Gündem Çocuk Derneği: 2014’te 627 çocuk ihmal sonucu öldü

Gündem Çocuk Derneği, Türkiye’de 2014’te 627 çocuğun, ihmal sonucu hayatını kaybettiğini açıkladı.

Gündem Çocuk Derneği: 2014’te 627 çocuk ihmal sonucu öldü

Gündem Çocuk Derneği, Türkiye’de Çocuğun Yaşam Hakkı raporunu açıkladı. Raporda, Türkiye’de 2014’te en az 627 çocuğun önlenebilir sebeplerden dolayı yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Türkiye’de Çocuğun Yaşam Hakkı 2014 Raporu Gündem Çocuk Derneği binasında yaptığı basın toplantısı ile açıklandı. Gündem Çocuk Derneği Başkanı Esin Koman, dernek üyeleri Hatice Kapusuz ile Ezgi Koman’ın katılımı ile yapılan toplantıda, çocuk hakları ihlalleri açıklandı.

Gündem Çocuk Derneği üyesi Ezgi Koman, Çocuğun Yaşam Hakkı Raporu’nun dördüncüsünü yayınladıklarını, her yıl olduğu gibi bu yılda çocukların yaşadıkları hak ihlallerinin en önemli sebeplerinden birisinin çocukların birer insan olarak algılanmamasından kaynaklandığını bildirdi.

Koman, çocukların varlığının geleceğe ötelendikçe, hak ve özgürlüklerini yaşama talepleri engellendikçe, yaşadıkları hak ihlalleri cezasız kaldıkça Türkiye’de çocukların ölmeye ve öldürülmeye devam ettiğini, geçen yıl hazırladıkları rapordaki rakamlarının bu yılda değişmediğini belirterek, Türkiye’de bu yılda en az 627 çocuğun önlenebilir sebeplerde dolayı yaşamını yitirdiğini açıkladı.

‘Çocuklarını öldüren ülke…’

Koman, “Türkiye’de bu yılda çocuklar okula giderken, evlerinde televizyon izlerken, sokakta, trafikte, devletin bakım sorumluluğu olduğu yerlerde; sağlık hizmeti alırken, çalışmak zorundayken, ifade, örgütlenme ve özgürlüklerini kullanırken ya da savaştan kaçarken sınırdan geçmek istedikleri için öldürüldüler” dedi.

Devletin öldürdükleri

Devletin ihmali ya da doğrudan sorumluluğu nedeniyle 38 çocuğun hayatını kaybettiğinin belirtildiği açıklamada, toplumsal olaylarda polis şiddeti sonucu 8, yargısız infaz sonucu da 2, gözaltı ve alıkonulma yerlerinde 2 çocuğun hayatını kaybettiği açıklandı.

Önlem alınmadığı için 589 çocuk

Devlettin önlem almadığı için yaşanan çeşitli olaylarda 589, bireysel silahlanma ve bu çerçevede yaşanan olaylarda 20, ihmal sonucu 372, iş cinayetleri sonucu 61, afetlerde 3, mültecilerin yaşadığı dramlarda 38 çocuk hayatını kaybetti.

İstatistiklere göre 20 çocuk intihara sürüklendi.

Koman, “İç Güvenlik Yasası’nın kabulünün hemen ardından ve genel seçimler öncesinde, kuruluşumuzdan bu yana söylediğimiz gibi tekrar hatırlatmak isteriz ki, çocuk ölümlerinin çaresi zaman değil, çocukları hak ve özgürlükleri olan bireyler olarak algılayan, cezasızlıkla mücadeleyi temel aks olarak belirleyen bütüncül bir çocuk politikasıdır” ifadelerini kullandı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) ise 2015 yılının ilk 3 ayına ilişkin yayınladığı raporda, 1970 çocuğun hak ihlaline uğradığını açıklamıştı.

Güncelleme Tarihi: 23 Nisan 2015, 19:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER