Akdoğan o görüntüler için TBMM araştırması istedi

HDP, Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan Yüksekova ilçesinde bir inşaatta gözaltına alınan ve ters kelepçeyle yüz üstü yatırılarak işkence yapılıp hakaret edilen işçiler için meclise araştırma önergesi verdi.

Akdoğan o görüntüler için TBMM araştırması istedi
5 Ağustos 2015 Tarihinde Yüksekova'daki Selahattin Eyyubi Havalimanı'nın yakınlarında özel bir şantiyeye polislerce yapılan baskında gözaltına alınıp, ters kelepçeyle yüz üstü yatırılarak işkence yapılan 52 işçi ile ilgili TBMM'ye araştırma önerhesi veren HDP Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan, söz konusu işçilerin insanlık onurunu ayaklar altına alınacak bir muameleye maruz bırakıldığını belirtti.

Toplum vicdanını rahatsız eden ve büyük bir gerilime sebep olan bu olayın tüm boyutlarıyla araştırılıp ortaya çıkarılması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını talep eden Akdoğan, önergesinde, Kürt Sorununun demokratik yollar ile çözülmesi için gösterilen çabalar devam ederken, hükümetin 7 Haziran seçimlerinden sonra demokratik çözüm arayışları yerine savaş konseptini devreye soktuğunu savundu. 

İç Güvenlik Yasası'nın Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde etkin bir şekilde hayata geçirildiğine dikkat çeken Akdoğan, kolluk kuvvetlerinin halk üzerinde antidemokratik uygulamalarına başvurduğunu bu uygulamaların Kürt sorununu çözmek yerine sorunu daha da derinleştirdiği ifade etti.  

Toplumda büyük bir infiale neden olan bu olayın ardından Hakkari Valiliği ve İçişleri Bakanlığı'nın talimatıyla soruşturma açıldığı anımsatılan önergede, Türkiye’de güvenlik güçlerinin sebep olduğu bu tarz olayların soruşturmaları gelişi güzel ve hep devlet güvenliği esas alınarak yapıldığı ifade edilerek, bu tür soruşturmalarda toplumun vicdanını rahatlatacak herhangi bir neticeye ulaşılamadığı kaydedildi.

Önergenin gerekçesinde şu ifadelere yer verildi: “Terör’ bahanesiyle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde uygulamaya koyulan savaş konseptiyle baskıcı uygulamalarda büyük artış yaşanıyor. Kolluk kuvvetleri siyasi desteği arkasına alarak insan hak ve özgürlüklerini hiçe sayan, insan onurunu rencide eden uygulamaları hayata geçirmektedir. Türkiye barışını tehdit eden, toplumsal ayrışmanın yolunu açarak bir iç savaşın yaşanmasına engel olmak adına meclisin sorumluluk üstlenmesini, kolluk güçlerinin, başta 5 Ağustos 2015 Tarihinde Yüksekova’daki şantiye işçilerine yönelik insanlık dışı tutumları ile buna benzer uygulamaları tüm şeffaflığıyla aydınlatılması ve sorumluların cezalandırılması için meclis araştırmasının yapılması elzemdir.”

Güncelleme Tarihi: 10 Ağustos 2015, 23:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER