Almanya'da DAİŞ'e katılanların sayısı '550'

Almanya’dan DAİŞ çetelerinin Suriye ve Irak’taki katliamlarına katılmaya gidenlerin sayısına ilişkin çelişkili bilgiler gelmeye devam ederken, çatışma bölgelerinden geri dönen çetelerin sayısı da artıyor.

Almanya'da DAİŞ'e katılanların sayısı '550'
Almanya’dan DAİŞ çetelerinin Suriye ve Irak’taki katliamlarına katılmaya gidenlerin sayısına ilişkin çelişkili bilgiler gelmeye devam ederken, çatışma bölgelerinden geri dönen çetelerin sayısı da artıyor. İçişleri Bakanlığı’na göre 550 kadar radikal selefi DAİŞ’e katılırken, dün Wolfsburg kentinde yapılan bir operasyonda bomba eğitimi almış bir çete üyesi gözaltına alındı.


Niedersachsen eyaletine bağlı Wolfsburg kentinde özel polis birlikleri SEK tarafından düzenlenen operasyonda 25 yaşındaki bir DAİŞ üyesi ele geçirildi. Niedersachsen Eyalet Kriminal Dairesi (LKA) tarafından yapılan açıklamada, Tunus kökenli kişinin Suriye’deki DAİŞ kamplarında silah ve patlayıcı madde eğitimi aldığı ve daha sonrasında çetelerle birlikte Suriye’deki çatışmalara katıldığı bildirildi. Açıklamada, DAİŞ üyesinin Almanya’da terör eylemi gerçekleştirmek istediğine dair ellerinde yeterince bulgu olmadığı da kaydedildi.

Niedersachsen eyaletinde şimdiye kadar daha ziyade Hannover, Osnabrück ve Braunschweig kentleri radikal selefilerin yoğun olduğu kentler olarak biliniyordu.

Almanya’da son olarak geçtiğimiz hafta başındaki operasyonlarda DAİŞ çetelerine destek veren en az 10 kişi göz altına alınmıştı. Yine, Suriye ve Irak’ta bulunduktan sonra ülkeye geri dönen birçok kişi yakalanmıştı.

550 SELEFİ DAİŞ’E KATILDI

Öte yandan Almanya’dan Suriye ve Irak’a giden çetelerin sayısına ilişkin sayının artış gösterdiği bildiriliyor. Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maizière, son günlere kadar 450 olarak verilen sayının 550’yi bulduğunu söyledi.

Bu sayının özellikle geçtiğimiz yıla oranla ciddi bir artış olduğuna dikkat çeken Maizière, Almanya’ya yönelik terör saldırısı ihtimalinin niteliğinin değiştiğini savundu. De  Maizière, şimdiye kadar belli grupların saldırı gerçekleştirmesinden çekindiklerini, ancak yeni dönemde Suriye’de ‘radikalleştikten sonra’ geri dönerek tek başına saldırı gerçekleştirecek DAİŞ üyeleri üzerinde yoğunlaştıklarını kaydetti.

Almanya genelinde 230 civarında aşırı radikal selefinin takip altında olduğunu dile getiren De Maizière, “bu şimdiye kadar elimizde olan en yüksek rakam. Ancak korkmamıza gerek yok” diye savundu.

Almanya’dan DAİŞ’e katılmak üzere yurt dışına çıkan radikal selefilerin sayısının gerçekte daha fazla olduğu tahmin ediliyor. Ekim ayında Federal Anayasayı Koruma Örgütü tarafından yayınlanan raporda, Almanya genelindeki radikal selefi gruplara üye olan kişilerin sayısının 6 bin 300 civarında olduğu, bu sayının yıl sonuna kadar 7 bine ulaşabileceği savunulmuştu.    

Güncelleme Tarihi: 22 Kasım 2014, 13:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER