Adana ve Mersin'deki saldırı birçok merkezde protesto edildi

Adana ve Mersin’de HDP’ye yönelik düzenlenen saldırılar birçok merkezde kitlesel bir şekilde protesto edildi.

Adana ve Mersin'deki saldırı birçok merkezde protesto edildi
Adana ve Mersin’de HDP’ye yönelik düzenlenen saldırılar birçok merkezde kitlesel bir şekilde protesto edildi. Türkiye ve Kürdistan'ın her yerinde alanlara çıkan halklar, saldırıların HDP'nin Türkiye halklarında yarattığı büyük umuda yönelik olduğunu belirterek, saldırılardan sorumlu tutulan AKP hükümetine büyük tepki gösterdi. Verilen tüm mesajlarda ise saldırılara karşı HDP'yi büyütme kararlılığı vurgulanarak "Biz'ler HDP, Biz'ler Meclis'e' sloganları atıldı. 


URFA

HDP ve DBP Urfa İl Örgütleri, Adana ve Mersin'de HDP binalarına yönelik düzenlenen bombalı saldırıları Topçu Meydanı’nda yaptıkları açıklama ile protesto etti. Açıklamaya kalabalık bir kitlenin yanı sıra HDP Urfa Milletvekili adayları Osman Baydemir, İbrahim Ayhan, Hedlê Oğur, Yasin Batan ile Ziya Çalışkan, DBP, HDP, HRÜ-DEMYOM, KESK ve İHD yöneticileri de katıldı. Sık sık "Baskılar bizi yıldıramaz", "Faşizme karşı omuz omuza" ve "HDP meclise bizler meclise" sloganları atıldı. Açıklamada konuşan HDP Urfa İl Eşbaşkanı Sevda Çelik Özbingöl son dönemlerde artan saldırılara dikkat çekerek, "Bu saldırıların siyasal sorumluluğu başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere Başbakan ve AKP hükümetidir. Her seferinde partimizi hedef gösteren Erdoğan ve AKP bunun meyvelerini Adana ve Mersin’de almıştır. Biz asla bu saldırılara boyun eğmeyeceğiz ve provokasyonlara da gelmeyeceğiz” dedi.

HDP Urfa Milletvekili Adayı Osman Baydemir ise HDP'nin yükselişi hazmedemeyen karanlık güçlerin korku ile HDP’ye saldırmaya başladıklarını ifade ederek, bu saldırıların kimlerin yaptığını herkesin çok iyi bildiğini söyledi. Partilerinin hiç bir zaman şiddetten yana olmadığını vurgulayan Baydemir, “Şu bilinsin ki hiçbir güç HDP’nin Türkiye halklarıyla buluşmasını engellemeyecektir. ‘Yeni Yaşam’ çağrılarımız Türkiye’nin dört bir yanında hayat bulmaya devam edecektir. Yapılan bu faşist saldırıları da nefretle kınıyorum” diye konuştu.

Baydemir’den sonra kısa bir konuşma yapan HDP Urfa Milletvekili Adayı İbrahim Ayhan ise yapılan bu saldırıların arkasında AKP’nin olduğunu söyleyerek, hiçbir gücün HDP’nin bu yolundan alıkoyamayacağını belirtti. 

SURUÇ

Urfa'nın Suruç ilçesinde bir araya gelen yüzlerce kişi yaptıkları basın açıklamasıyla HDP'ye yönelik saldırıları lanetledi. HDP'nin ilçede ki merkez seçim bürosunun önünde bir araya gelen, aralarında HDP, DBP İlçe yöneticileri, HDP Urfa Milletvekili Adayı Ayşe Doğan, Belediye Eşbaşkanları Orhan Şansal, Zuhal Ekmez ile çok sayıda yurttaşın da bulunduğu kalabalık kitle, HDP'ye yönelik saldırıları protesto etti. 

HDP ilçe Eşbaşkanı Suphi Koçyiğit tarafından yapılan açıklamada, 7 Haziran seçimlerinin yaklaşmasıyla birlikte HDP'ye yönelik saldırıların arttığına dikkat çekti. Koçyiğit açıklamasında "Siyasi iktidar destekli karanlık güçler devreye sokularak partimizin gelişmesi ve seçim çalışmaları engellenmek isteniyor” dedi. Suruç’ta da saldırının sorumlusunun AKP iktidarı olduğu belirtildi. 

HİLVAN

Hilvan HDP İlçe binası önünde yapılan açıklamaya HDP Milletvekili Adayı Gülcan Avcı, HDP ve DBP İlçe yöneticileri ile yurttaşlar katıldı. Kitle adına açıklamayı DBP ilçe yöneticisi Serhat Kıytak, şu ana kadar HDP'ye yönelik 60'tan fazla saldırının gerçekleştiğini belirtti. Kıytak, bu saldırıların tek sorumlarının her fırsatta HDP'yi hedef gösteren Cumhurbaşkanı, Başbakan ve AKP'li yetkililer olduğunu ifade etti. Kıytak "Bu böyle biline ki HDP barajı da, AKP'yi de yıkacaktır. Hilvan'dan açıkça ilan ediyoruz ki bu saldırılar bizleri yıldırmayacaktır. Tüm saldırılara, baskı ve engellemelere rağmen seçim çalışmalarımıza en güçlü şekilde devam edeceğiz" cümleleriyle açıklamasını sonlandırdı. 

SİVEREK

Siverek’te Kanlıkuyu Parkı'nda ortak açıklama yapan HDP ve DBP ilçe örgütlerine KURDİ-DER, KESK bileşenleri ve ilçedeki bazı STÖ'leri yöneticileri de destek verdi.

Yaptığı açıklamada, HDP'nin "Yeni Yaşam" ve "Büyük İnsanlık" çağrılarının Türkiye'nin dört bir yanında hayat bulduğunu söyleyen DBP İlçe Eşbaşkanı İbrahim Halil Ayyıldız, "Cumhurbaşkanın tek adam olma hırsı, Türkiye'yi karanlığa götürmektedir. Bir siyasi parti lideri gibi meydan meydan dolaşarak mitingler yapmakta AKP'ye oy istemektedir. HDP'yi her konuşmasında hedef göstermektedir. Bundan görev çıkranlar HDP'ye saldırmaktadırlar. Şu bilinsin ki barışın, özgürlüğün, birlikte yaşamanın güvencesi Halkların Demokrasi Partisi'dir. Her türlü provokasyonu boşa çıkaracaktır" dedi. 

Diktatörlük özlemi çekenlerin arzularını halkların demokrasi ve özgürlük mücadelesiyle durduracaklarını dile getiren Ayyıldız, "HDP artık Türkiye halklarına mal olmuştur. Her kesimden yurttaşımızın umudu haline gelmiştir. HDP'yi çatışmanın içine çekmeye çalışanlar bunu başaramayacaklar" diyerek açıklamasını noktaladı. 

Bombalı saldırılar Viranşehir'de de yapılan basın açıklamasıyla protesto edildi. Karacadağ Caddesi üzerinde bulunan HDP Seçim Bürosu önünde yapılan basın açıklamasına, HDP Urfa Milletvekili adayları Leyla Güven, Yağmur Akay, Viranşehir Belediye Eşbaşkanı Filiz Yılmaz, HDP ve DBP ilçe yöneticileri ile kalabalık bir kitle katıldı. 

Sık sık "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganları atılan protestoda basın açıklamasında bulunan HDP İlçe Eş Başkanı Ayşe Sürücü, HDP'nin çıtayı yükseltmesi ve günden güne çığ gibi büyüyerek genel seçimlere girecek olmasını hazmedemeyen karanlık güçlerin saldırılarını lanetlediklerini söyledi. Sürücü, "Bu saldırı ve katliam girişimleri bizi yolumuzdan alıkoyamaz. Halkımız binlerce kez bu saldırılar karşısında yılmadığını, yılmayacağını göstermiştir. Bu saldırılar ve arkasında ki güçleri tüm nefretimizle kınıyor ve lanetliyoruz" dedi. 
 

ANTEP 

HDP Antep İl Örgütü de bombalı saldırıları, il binası önünde yapılan basın açıklaması ile protesto etti. Protestoya HDP milletvekili adayları, EMEP, ESP, ÖSP, SYKP, YSGP ve KESK'ten temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. "Baskılarla bizi yıldıramazsınız", "Çeteler halka hesap verecek" ve "Direne direne kazanacağız" sloganlarının atıldığı protestoda konuşan HDP İl Eşbaşkanı Mehmet Karayılan, seçimlere yaklaşıldıkça partilerinin hedef haline geldiğini söyledi.
Bu kapsamda seçim büroları, çalışanları ve partilerine birçok saldırının yapıldığını ifade eden Karayılan, bu saldırıların siyasi iktidar destekli karanlık güçler olduğunu kaydetti. Karayılan, seçim çalışmalarının engellenmek istendiğini vurgulayarak saldırıların siyasal sorumluluğunun başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Başbakan ve diğer AKP hükümeti mensuplarına ait olduğunun altını çizdi. Karayılan, "Şu bilinsin ki hiçbir güç HDP'nin Türkiye halklarıyla buluşmasını engellemeyecektir. 'Yeni Yaşam' ve 'Büyük İnsanlık' çağrılarımızı Türkiye'nin dört bir yanında hayat bulmaya devam ediyor" dedi. 

VAN 

Mezopotamya Hukukçular Derneği (MHD) Van Şubesi de Adana ve Mersin'de HDP'ye yönelik gerçekleşen bombalı saldırıları yaptığı yazılı açıklama ile kınadı. Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Hükümetin bu saldırıların engellenmemesinde birinci dereceden sorumlu olduğu vurgulanan açıklamada, "Ne var ki bu saldırıları engellemek bir tarafa, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dokunulmazlık zırhına sığınarak başta Anayasa olmak üzere yasalara ve hukuka aykırı olarak gerçekleştirdiği mitinglerde HDP'ye karşı kullandığı kışkırtıcı, aşağılayıcı ve nefreti körükleyen üslubu bu saldırıları gerçekleştiren odaklara cesaret vermektedir" denildi. 

Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın siyasi propaganda sınırlarını aşan ve HDP'yi hedef gösteren üsluplarından vazgeçmeleri gerektiği belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi: "Halkların Demokratik Partisine geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Bir kez daha HDP şahsında somutluk kazanan ve tüm demokratik, duyarlı, yurtsever kamuoyunu hedef alan saldırıları kınıyor, sorumluların bir an önce açığa çıkartılarak hukuksal zeminde hesabının sorulmasını talep ediyoruz."

AMED

Saldırıların kınandığı bir diğer adres ise Amed’in Lice ilçesi oldu. HDP ve DBP Lice ilçe örgütleri, eş zamanlı yapılan saldırıları yaptıkları basın açıklamasıyla kınadı. Karahasan Mahallesi seçim bürosu önünde yapılan açıklamada konuşan HDP Lice Eşbaşkanı Zalime Zingil, HDP'ye yapılan saldırıların organize bir şekilde gerçekleştiğini belirterek, HDP'nin yükselişine tahammül edemeyenlerin bu saldırıyı gerçekleştirdiğini dile getirdi. 

KOCAELİ 

HDP Kocaeli İl Örgütü, Adana ve Mersin'de HDP il binalarına düzenlenen bombalı saldırıları yaptığı basın açıklamaları ile kınadı. "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" ,"Hak, hukuk, adalet HDP ile gelecek", "Saldırganlar bulunsun, hesap sorulsun" sloganlarının atıldığı eylemde, açıklamayı HDP Kocaeli İl Eşbaşkanı Mehmet Akgül yaptı. Saldırıların tesadüf olmadığını belirten Akgül, "HDP'nin 'büyük insanlık' davetine halkın gösterdiği büyük ilgi ve katılım her türlü karanlık hesabın üstesinden gelecektir. 7 Haziran günü barış, demokrasi ve özgürlüğün kazanacağına yürekten inanıyor demokratik duruşumuzdan ödün vermeyeceğimizi deklare ediyoruz" dedi. 

Eylem, atılan sloganlar eşliğinde son buldu. 

GÖLCÜK

HDP'nin, Gölcük İlçe Örgütü tarafından Değirmendere Kültür Merkezi'nde yaptığı etkinlikle yaptığı konuşmada saldırıları kınayan HDP İl Eşbaşkanı Mehmet Akgül de, saldırıların HDP'nin önünü kesmek isteyenlerin işi olduğunu vurguladı. İleriki süreçlerde benzer tahrik ve provokasyonların yapılabileceği uyarısında bulunan Akgül, partililere provokasyonlara karşı duyarlı olmaları konusunda uyarıda bulundu.

Partinin Kocaeli Milletvekili Adayı Ali Haydar Konca da HDP'nin tırmanışı karşısında AKP'nin ve cumhurbaşkanının ciddi tehdit ve saldırılarına maruz kaldığını ifade etti. 

ANTAKYA

HDP'ye yönelik bombalı saldırılar, Antakya ile İskenderun ve Samandağ ilçelerinde kınandı. 

HDP Hatay İl binası önünde “Saldırdınız, kurşunladınız, yaktınız şimdi de bombaladınız, elinizden geleni ardınıza koymayın" ve "Bizler Meclise’ gireceğiz" pankartı açarak bir araya gelen yüzlerce kişi, “Baskılar bizi yıldıramaz” ve “Katil AKP hesap verecek” sloganları attı. Saldırıyı kınayan dövizlerin taşındığı eylemde yurttaşlar, “Bizler HDP Bizler Meclise” sloganları ile de HDP’nin barajları aşmasının engellenemeyeceği mesajını verdi. HDP Hatay İl Eş Başkanı Hülya Kadi yaptığı açıklama ile HDP’nin yükselişi karşısında her geçen gün yeni bir saldırının gerçekleştirildiğine dikkat çekti. 

AKP iktidarı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim çalışmalarında özellikle HDP’yi hedef gösterdiğini ifade eden Kadi, AKP’nin devletin gizli ve açık güçlerini devreye sokarak, seçim sürecine ve barış sürecine müdahale ettiğini aktardı. Kadi, saldırılar karşısında herkese HDP'yle dayanışma çağrısı yaptı. 

Yapılan açıklamanın ardından kitle “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganları eşliğinde eylemini sonlandırırken, HDP'liler seçim çalışmalarını sürdürmeye devam etti. 

İSKENDERUN

Saldırı Hatay’ın İskenderun ilçesinde de HDP İskenderun İlçe Örgütü tarafından kınandı. İskenderun İlçe örgütü önünde bir araya gelen yüzlerce kişi “Baskılar bizi yıldıramaz” pankartı açarak Ulu Cami önüne kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş boyunca “Katil AKP”, “Faşizme karşı omuz omuza” ve “HDP geliyor barajlar yıkılıyor” sloganları atıldı. HDP Hatay İl Eş Başkanı Mehmet İnsan yaptığı açıklama ile AKP hükümetinin seçim sürecinin başlaması ile birlikte HDP'nin kamuoyunda yarattığı büyük umudu sabote etmeye çalıştığına dikkat çekerek, saldırıların sorumlusunun AKP olduğunu belirtti. 

SAMANDAĞ

HDP Adana ve Mersin İl binalarına dönük saldırının kınandığı bir diğer yer ise Hatay’ın Samandağ ilçesiydi. Samandağ'da Abdullah Cömert Parkında bir araya gelen onlarca HDP'li "Baskılar, saldırılar bizi yıldıramaz" sloganları atarak, saldırıların sorumlusunun AKP ve Cumhurbaşkanının saldırıları kışkırtan dili olduğunu belirtti. HDP Samandağ ilçe eş başkanı Ali Karasu, yaptığı açıklama ile HDP'ye yapılan saldırıların HDP'nin 'yeni yaşam' felsefesine, barışa, demokrasi ve halkların kardeşliğine yapıldığını söyledi. 

Açıklamanın ardından Abdullah Cömert Parkında stant kuran HDP'liler saldırılara rağmen çalışmalarını sürdürecekleri mesajını verdi. 

MARDİN

Mardin'in Derik ilçesinde, yüzlerce kişinin katılımıyla HDP seçim bürosu önünde yapılan açıklamayla HDP'ye yönelik bombalı saldırılar protesto edildi. "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganının atıldığı eylemde açıklama yapan HDP Derik İlçe Eşbaşkanı İhsan Avlar, "Siyasi iktidar destekli karanlık güçler devreye sokularak partimizin gelişmesi ve seçim çalışmaları engellenmek isteniyor. Bu saldırıların sorumluları başta Cumhurbaşkanı olmak üzere Başbakan ve diğer AKP hükümeti mensuplarına aittir" dedi.

SİİRT

HDP ve DBP Siirt il örgütleri de binlerce yurttaşın katılımı ile açıklama yaptı. Tillo Caddesi üzerinde bulanan HDP seçim bürosu önünde düzenlenen eyleme HDP Siirt milletvekili adayları, bölge belediye eşbaşkanları ve kente bulanan çok sayıda sivil toplum örgütü üyeleri katıldı. "Baskılar bizi yıldıramaz", Bijî serok Apo", "AKP şaşırma sabrımızı taşırma" sloganlarının atıldığı eylemde açıklama yapan HDP Siirt İl Eşbaşkanı Abdullah Çetin, "Barışa ket vuran faşist zihniyet, Adana ve Mersin'de profesyonelce saldırıyı planladı" diye konuştu. Çetin, saldırılardan başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere Başbakan ve diğer AKP'li yöneticilerin sorumlu olduğunu söyledi.

 

HDP’ye yönelik artan ve bombalı sabotajlara varan saldırılar öfkeyi sokağa taşırdı. Türikye’nin dört b ir tarafında yapılan eylemlerde saldırılara öfke ve lanet yağarken, AKP iktidarı sert bir dil ile uyarıldı. 

AKP iktidarının yönlendirmeleriyle HDP’ye yönelen saldırılara tepki yağdı. Türkiye’nin dört bir tarafında yapılan eylemlerde hem öfke hem de uyarı vardı. 


MARAŞ 

Maraş'ın Elbistan ilçesinde; HDP’ye yönelik saldırılar kınandı. HDP Elbistan ilçe binası önünde yapılan protestoya HDP, DBP İlçe yöneticileri, HDP Maraş milletvekili adayları  ve yurttaşlar katıldı. "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganlarıyla başlayan açıklamayı HDP Elbistan İlçe Eşbaşkanı Kifayet Ceylan yaptı. Adana, Mersin olmak üzere birçok yerde HDP'ye yönelik saldırıları "HDP'nin yükselişine tahammülsüzlük" olarak niteleyen Ceylan, "Bu baskılar hiçbir zaman partimizi geriletemez, bizim mücadelemiz devam edecektir. Biz barışı istiyoruz ve barış yolunda ilerlemeye de devam edeceğiz” dedi.

İZMİR 

Halkların Demokratik Kongresi'nin (HDK) çağrısı ile bir araya gelen siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları, Mayıs ayında yaşamını yitirenleri anmak ve HDP'ye yönelik Adana ve Mersin'de gerçekleşen bombalı saldırıları protesto etmek amacıyla basın açıklaması düzenledi. HDP il binası önünde düzenlenen açıklamaya, çok sayıda kişinin yanı sıra HDP milletvekili adayları Pınar Aydınlar, İbrahim Akın ve Müslüm Doğan da katıldı. "Mayıs ayı şehitleri ölümsüzdür, şehid namırın" yazılı pankartın taşındığı açıklamada, sık sık "Şehit namırın", "Mahir, İbo, Deniz sürüyor sürecek mücadelemiz" sloganları atıldı. 

 

Saygı duruşunda bulunulması ardından açıklama yapan Partizan Dergisi’nden Yelda Öztürk, Gezi Direnişi'nin ve Soma Katliamı'nın yıldönümünde Mayıs ayı şehitlerinin ruhu ile mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti. Öztürk, "Başta 18 Mayıs şehitleri olmak üzere devrim mücadelesinin en önünde yürüyenlerin bize öğrettiklerini inatla, sabırla ve kararlılıkla yoksul emekçi halkımızla buluşturuyoruz. Mayıs şehitleri ölümsüzdür. İbrahim Kaypakkaya, Haki Karer ve dörtler nerede bir mücadele direniş varsa orada yaşıyor" dedi. HDP'ye yönelik Mersin ve Adana'da gerçekleşen bombalı saldırılara da değinen Öztürk, "Bu yapılan saldırı HDP'ye olan tahammülsüzlüğün bir örneğidir. Saldırıların sorumlusu AKP hükümetidir. Saldırıları kınıyoruz. Faşist baskılar bizi yıldıramayacaktır" diye kaydetti.

Açıklamanın ardından konuşan HDP İzmir Milletvekili Adayı Pınar Aydınlar ise HDP'nin bugün tüm devrim şehitlerinin mücadelesini sürdürdüğünü ifade ederek, "İbrahimlerin, Mahirlerin, Denizlerin, Haki Karerlerin ve dörtlerin ardıllarıyız. Gerçekleşen saldırılar ve baskılar bizi yıldıramayacak. Bunu bugün buradan bir kez daha haykırıyoruz" dedi. Eylem alkış ve sloganlarla sona erdi. 

ANKARA 

Başta Mersin ve Adana'da gerçekleşen bombalı saldırılar olmak üzere seçim süreci boyunca 62 merkezde gerçekleşen saldırılar Ankara'da yüzlerce kişinin katılımıyla yapılan basın açıklamasıyla kınandı. ''HDP susmadı, susmayacak'', ''Seni başkan yaptırmayacağız'', ''Baskılar bizi yıldıramaz'', ''Faşizme karşı omuz omuza'' sloganlarının atıldığı basın açıklamasına HDP bileşenlerinin yanı sıra HDP milletvekili adayları da destek verdi. HDP Ankara İl Örgütü adına açıklamayı yapan HDP Ankara İl Eş Başkanı Lokman Ergün, Adana ve Mersin'deki bombalı saldırıları kastederek, ''Bu saldırıları Uğur'u, Ceylan'ı, Berkin'i, Roboski'de Gezi'de çocuklarımızı katledenler yapmıştır'' şeklinde konuştu. Ergün, emeğin, doğanın, kentlerin ve yaşam alanlarının yağması üzerinden kendilerine bir cennet yaratanlar, HDP'nin bütün ezilenlerin, halkların, inançların, işçilerin, emekçilerin kadınların, gençlerin partisi olduğunu gördükleri için saldırıları gerçekleştirdiklerini belirtti. ''Artık karşılarında Türkiye halklarının direngen iradesi, ortak mücadelesi ve aydın birikimi bulunmaktadır. Kürt Memet nöbete Ayşe teyze temizliğe, Ahmet amca tarlaya, Alevi vatandaş camiye dönemi bitmiştir. Onları korkutan ve daha da saldırganlaştıran şey budur'' diyen Ergün, hiçbir gücün HDP'nin Türkiye halklarıyla ve emekçileriyle buluşmasını engelleyemeyeceğini aktardı. 

Basın açıklaması kitlenin kısa süreli oturma eyleminin ardından sona erdi. 

Güncelleme Tarihi: 19 Mayıs 2015, 13:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER