Af Örgütü: IŞİD vahşeti yıllardır süren pervasız silah ticaretinin eseri

Uluslararası Af Örgütü, IŞİD’e ilişkin bir rapor yayımlayarak, “IŞİD vahşeti yıllardır devam eden pervasız silah ticaretinin eseri” dedi.

Af Örgütü: IŞİD vahşeti yıllardır süren pervasız silah ticaretinin eseri

Uluslararası Af Örgütü, IŞİD’in elinde bulundurduğu silahların menşei ile ilgili bir rapor yayımladı. Raporda, IŞİD cephanesindeki silahların büyük bir kısmının, Irak Ordusu’ndan yağmalanan ABD, Rusya ve eski Sovyet devletleri menşeli silahlar olduğu ifade edildi.

Örgütün yayımladığı “Stok alımı: IŞİD’in silahlanması” başlıklı raporda, “Irak’a silah akışına yönelik yıllardır devam eden zayıf düzen ve bölgedeki ihmalkar kontroller, kendisine İslam Devleti (IŞİD) diyen silahlı gruba, Irak’ta büyük ölçüde savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar işlemesi için geniş çapta ölümcül cephane sağladı” ifadesi kullanıldı.

Uluslararası Af Örgütü mühimmat alanında bağımsız çalışmalarda bulunan “Silahlandırma Araştırma Hizmetleri (ARES)” ile ortak yürüttüğü çalışmasında, IŞİD’in şu anda kullandığı silahların birçoğunun Irak ordusunun stoklarının yağmalanmasıyla elde edildiği belirtilerek, bunların İngiltere, Almanya ve Fransa’nın da aralarında bulunduğu bazı AB ülkeleri ile Rusya, Çin ve ABD tarafından tasarlandığı ve üretildiği vurgulandı.

Raporun devamında özetle şu konulara değinildi:

“IŞİD, Haziran 2014’de Musul’un kontrolünü ele geçirmesiyle, beklenmedik şekilde Irak’ın askeri mühimmat stoklarından, ABD yapımı silahlar ve askeri araçlar da dahil olmak üzere uluslararası üretimli silahlar elde etti.”

‘Türkiye, Körfez Ülkeleri ve ABD’

“IŞİD’in kullandığı silah ve mühimmat en az 25 farklı ülke menşeli.

Suriye askeri stoklarında yer alan malzemelerin ve silahlı muhalif gruplara aralarında Türkiye, Körfez Ülkeleri ve ABD’nin de bulunduğu ülkeler tarafından sağlanan silahların IŞİD tarafından ele geçirilmesi de bu kaynaklar arasında gösterildi.

IŞİD’in cephanesinin çeşitliliği ve kapsamı, yıllardır Irak’a yapılan sorumsuz silah transferlerinin bir yansımasıdır.

Irak’ta, 2003 sonrasında askeri ekipmanların stoklanmasında ihmalkarlığın ve Irak hükümetlerinin yolsuzlukları mevcut soruna katkıda bulundu. IŞİD’in elindeki tabanca, makineli tüfek, tanksavar ve havan gibi ekipmanların 1970’ler ve 1990’larda üretildi, Sovyetler Birliği döneminden kalan, genellikle Rus ve Çin yapımı kalaşnikofların da örgüt tarafından sıklıkla kullanılıyor.”

Türkiye’den MİT’in gönderdiği silahlar

“Türk gazetesi Cumhuriyet, Ocak 2015’te Suriye’deki muhalif gruplara silah taşıdığı ve Türk Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından kiralandığı iddia edilen kamyon konvoyunun fotoğraf ve video kayıtlarını yayımladı. Habere göre konvoyun Türkiye yetkilileri tarafından durdurulduğu, incelendiği ve tıbbi malzemelerin altına gizlenmiş 1000 havan, 1000 top mermisi, 50 bin makineli tüfek mermisi, 30 bin ağır makineli tüfek mermisi taşıdığı belirtildi. Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakanı Davutoğlu bu kamyonların silah ihtiva ettiğini inkar etti ve bu kamyonların Suriye’deki Türkmenlere yardım taşıdığını söyledi.”

Raporun İngilizce metnine buradan ulaşabilirsiniz.

Af Örgütü Türkiye Raportöründen AA’ya düzeltme

Anadolu Ajansı’nın (AA) raporu haberleştirirken Türkiye’ye ilişkin verilen ifadeleri görmedi. Haberin AA’nın sosyal medya hesabından paylaşılmasının ardından Af Örgütü Türkiye Raportörü Andrew Gardner, paylaşımın altına bir yorum yaparak, “Raporda, mit tırlarının silah taşıdığını da belirtiyoruz” yazdı.

af-orgutu-10122015


Güncelleme Tarihi: 11 Aralık 2015, 12:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER