Ambargo başladı, Türkiye'de İran uçaklarına yakıt verilmiyor

ABD'nin İran'a yönelik yeni ambargo kararı uygulamaya geçti. Türkiye'de İran uçaklarına bu doğrultuda yakıt verilmediği belirtiliyor.

Ambargo başladı, Türkiye'de İran uçaklarına yakıt verilmiyor
ABD’nin İran’ın enerji ihracatını yaptırımlara bağlayacağı ambargo kararıyla ilgili ayrıntılar netleşmeye başladı. Bloomberg’in haberine göre, Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşu olan TÜPRAŞ için ABD’nin yaptırım muafiyeti bekleniyor.

Habertürk’ten Güntay Şimşek’in haberine göre ise ambargo çerçevesinde Türkiye’de ilk adımı Hollanda merkezli Vitol Grubu’na ait Petrol Ofisi (PO) attı. Petrol Ofisi, İran uçaklarına yakıt vermemeye başladı. İran uçaklarına hizmet veren şirketlere gönderilen yazıda, “1 Kasım itibariyle uluslararası yasaklar ve şirket kurallar çerçevesinde hiçbir İran havayoluna ve İran tescilli hava araçlarına yakıt veremeyeceğimizi bildiriyoruz” denildi.

Türkiye’ye sefer yapan İran havayollarına hizmet veren Türk şirketleri de, ilgili İran firmalarına, kendilerine yapılan uyarıdan hareketle yakıt tedarikinin Türkiye’deki meydanlardan sağlanamayacağını ilettiler.

BİLET FİYATLARI ARTACAK

Bu nedenle bazı İran özel havayolları, Türkiye ve diğer ülkelere çift koridorlu Airbus A310, A340 veya filolarında bulunan Boeing’in çift koridorlu modellerine gidiş-dönüş yakıtı alarak seferler yapabilecekler. Veya dar gövdeli uçaklarla sefer yapmaları durumunda ise çift yönlü yakıt alabilmek için yolcu ve kargodan feragat etmek durumunda kalacaklar. Bu da yolcu bilet ücretlerinin pahalı hale getirecek.

8 ÜLKEYE İSTİSNA İDDİASI

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, ABD’nin İran’ın petrol ihracatını hedefleyen yaptırımlarında Türkiye’ye istisna uygulayıp uygulamayacağı konusunda Türkiye’ye bir yazı gelmediğini, ancak bazı duyumlar olduğunu söylemişti.

İddialara göre ABD sekiz ülkeye istisna tanınmasına karar verdi. Güney Kore, Japonya ve Hindistan’a istisna tanındığı, diğer ülkelerin de pazartesi günü açıklanacağı ifade ediliyor. (DUVAR)

Güncelleme Tarihi: 03 Kasım 2018, 16:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER