Amed'de yüzyıl sonra ilk anma

Amed'in Çüngüş İlçesi’nde Ermeni Soykırımının 100. yılında yaşamını yitirilenler, katliamda atıldıkları Du Deng mağarası girişinde anıldı.

Amed'de yüzyıl sonra ilk anma

Amed'in Çüngüş İlçesi’nde Ermeni  Soykırımının 100. yılında yaşamını yitirilenler, katliamda atıldıkları Du Deng mağarası girişinde anıldı. Anmada, soykırımda yaşamını yitirenler için mağaraya karanfiller atılırken, kendini tutamayan bazı Ermenilerin ağladığı görüldü.

Amed’de Ermeni Soykırımı’nın 100. yılında yaşamını yitirenler için Çüngüş ilçesinde en büyük katliamlardan birinin yaşandığı Du Deng mağarası girişinde anma töreni düzenlendi. İHD, Baro ve Gomidas Enstitüsü tarafından organize edilen anma etkinliğine HDP Milletvekili Nursel Aydoğan, HDP Milletvekili Adayı Sibel Yiğitalp, İHD Şube Başkanı Raci Bilici, Gomidas Enstitüsü Başkanı Ara Sarrafyan, Amerika, Hollanda, İngiltere, Kanada, Fransa’dan Ermeniler katıldı.

‘BİZİM İÇİN SÖZDESİ DE YOKTUR’

Anma etkinliği kapsamında sabah saatlerinde Amed Büyükşehir Belediyesi önünde bir araya gelen grup, buradan Çüngüş’e bağlı Yeniköy Köyüne doğru harekete geçti. Bölgeye hareket eden araçlar Çüngüş’te jandarma tarafından durduruldu. Tek tek kimliklerin toplanması ve araçların silahlı askerlerce çevrilmesi, heyetin tepkisine neden oldu. İHD Şube Başkanı Raci Bilici, kasıtlı olarak önlerinin kesildiğini, bu uygulamanın anma için gidenlere yönelik yapılmasının manidar olduğunu söyledi.  Kimlik vermeyi reddeden Bilici'nin,  "Ermeni Soykırımın 100. Yılı..." diye başladığı konuşması,  M.A adlı Yüzbaşı tarafından " O durum size göre öyledir. Bizim için sözdesi bile yoktur" diyerek kesildi. Bir süre kalabalığı bekleten Jandarma, tepkiler üzerine topladığı kimlikleri geri vererek yolu açtı.

DUYGUSAL ANLAR YAŞANDI

Ardından anma etkinliğinin düzenlendiği Çüngüş’e bağlı Yeniköy Köyü’nde bulunan ve en büyük katliamlardan birinin yaşandığı Du Deng mağarasına varıldı. Buraya ulaşan grup mağaranın derinliği karşısında şaşkınlıklarını gizleyemedi. Gruptan bazı kişilerin burada göz yaşlarına hakim olmadığı gözlendi. 

Burada konuşma yapan Amed Ermenilerinden Gafur Türkay, o dönemdeki trajediye adeta tekrar yaşadığını ifade etti. Konuşmakta zorluk çektiği görülen Türkay, "Bütün bölgede, bütün Türkiye'de soykırım yapıldı. Her tarafta haksızlıklar yaşandı ama burası Ermenilerin getirilip atıldığı yer. O dönemler yüzlerce kişi getirip bu Du Deng'e atıldı. Hazin anlatılar var. Hatta Ermeniler buraya atıldıktan sonra bu mıntıkadaki insanlar 'Ermeniler altınlarıyla Du Denge atıldı' diye arkalarından altınlarını toplamak için atlayan insanlar var. Hiç kimsenin geri çıkamadığı söyleniyor. Bir daha bu acıların yaşanmamasını diliyoruz. Bu insanların anısına gül bırakmak istiyoruz"dedi.

Ardından konuşan HDP Milletvekili Nursel Aydoğan ise, yaşanan acılara dikkat çekerek, özür dilenmesi gerektiğini ifade etti. 

Konuşmaların ardından grup, yaşamını yitirenlerin anısına Du Deng mağarası girişi ve çevresine karanfil bıraktı. Bu sırada bazı kişilerin göz yaşlarına hakim olamayıp, ağladığı gözlendi. Karanfil bırakma etkinliğinin ardından gruptan bazı kişilerin Ermenice ağıtlar seslendirmesiyle tören sona erdi. / Firatnews

Güncelleme Tarihi: 23 Nisan 2015, 18:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER