Son iki yılda en az 113 çocuk iş cinayetinde öldü

İSİG çocuk işçi cinayetine ilişkin açıkladığı raporda; son iki yılda en az 113, 2015 yılının ilk dört ayında ise en az 9 çocuk işçi iş cinayetinde yaşamını yitirdiğini belirtti.

Son iki yılda en az 113 çocuk iş cinayetinde öldü

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), çocuk işçi cinayetine ilişkin raporunu açıkladı.

İSİG raporuna göre; son iki yılda en az 113, 2015 yılının ilk dört ayında ise en az 9 çocuk işçi iş cinayetinde yaşamını yitirdi.

ISİG ölümleri “Ülkemizde sosyal güvenlik sistemi iflas etmiş durumda. Bunun en görünür halini iş cinayetlerinde görüyoruz. İşçiler artık katliam düzeyine varan ölümlerle karşı karşıya. Bırakın karşı önlem alınmasını Bakanlık en basit görevi olan kayıt sistemini bile hayata geçiremiyor” sözleriyle açıkladı.

Rapora göre çocuklar tarım ve inşaat gibi mevsimlik işler; çırak ve stajyer olarak organize sanayi bölgelerinde çalışma ile yaz dönemlerinde özellikle hizmet sektöründe çalışmakta.

‘Koşullar önlenseydi bayramı görebileceklerdi’

Gündem Çocuk Derneği’nin 2014 Raporu’na ve DİSK-AR’ın tespitlerine de yer veren ISİG şunları belirtti:

“1 milyon civarı çalışan çocuk var ve çocuklar güvencesizliğin önemli kaynaklarından birisi.

“Çocuk işçiliğini güvencesizliğin kaynağı haline getiren nedenleri incelersek; bunların ailelerin yoksulluğu, köyden kente göç, eğitime ulaşamama, 4+4+4 eğitim sistemi ve sermayeleştirme süreci ile birlikte kapitalizmin duyduğu ucuz emek gücü ihtiyacı olduğunu görürüz.

“Eğer çocuk işçiliği oluşturan bu koşullar önlense idi son yüzlerce çocuk bugünkü Bayramı görebilecekti.”

Güncelleme Tarihi: 24 Nisan 2015, 10:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER