

Güncelleme Tarihi: 22 Mayıs 2016, 11:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER