Şemdinli'nin içme suyu sorunu çözülüyor!

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde göç ile birlikte nufusun artmasıyla su sıkıntını gidermek isteyen Şemdinli Belediyesi, çalışmalarını hızlandırdı.

Şemdinli'nin içme suyu sorunu çözülüyor!
ŞEMDİNLİ HABER


Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde göç ile birlikte nufusun artmasıyla su sıkıntını gidermek isteyen Şemdinli Belediyesi, çalışmalarını hızlandırdı.

Şemdinli İlçesinde 30 yıllık su sorunu çözülecek.

Yerel seçimlerin ardından BDP'den Şemdinli Belediye Başkanı seçilen Eşbaşkan Seferi Yılmaz, çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Eşbaşkan Yılmaz, ilçenin en büyük sorunlarından bir tanesi olan su sıkıntısının giderilmesi için kolları sıvadı. Eşbaşkan Seferi Yılmaz ve beraberinde bulunan bir heyet ile Günyazı Köyü'ne bağlı Tanyolu mezrasında köylüler ile bir araya gelerek, daha önceden tespit edilen su kaynaklarının, Şemdinli'ye ulaştırması ve su sorunun giderilmesi için çalışmaları hızlandırdı. 

İş makinelerin bölgede çalışmalara başlamasının ardından çalışmaları yerinde takip eden Eşbaşkan Seferi Yılmaz ve beraberinde bulunan BDP İlçe Başkanı Davut Evin, burada açıklamalarda bulundu.

Eşbaşkan Seferi Yılmaz: 'Şemdinli'nin su sorununu çözmek için çalışmalarımızı hızlandırdık'

Şemdinli Belediye Eşbaşkanı Seferi Yılmaz; " uzun zamandır Şemdinli'nin su sorunu mevcuttu.  2005 yılında yine Tanyolu (Gelişim) mezrasında belirlenen su kaynakları tespit edildi. Şemdinli belediye başkanı, Şemdinli'de yaşanan patlamaların ardından Şemdinli ilçesini ziyaret eden dönemin başbakanı Recep Tayip Erdoğan ve ekibi ile birlikte Şemdinli'nin su sorunun çözme noktasında önerileri olmuştu. Tabi ki o dönemde Şemdinli'de yaşanan  büyük bir olay vardı. Şemdinli olayları 1 Kasım 2005 ile 9 Kasım 2005 Umut Kitap Evi'nin bombalanması olayları yaşandı. O dönemde halkında çok farklı talepleri vardı. Çetecilere karşı büyük bir mücadelesi genişleştirilmişti. Çetecilerin açığa çıkarttırılması noktasında talepleri vardı. Bu taleplerin gözardı edilmesi açısından hizmet alanında, sosyal alanında hangi sıkıntıların var olduğunu öne çıkarmaya başladılar. Şemdinli'de o dönemlerde gerçekten bir su sıkıntısı vardı. Tabi dönemin belediye başkanı su sıkıntısı talebinde bulunmuştu ve devlet su işleri tarafından kısmide olsa bu kaynaklardan getirilen su ile giderilmiş oldu. Aradan geçen dokuz yıllık bir süre  içerisinde Şemdinli'de büyük ölçüde hızla nüfusun artmasıyla birlikte su sıkıntısı baş göstermeye başladı. Bizde 2014'te bu sıkıntının daha fazla sürmemesi için Tanyolu (Geleşım) köyü sakinleriyle bir toplantı gerçekleştirdik. Bu toplantı sonucunda köy sakinlerini ikna ederek tespit edilen kaynaktan su almaya karar verdik.  İşte görüldüğü gibi iki gündür sayın valimizin de bu iş aracını da bize tahsis etmesiyle Şemdinli'ye yeni bir su borusu ile kaynağını güçlendirmeye çalışıyoruz. Bu ne kadar sürer bilmiyoruz. Ama en kısa zamanda bu su kaynağımızı ilçemize yetiştireceğiz. Tabi bunu da unutmamak lazım Belediyemizin imkanları son derecede kısıtlıdır" dedi.

Yılmaz: "Şemdinli'ye 30 yıllık su sorunu çözülecek"

Yani bu su kaynaklarını ihaleye verip farklı giderlerin önüne geçilerek ve bu ödemeleri karşılamak mümkün olmadığı gibi bunun için kendi imkanlarımızla bu çalışmaları giderleri karşılamaya çalışıyoruz. Mevcut boru ihtiyaçlarımızı da Van Büyük Şehir Belediyesi, ve Diyarbakır Büyük Şehir Belediyesi ile Kayapınar Belediyesi'ne belli dosyalar verdik. Bunların giderleri karşılanması için henüz karşılanmış değil umarız en kısa zamanda bu ihtiyaçlarımız da karşılanır. Belediyelerimizden aldığımız katkılarla ve personellerimizle birlikte en kısa bir süre içerisinde bu suyu Şemdinli'ye ulaştırmaya çalışacağız" dedi.

Eşbaşkan Yılmaz, " eğer bu su kaynakları düzgün bir şekilde kullanılıp, fuzuli harcanmazsa Şemdinli'ye rahat bir şekilde 30 yıl yetecektir" dedi.

BDP İlçe Başkanı Davut Evin: 'Köylülere teşekkür ediyoruz'

Belediye başkanı ile birlikte çalışmaları takip eden ve Kürtçe konuşan BDP Şemdinli ilçe başkanı Davut Evin ise, " Biz BDP ilçe örgütü Demokratik özerliği esas alarak bütün kurumlarımız ve belediyemiz ile birlikte hep birlikte el ele verip ilçemizi sorunlarıyla mücadele edeceğiz. 2005 yılından bu yana ilçenin en büyük sıkıntısı olan içme suyunun çözülmesi için bundan önce köylüler ile bir görüşmemiz oldu.Bu görüşmenin ardından bir uzlaşma sağlandı.Kendilerine çok teşekkür ediyoruz ilçenin içme suyuna katacağımız bu yeni su kaynağı için ve bu yeni çıkardığımız su kaynağının Şemdinli için 30 yıllık su ihtiyacını karşılayacağını umuyoruz." diye konuştu.

.





Güncelleme Tarihi: 06 Temmuz 2014, 21:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER