Amed belediyesine yapılan saldırıya kitlesel protesto

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine yapılan saldırı, kitlesel basın açıklamasıyla protesto edildi.

Amed belediyesine yapılan saldırıya kitlesel protesto
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine yapılan saldırı, kitlesel basın açıklamasıyla protesto edildi. Basın açıklamasında konuşan BDP İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt, dünkü olaylarda polisin seyirci kaldığını ve saldırganlara değil halka müdahale ettiğini belirterek, “Olay yerine gelen polis saldırıyı seyretmekle kalmamış, halkın saldırganlara cevap vermesi üzerine polis gaz bombaları ile halka ve belediyeye saldırmıştır. Polislerle birlikte belediyeye saldırın bu çeteyi nefretle kınıyor ve lanetliyoruz” dedi.


Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Diyarbakır İl örgütü, Büyükşehir Belediyesi’ne dün yapılan saldırıyı kitlesel bir şekilde protesto etti. Belediye önünde yapılan ve binlerce kişinin katıldığı basın açıklamasına HDP Milletvekilleri Demir Çelik, Nursel Aydoğan, Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı ve alt kademe belediye eş başkanlarının yanı sıra bazı sivil toplum örgütlerinin temsilcileri de destek verdi. Açıklama sırasında “Belediyemize saldırı inşa sürecine saldırıdır, buna asla geçit vermeyeceğiz” ve “Halka hizmet anlayışımızı hiçbir güç engelleyemez” pankartı taşındı.

POLİS VE ÇETECİLERİ KINIYORUZ

Hazırlanan basın açıklamasını okuyan BDP İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt, “Büyükşehir Belediyemizin ulaşıma dönük yeni çalışmalar başlatmasının ana nedeni halkın kaliteli hizmetten faydalanmasıdır. Bu amaç doğrultusunda Büyükşehir Belediyemiz ilçeler ile Diyarbakır arasında bir süredir yolcu taşıma amaçlı otobüs seferleri başlatmış bulunmaktadır. Büyükşehir Belediyemizin ulaşıma yönelik geliştirdiği yeni çalışmayı kendi menfaatlerinin aleyhine gören bazı çıkar amaçlı gruplar ve bir takım çetevari yapılanmalar ile buna karşı çıkan Silvan Minibüs Hattı Kooperatifi ile bazı dolmuş sahip ve şoförleri, halkın hizmet kalitesinden faydalanmasını engellemeye çalışmaktadırlar. Bu kesim kendi çıkarlarını halkın çıkarlarının önünde görmektedirler. Bu kesimler dün itibariyle büyükşehir belediyemizin bu hizmeti başlatmış olmasından dolayı bir araya gelerek sopalarla belediyemize fiili olarak saldırmış bulunmaktadır. Bu saldırıda belediye personelleri yaralanmıştır. Belediye otobüsleri de tahrip edilmiştir. Belediyemiz zabıtaları saldırıyı engellemek istemiş, ancak saldırı artarak devam etmiştir. Olay yerin gelen polis saldırıyı seyretmekle kalmamış, halkın saldırganlara cevap vermesi üzerine polis gaz bombaları ile halka ve belediyeye saldırmıştır. Polislerle birlikte belediyeye saldırın bu çeteyi nefretle kınıyor ve lanetliyoruz” ifadelerine yer verildi.

HALKIMIZ HİZMETLERDEN EN ÜST DÜZEYDE FAYDALANACAK

Halkın hizmetlerden faydalanmasının kimsenin engelleyemeyeceğini belirten Zümrüt, “Bu halk çetelere ve menfaatçilere papuç bırakacak bir halk değildir. Parti olarak bu çetelere bunlarla hareket edenlere asla izin vermeyeceğiz. Halkımızın hizmetlerden en üste seviyede faydalanması için ne gerekiyorsa yapacağız. Ancak dünkü ve daha önceki olaylarda olduğu gibi polisin tutumu kabul edilebilir bir durum değildir. Bu halk yıllarca bedel ödedi, göç ettirildi, zindanlara dolduruldu ama asla iradesini açığa çıkarmakta geri adım atmadı. 1999, 2004 ve daha sonra belediyelerimize yönelik geliştirilen senaryolar, gözaltı ve tutuklamalara karşı halkımız nasıl siyasetçisine sahip çıktıysa bugünde aynı şekilde sahip çıkmaktadır. Belediyelerimizin uyuşturucuyla mücadele konusunda gençlere yönelik geliştirdiği sosyal projelerle önemli başarılar elde etmektedir. Bu başarıları hazmedemeyen bazı kesimler son birkaç aydır başta belediyemiz olmak üzere kurumlarımıza dönük yeni versiyonlarla saldırlar yapmaktadır. Bu tür saldırılar asla amacına ulaşmayacaktır. Demokratik özerkliği inşa süreci ile beraber bu durumların gelişmesi tesadüf değildir. Bu saldırıların tamamen inşa sürecine karşı geliştirildiğini belirtmek istiyoruz. İnşa sürecinde meşru savunmayı bizler halkımızla beraber nerde ve kimden gelirse gelsin karşı koyacağımızı söylüyoruz” dedi.

ÇOCUKLAR UMUDU DAĞDA ARIYORSA BAŞBAKAN DÜŞÜNSÜN

Daha sonra konuşan HDP Muş Milletvekili Demir Çelik ise, insanlık dışı saldırıyı kınadıklarını belirterek, “Kürt özgürlük hareketini askeri noktada bitiremeyenlerin çirkin oyunları devam ediyor. 1 aydır büyükşehir belediyemizin önünde güya çocukları PKK tarafından kaçırıldığını iddia ederek belediye önünde oturan ve orada yapılmak istenen oyun bir hiledir. Onlarda biliyor, Allah da biliyor, dost ve düşmanda biliyor ki, PKK değil çocuk, genç kaçırmaya ihtiyacı yok. 2002 yılından buyana PKK meşru savunmada kalıp demokratik siyaset üzerinden Kürt sorunun demokratik çözümüne fırsat veren en önemli aktördür. Onun yeni gerilla ve militana ihtiyacı yok. Çocuklar umudu dağlarda arıyorsa düşünmesi gereken Başbakan ve AKP’dir. Savaşı bitirmek adına sayın Abdullah Öcalan’ın on yıllardır sürdürdüğü inadına barış mücadelesine cevap vermeyenler onlardır, onları mahkum etmek gerekiyor. Onlara karşı barışseverlerin ayağa kalkması ve artık yeter demesi gerekiyor” diye konuştu.

BİLİNÇLİ OLARAK TERTİP EDİLMİŞ BİR SALDIRI

Belediyelerin her alanda hizmet etmeye devam edeceğini kaydeden Çelik, “Çetelerden beslenen politikalarla bizleri toplum nezdinden karalamaya çalışıyorlar. Bizim başımız dik, anlımız diktir. Buradan hükümet ve Valilere bir çift sözüm var. Mobesse kayıtlarında eli sopalı kimlerin olduğu belli iken, onları görmezden gelerek gözaltı yapmayanlar, bizlere gazı ve suyu sıkan AKP’dir. Bu nedenle saldırı bilerek ve isteyerek bilinçli bir şekilde tertiplenmiştir. Kürt halk iradesine karşı büyükşehir şahsında halkın öz yönetim uygulamasına karşı bir tezgahtır. Bu oyunu boşa çıkartacağız. Özgür Kürdistan’a ulaşacağız ve onun mücadelesini vereceğiz. Demokratik Özerkliğin yaşama geçtiği günlerden geçiyoruz. Ulusal ittifaka ulaşan bir yolla harekete geçeceğiz. Kendimizi kendimiz yöneteceğiz” dedi.

Yeşil Silvan Derneği adına konuşan Celalettin Birtane’de saldırganların gelip halktan özgür dilemesi gerektiğini söyledi.

Güncelleme Tarihi: 06 Temmuz 2014, 11:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER